Sól w diecie

... chroni się przed nadmierną utratą płynów. Wokół ilości spożywanej soli przez najmłodszych krąży wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają, że kategorycznie nie wolno solić potraw dla dzieci, inni ... - nie chcąc demonizować roli soli w ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Świąteczny obiad – co przygotować na świąteczny stół?

... . Nie inaczej ma się tutaj aspekt kulinarny. Słodkie wypieki i wytrawne dania, które goszczą na naszych wigilijnych stołach nie są przypadkowe. Większość z nich jest pewnego rodzaju symbolem. Sprawdźcie, jakie potrawy przygotować na świąteczny ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... ciast czy wytwornych obiadowych potraw. Dziś kilka ciekawych propozycji na pyszne dania przy udziale gruszki. Dlaczego warto wkomponowywać ten owoc w swoje kulinarne menu? Przekonajcie się same! ... pucharków czy zapiec w piekarniku posypane ...

dawno temu

Odmiany jabłek

... , czy też zapiekamy w piekarniku z aromatycznymi przyprawami. Szereg zastosowań jest naprawdę pokaźny. Co ciekawe, ich odmian jest ponad 40! A czy znasz najpopularniejsze rodzaje jabłek? ... , czy też zapiekamy w piekarniku z aromatycznymi ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... nie jest rozpowszechniona, chociaż w okolicy Podhala przyrządza się wiele potraw z baraniny. Generalnie, baraninę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie, w wyniku ... rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 250̊ C. ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... , ale za to dużo smacznego. Sama się ...

dawno temu

3 proste metody pieczenia jabłek

... przygotujesz w ok. 30 minut, podczas gdy masło jabłkowe do karmelizacji i zgęstnienia potrzebować może nawet 10 godzin. Jabłko z piekarnika Zarówno jabłko upieczone w całości, jak i tradycyjna szarlotka ... wymagają dobrze rozgrzanego ...

dawno temu

Sos sojowy

... Kuchnia azjatycka bez soi? Naprawdę trudno sobie to wyobrazić. Co ciekawe, wykonany z niej sos sprawdza się także zastosowany w przypadku wielu potraw europejskich. Soja dostarcza organizmowi ... wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz ...

dawno temu

Hodowanie ziół

... wiele do życzenia, nie przekonuje do sięgania po nie. Poza tym nieraz odstrasza nas cena danych produktów nadających potrawie kolor i smak. Zamiast wydawać krocie na nasycone nawozami i konserwantami ... warzywa oraz owoce, znacznie lepiej ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... bakłażany, posypujemy je migdałami i ...

dawno temu

Ciasto z mięsem

... Wielka Brytania oszalała na punkcie tzw. meat pie. Ten wysokokaloryczny produkt znajdziemy tam na niemal każdej sklepowej półce, a potrawa ta na stałe wpisała się w jadłospis Anglików. Na czym polega jej fenomen i jak przygotować takie mięsne ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą ... czy pietruszka oraz mocno doprawione. Najważniejsze przyprawy tej kuchni ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw ... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których ...

dawno temu

Serniczek na zimno z morelami

... Nie masz piekarnika, więc Ka'ak sukri nie wchodzi w grę, a marzy ci się coś słodkiego, czym uraczysz gości na wspólnym obiedzie? Zawsze możesz zdecydować się na deser na zimno. ...

dawno temu

Ostro na talerzu, pikantnie w łóżku

... Jeżeli uważasz, że w twojej sypialni jest nudno i monotonnie, to może warto sięgnąć po przyprawy i potrawy uznawane za afrodyzjak już od czasów starożytności. Sztukę celebrowania miłości i dodawania ... Ganesh, podpowiada do jakich potraw ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Spędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś ... się przypali albo rozgotuje. Dlatego warto znać ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty ...

dawno temu

Rodzaje mąki

... się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.   ...

dawno temu

Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem

... Najcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku - w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek ... na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... Nierzadko bywa tak, że część z nas nie potrafi właściwie komponować potraw urządzając tzw. "tematyczne spotkania kulinarne z przyjaciółmi", a bez wiedzy na temat tego „ z czym to się je” łatwo popełnić faux paux i zamiast zabłysnąć kunsztem ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między daniami głównymi. Takie właśnie są nadziewane pomidory. Jak je wykonać? Oto trzy ciekawe pomysły. ... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... cytryny w ...

+ Pokaż więcej