Zioła i przyprawy w kuchni

... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Goździki wzbogacają smak pieczonej wieprzowiny (świetnie sprawdzą się w czasie przygotowywania domowej szynki), marynat (zarówno warzywnych ... , ciężkostrawnych i „wydymających”: ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... do wegetariańskich kotletów czy gulaszu. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na woku z dodatkiem kiełków nadadzą składnikom lepszych walorów smakowych, a do tego taki przysmak kulinarny nie będzie powodował ...

dawno temu

7 smakołyków ze Słowacji

... ) lub z namaczanej bułki (houskový knedlík). Pokrojony walec ciasta na plastry podaje się na ciepło z gulaszem. Knedliki są niezwykle charakterystyczne i bez sosu dość mdłe. Warto jednak sprawdzić co tez Słowacy ... dodają do gulaszu zamiast ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek, pomidorów, rzodkiewek ... , orzechy włoskie i orzeszki ziemne, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... powinny za to unikać wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek ... w ograniczonych ilościach, orzechy włoskie ...

dawno temu

Liść laurowy

... czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... są adaptowane do dań narodowych. Do najsłynniejszych potraw przyrządzanych przez Węgrów należą: tokań, gulasz grzybowy, zupa rybna, paprykarz cielęcy, leczo, a także węgierska zupa gulaszowa. Przepis ...

dawno temu

Polacy źle się odżywiają

... podkreślają, że starają się jeść coraz więcej warzyw, owoców i pić wodę mineralną. Większość z nas, bo aż 96% jada mięso, najczęściej mięso drobiowe z kurcząt i wieprzowinę. Lubimy nabiał, dlatego chętnie ...

dawno temu

Sos rybny

... są fermentacji. Zwykle dodaje się go do dań rybnych, lecz również wieprzowiny, drobiu i owoców morza. Rybne sosy różnią się jednak między sobą. Mogą być one przygotowywane z surowych albo suszonych ryb ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... zgęstnieje. Sos czosnkowo – śliwkowy jest doskonałym uzupełnieniem schabu, wieprzowiny i kaczki.   Sos imbirowo – pomarańczowy  4-centymetrowy kawałek korzenia imbiru,2 pomarańcze,50ml cointreau,sól ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... podstawę zupy z czerwonej kapusty i świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Wystarczy przypomnieć sobie smak wieprzowiny z czerwoną kapustą albo sporządzanej z jej udziałem potrawki z kurczaka. ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ...

dawno temu

Kurczak po meksykańsku

... się od tradycji polskich kulinariów. Te odmienności wynikają z kilku przyczyn, jednak najważniejszą z nich wydaje się dostępność niektórych produktów. W Polsce na stołach króluje kiszona kapusta, wieprzowina ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... są idealnym dodatkiem do ciast, wieprzowiny, wołowiny oraz grzanego piwa lub wina. Anyż gwiazdkowy zarazem nadaje potrawie specyficznego aromatu i wspaniale zdobi przyrządzaną potrawę ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... mniej kaloryczne niż kiełbaski czy wieprzowina. Takie szybkie dania idealnie sprawdzają się, gdy ma się ograniczony czas na przygotowanie posiłków.Faszerowane bakłażany z grilla Nie ma wątpliwości ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... się z białego pieczywa i smażonej wieprzowiny. Jeśli więc już decydujemy się na smażone dania, to warto zamiast makaronu dodać do nich porcję gotowanych warzyw i aromatycznych ziół, które wpłyną ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... ,unikaj produktów importowanych,jasny kolor mięsa jest dowodem na to, że pochodzi ono ze zwierząt hodowanych bez dostępu do światła i zielonej paszy,brak widocznego tłuszczu w wieprzowinie nie oznacza ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze ...

dawno temu

Skurcze łydek w ciąży

... , tuńczyk, cielęcina, wołowina, wieprzowina itp. Jeżeli jednak skurcze będą pojawiać się często, należy wybrać się do lekarza w celu dokładniejszej diagnozy. Sposoby na skurcze łydekNieprzyjemne ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... . Wieprzowinę można też zastąpić kawałkamikurczaka, lub polędwicy pokrojonej w kostkę, na dnie naczynia dodać plasterek jajka, a wierzch przyzdobić gęstą "pierzynką" natki, lub ugotowanych brokuł ...

dawno temu

Właściwości octu

... w ciemne i chłodne miejsce. Ocet winny to także niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych. Pokropione nim kawałki wieprzowiny czy dziczyzny smakują jeszcze wyborniej. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem czerwonym. ...

+ Pokaż więcej