Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów
REDAKCJA • dawno temuGdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu zwykle prowadzi do tego, że często zamiast po zdrowe produkty, sięgamy po… truciznę. Sprawdźmy, które warzywa i owoce zwierają najwięcej pestycydów.
Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety selekcja żywności pod względem wyglądu zwykle prowadzi do tego, że często zamiast po zdrowe produkty, sięgamy po… truciznę. Sprawdźmy, które warzywa i owoce zwierają najwięcej pestycydów.
Pestycydy to chemiczne substancje, które stosowane są, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. — Są substancjami zaprojektowanymi po to, żeby zabijać organizmy żywe, a jednocześnie dodaje je się do czegoś, co będzie później żywnością — mówi prof. Jan Ludwicki z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego — PZH.
Trudno się więc dziwić, że większość z nas niepokoi się ich stosowaniem. Istnieją jednak sposoby, które ułatwiają pozbycie się szkodliwych substancji. Agnieszka Mielczarek, dietetyczka, coach żywieniowy pokazuje, jak myć warzywa i owoce, by pozostało na nich jak najmniej pestycydów.
Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze