Marchewka z groszkiem

... z pierwszych warzyw, jakie podajemy swoim pociechom. Z czasem jednak, zachłyśnięci nowymi smakami i rozleniwieni dostępnością jedzenia na wynos, częściej sięgamy po zapiekanki, pizzę albo hamburgery ...

dawno temu

Surówka z marchwi

... zachwycać swoim smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do innych dań z marchewkązaliczyć można chociażby placki marchewkowe czy zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe z dodatkiem ...

dawno temu

Łosoś ze szpinakiem

... , zapiekankę z łososiem albo roladki z łososia, a nawet łososia w truskawkach. Wskazane pomysły nie wyczerpują jednak naszych możliwości. Otóż idealnym połączeniem jest łosoś pieczony ze szpinakiem ...

dawno temu

Sałatka krabowa

... . Co więcej, można z nich zrobić smaczną zupę lub też zapiekankę makaronową. Zanim jednak zdecydujesz się na przeprowadzanie eksperymentów w kuchni, zobacz, jak zrobić sałatkę krabową. Przepis na sałatkę ...

dawno temu

Kurczak ze szpinakiem

... kurczaka ze szpinakiem bądź zapiekane naleśniki ze szpinakiem. Poza tym niezwykle dobrze komponuje się z zapiekankami, sałatkami, a nawet ciastem francuskim albo półkruchym. Co więcej, połączenie ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... dla osób odchudzających się, wegetarian i dzieci. Cukinia spożywana jest pod wieloma postaciami. Do znanych i lubianych dań z cukinii zaliczyć można zapiekankę, placuszki czy potrawkę z cukinii. Warzywo ...

dawno temu

Właściwości papryki

... stosuje się ją w postaci surowej lub sproszkowanej (papryka po wysuszeniu trzykrotnie zmniejsza swoją objętość). Papryka używana jest do sałatek, gulaszy, kanapek i zapiekanek. W postaci przyprawy ...

dawno temu

Potrawy z oscypkiem

... wydobywać głębię mięsa czy wysubtelniać zbyt ostre składniki. Oscypek idealnie sprawdza się w przypadku wszelkiego rodzaju zapiekanek, zarówno tych warzywnych, jak i mięsnych. Składniki przykryte kołderką ...

dawno temu

Właściwości lecznicze czosnku

... czosnku jest niezliczona. Warto zatem dodawać je do mięs, sosów, zapiekanek czy nawet owoców morza. Pozwala to nieco zminimalizować jego intensywny zapach, a potrawom nadać głębi. Świetnie sprawdzi ...

dawno temu

Dieta grupy krwi AB

... sałatkę z tuńczykiem. Sycącą propozycją jest także grillowana pierś z indyka, połączona z gotowanym kalafiorem albo buraczkami. W dość prosty sposób przygotujemy również duszone mięso królicze ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... do nich można np. brokuł, kalafior, kalarepę i różnego rodzaju kapusty,warzywa cebulowe, zaliczyć do nich można cebulę, por, szalotkę, szczypiorek itp.,warzywa liściowe, zaliczyć do nich można natkę ...

dawno temu

Smażone grzyby

... do nas ziemniaki, kapusta, marchewka czy kalafior. Jedzenie niektórych gatunków jest charakterystyczne tylko dla pewnych zakątków świata, a Polska jest jednym z krajów przodujących w tej materii. Dlaczego ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... , a także w dostępnych w sezonie zimowym cytrusach oraz kalafiorze i brukselce. - Witamina ta (C) zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jej niedobór powoduje rozwój szkorbutu – choroby związanej z nieprawidłowym ...

dawno temu

Flatulencja

... wzdęcia zaliczyć można niektóre rodzaje suszonych ziaren, kapustę, szpinak, kalafior, brokuły, brukselkę, cebulę, seler, marchewkę, rodzynki, morele, otręby czy sok śliwkowy. Na wzdęcia wpływa także zbyt ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... ,niektóre warzywa - por, warzywa strączkowe, cebula, wszystkie rodzaje kapusty, brukselka, kalarepa, kalafior, kukurydza, papryka, rzodkiewka,kwaśne i niedojrzałe owoce - wiśnie, porzeczki, agrest,nieobrane ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi 0

... należy unikać awokado, mandarynek, kiwi, melonów, pomarańczy. Dodatkowo w przygotowywaniu posiłków należy także unikać warzyw, tj. kalafiora, kiełków lucerny, ogórka, pora, rabarbaru. Istotne ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... w warzywach zielonoliściastych, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, w roślinach strączkowych, np. w fasoli szparagowej, grochu, soi, w pomarańczach, drożdżach i otrębach ...

dawno temu

Sałatki z fetą

... inne składniki. Brokuły będą świetnie komponować się z kalafiorem, który w tym przypadku zostaje w postaci surowej. Wystarczy go jedynie pokroić na małe kawałeczki, wymieszać z ugotowanymi wcześniej ...

dawno temu

Sałatki na lato

... , do szaszłyka na grilla lub położyć na kanapkę. To cenne źródło witaminy C i A. Zawiera również sporo potasu. Kalafior – dieta lekkostrawna nie może się bez niego obejść. Zawiera wiele cennych ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami? Sprawdzone porady dla początkujących

... , kalafiora, brokułu czy warzyw strączkowych. Tym sposobem szybko upewnisz się, że jedzenie pałeczkami nie jest takie trudne, jak początkowo myślałaś. Zaletą ćwiczenia na warzywach ...

dawno temu

Piramida żywienia

... w znaczny sposób wpływa na kondycję naszego organizmu. Miejsce spaghetti i bułek zajęły więc jabłka, śliwki, kalafior, sałata, marchewka itp. Owoce i warzywa są źródłem witamin, bioaktywnych substancji ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... . Składniki pokarmowe dostarczane do organizmu kobiety mogą przenikać do mleka matki. W tym czasie kobieta powinna unikać pokarmów wzdymających, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka, bób ...

dawno temu

Rola witaminy K

... , brukselka, awokado, a jej bogate źródło stanowią: pomidory, kalafior i ziemniaki. Ponadto witamina K znajduje się w jajach oraz w nabiale, czyli w serach i jogurtach. Jeśli cierpisz na obfite ...

+ Pokaż więcej