Naleśniki gryczane

... dużym ogniu bez dodatku tłuszczu. Jeżeli zamierzamy smażyć je na oleju, nie należy do ciasta dodawać masła. Naleśniki gryczane świetnie komponują się zwłaszcza z warzywami takimi jak brokuły, szpinak i szparagi, a także pieczarkami. Smacznego! ..

dawno temu

Witamina B2

... i produkty mleczne, ryby (łosoś, makrela, pstrąg), szpinak, wołowina, grzyby. W codziennej diecie warto w najmniej przetworzonej formie przygotowywać zdrowe i pożywne posiłki. Wówczas ma się pewność ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi A

... , dynie, marchewkę, pietruszkę, por, szpinak, cytryny, grejpfruty, ananas, czarne jagody, chleb sojowy, pestki dyni, siemię lniane lub większość produktów na bazie ryżu. Jeżeli ktoś potrzebuje zjeść ...

dawno temu

Źródła wapnia

... również są bogate w białko. Wchłanianie wapnia ograniczają również: szpinak, buraki, botwinka, rabarbar. Niemniej jednak nie można ich wyrzucać całkowicie ze swojej diety. Warzywa te są bogactwem innych minerałów i witamin. ...

dawno temu

Owoce a karmienie piersią

... , szpinak, młoda fasolka szparagowa, dynia, kabaczek, cukinia, sałaty,napoje: woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, kawa bezkofeinowa albo słaba normalna, soki owocowo ...

dawno temu

Dieta dla diabetyków

... jogurtu z niską zawartością cukru. Kolacja to świetny czas na zjedzenie nieco unowocześnionych naleśników. Wystarczy, że zwykłe mleko zastąpisz mlekiem sojowym, a do środka dodasz smaczny i zdrowy farsz ze szpinaku. ...

dawno temu

6 produktów, które wspomagają leczenie przeziębienia

... , zbóż, ziemniaków, szpinaku i indyka. Kolejnym ważnym składnikiem twojej diety jest glutation – silny antyoksydant zwalczający infekcje. Znajdziesz go w produktach takich jak arbuz, a także w brokułach ...

dawno temu

Blanszowanie

... warzyw i owoców, np.: blanszowanie kalafiora i cukinii trwa około ośmiu minut (4 minuty w gorącej wodzie i 4 minuty w zimnej), a blanszowanie szpinaku i szparagów około czterech minut (2 minuty we wrzątku ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... , dynia, papryka, pomidory, kapusta, brokuły, morele i brzoskwinie,witaminy E - jeżyny, czarne porzeczki, jagody, szpinak i brokuły,błonnika - zielony groszek, cykoria, fasola szparagowa, marchew, jagody ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... ), natkę pietruszki (1000 mg), szpinak (633 mg) oraz kaszę gryczaną (około 300-500 mg). Niedobór magnezu objawia się w podobny sposób jak brak potasu. Jego bogatym źródłem są: pestki dyni (w 100 g ...

dawno temu

Flatulencja

... wzdęcia zaliczyć można niektóre rodzaje suszonych ziaren, kapustę, szpinak, kalafior, brokuły, brukselkę, cebulę, seler, marchewkę, rodzynki, morele, otręby czy sok śliwkowy. Na wzdęcia wpływa także zbyt ...

dawno temu

Wapń w pożywieniu

... się także: orzechy laskowe, szczypiorek, soja, tłuste morskie ryby, szpinak, migdały czy nawet pomarańcze. Warto wiedzieć, że do prawidłowego wchłania wapnia potrzebna jest także witamina D ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... migdałów,sól, pieprz, cukier,gałka ...

dawno temu

Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween

... . Do przyrządzenia ostrej zupy dyniowej potrzebować będziesz: 1 średniej cebuli, 1 łyżki oleju kokosowego lub klarowanego masła, 2-4 posiekanych ząbków czosnku, 1 łyżki sproszkowanego świeżego imbiru, 1 ... strony, a następnie przerzuć ją jednym ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... wodą, jeśli zajdzie taka konieczność. Siedmiogrodzka wołowina na kwaśno  800g łopatki wołowej (bez kości),150g wędzonki,250ml białego, wytrawnego wina,250ml śmietany,4 ząbki czosnku,2 cebule,5 łyżek ... wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... z pieczarkami na ostro400g czerwonej fasoli,300g pieczarek,2 czerwone papryki,2 cebule,1 papryczka chili,koncentrat pomidorowy,2 ząbki czosnku,sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka,oliwa ... – paprykę kroimy w paski (po usunięciu ...

dawno temu

Zupy na lato

... . Zupa z pomidorów i soczewicyW zaledwie 30 minut przygotujemy pyszną zupę z pomidorów, czosnku i soczewicy. Zielono-białe przybranie z twarożku i świeżych listków bazylii nada jej iście letniego ... wyglądu. Składniki potrzebne do jej ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... . Na początek warto lekko poddusić na patelni cebulkę i czosnek, następnie lekko podsmażyć krewetki i wszystkie składniki dodać do bulionu. Potem wystarczy tylko dodać koncentrat pomidorowy, całość ... z dodatkiem liści laurowych oraz soli i ...

dawno temu

Warzywa w mleku kokosowym (danie tajskie)

... można też eksperymentować z wieloma innymi warzywami, jak marchew, cukinia, groszek cukrowy itd. Składniki: 2 łyżki oleju z ryżu San Michele,ząbek czosnku,kawałek imbiru,łyżka pasty curry,warzywa: kalafior ... : kalafior podziel na małe ...

dawno temu

Przepis na tzatziki

... ? Przygotuj: zagęszczony jogurt ogórek zielony czosnek koperek oliwę z oliwek sól, pieprz natka pietruszki   Ogórka zetrzyj drobno na tarce i połącz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego Czosnek ...

dawno temu

Paprykarz z kurczaka - nic nie rozgrzeje lepiej

... paprykę liść laurowyząbek czosnku1. Najpierw krojenie. Z papryki zrób paski, a zchilimałe krążki. Z cebuli niech powstaną talarki, a czosnek należy posiekać. 2. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju ... i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj czosnek, a ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... być al dente. 3. Pora na ważne dodatki do pysznego dania. Najpierw obierz cebule i pokrój ją w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. 4. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż najpierw cebulę ... , a kiedy się zeszkli wrzuć czosnek. 5. Po kilku ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... brukselek2 cebuleolejczosnekchilinatkęsólpieprzKrok 1 Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Krok 2 Teraz najważniejszy składnik pikantnej potrawy ... – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę. Krok 3 Na ...

dawno temu

Poznaj 10 produktów spożywczych, których nie wolno trzymać w lodówce

... miłośniczką aromatycznej kawy, nigdy nie wkładaj jej do lodówki. Chłód sprawi, że straci ona smak i pochłonie zapachy jedzenia. Czosnek 57229 Nie trzymaj czosnku w lodówce, chyba że chcesz ...

+ Pokaż więcej