Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... też może być sztuką. Poniżej przedstawiam ...

dawno temu

A może burger z wielbłąda?

... Tradycyjne burgery to niezbyt zdrowy posiłek. Tłuste i tuczące nie służą dobrze osobom z problemami z układem krążenia ani nadwagą. Gdyby jednak zmienić mięso na burgery? Na przykład na wielbłądzie ... ?   Burgery z wielbłąda – taka oto ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... przyprawy chętnie łączymy z rybami. Równie ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz ... w tej kwestii odmiany, być może kilka ...

dawno temu

Jesteśmy hipokrytami

... antybiotykami mięso zwierzęcia, które umierało w cierpieniach i stresie, niż zjeść sałatkę i czuć się lepiej? Może pierwszym krokiem do lepszego życia bez hipokryzji, byłoby ograniczanie mięsnych pokarmów. Może wyeliminowanie mięsa z diety nie ...

dawno temu

Wegetarianizm – sposób na życie

... Wegetariański sposób żywienia wciąż postrzegany jest w Polsce jak dziwactwo. Potocznie rozumiany jest jako niejedzenie mięsa, a w istocie jest to określony styl życia połączony ze specjalną dietą. ... Wegetariański sposób żywienia wciąż ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub kombinacji tych dwóch rodzajów mięs. Makrout: pieczone ciasteczka z kaszy many, z dodatkiem masła, orzechów ziemnych i daktyli - ulubiony deser Marokańczyków ... tego pieczywa, w zależności od okazji. ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... się marynować w lodówce przez 12 godzin. Krok 2 Kiedy mięso będzie zamarynowane włóż je do rękawa i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczony indyk będzie gotowy za około 70 minut. Krok 3 ... na dżem żurawinowy: 2 łyżeczki żelatyny3 ...

dawno temu

Zapiekanki dla dzieci

... . Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przyrządzić zapiekanki dla dzieci? ... . Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i sera dostarczy witaminy i minerały, ...

dawno temu

Trądzik różowaty

... Trądzik różowaty zaczyna się od pękania naczynek. Z czasem skóra staje się sucha, piekąca i coraz mocniej się czerwieni, pojawiają się grudki i krostki. ... Trądzik różowaty (łacińska nazwa - "rosacea") zaczyna się od pękania naczynek. Z czasem ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... Kurczak rzeczywiście jest chyba zupełnie zwykłym mięsem – potrawy z kurczaka jemy najczęściej. Różne są tego powody, lecz głównie dlatego, że najszybciej się go przyrządza i pasuje niemal ... do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... mogą być pulpety, pieczenie, ryby i nasze poczciwe i niezawodne kotlety. Któż potrafi oprzeć się aromatowi schabowego albo chrupiącej skórce kotleta mielonego? Zobacz, jak powinno się przyrządzać kotlety, i w jaki sposób możesz urozmaicić dobrze ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... , czyli makaron w kształcie rurek, które napełnia się mięsem mielonym. Taka potrawa, choć dość kaloryczna jest warta „dietetycznego grzechu”. Dziś kilka smakowitych pomysłów na przygotowanie tych charakterystycznych kluseczek. ... , czyli ...

dawno temu

Roladki mięsne

...   Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta ... powinna być tak dobrana, żebyśmy ...

dawno temu

Upiecz chleb w domu

... Podobno samodzielne pieczenia chleba to doświadczenie niemal mistyczne. Warto spróbować, szczególnie, że kupne pieczywo niekoniecznie spełnia oczekiwania osób dbających o jakość tego, co jedzą. ... Podobno samodzielne pieczenia chleba to ...

dawno temu

Dlaczego warto podawać dzieciom jabłka?

... Jabłko jest jednym z pierwszych owoców, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podać surowe starte na papce, w formie papki ze słoiczka, pieczone lub jako dodatek do kaszek dla niemowląt. Jabłka są nieocenionym źródłem witamin, ...

dawno temu

Truskawki z brukselką?

... Pieczona polędwica z czekoladą i zielonymi żelkami? Niezwykłe reklamy folii spożywczej firmy OSO pojawiły się w Australii. ... Pieczona polędwica z czekoladą i zielonymi żelkami? Niezwykłe reklamy folii spożywczej firmy OSO pojawiły się w ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ... , kasz oraz soczewicy. Ścisła dieta wegetariańska ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... i zakazanych, a przyrządzanie potraw ograniczyć do gotowania na parze i pieczenia. Unikaj tłustych, wzdymających i smażonych dań. Ogranicz ich wielkość i ilość do 5 w ciągu dnia, a unikniesz przejedzenia. ... ,pieczone lub tarte owoce (jabłka, ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ... w plastry na skos, delikatnie rozbij i obtocz ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

...   Mięso z dziczyzny jest o wiele pożywniejsze dla naszego organizmu, niż to tradycyjne. Będących na diecie powinna ucieszyć wiadomość, że także mało kaloryczne, więc jedząc je nasza sylwetka dużo nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość ...

+ Pokaż więcej