![](http://m.kafeteria.pl/chili-con-carne-47290951280a78aa,312,208,1,0.jpg)
Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno
... odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ...
... odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ...
... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ...
... To jedna z bardziej popularnych potraw kuchni angielskiej, której podstawę stanowi ciasto podobne do tego, które używa się do przyrządzenie naleśników. Jak go podawać i w czym tkwi fenomen tego specjału? ... To jedna z bardziej popularnych ...
... Ta aromatyczna przyprawa wywodząca się z Azji stanowi niezastąpiony składnik potraw pochodzących z tamtego regionu. Nazywana jest często szafranem indyjskim. Ponadto warto wiedzieć, że kurkuma jest wykorzystywana jako składniki curry. A jakie ...
... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób ... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. ...
... Colcannon, czyli pyszne puree z kapustą, to typowa potrawa irlandzka, idealna na uczczenie Dnia św. Patryka. ... Colcannon, czyli pyszne puree z kapustą, to typowa potrawa irlandzka, idealna na uczczenie Dnia św. Patryka. Colcannon jest ...
... Jak wynika z badań australijskich naukowców, ludzie lubią jeść tłuste potrawy dlatego, że ich podniebienie wyczuwa tłuszcz jako szósty smak. Do tej pory uznawano, że jesteśmy w stanie rozróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ...
... Lazania z mięsem to świetny pomysł na pyszny obiad. Najsmaczniejsze będzie mięso drobiowe, na przykład z indyka. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i oczywiście specjalnym makaronem, by powstała wyjątkowa potrawa, która odpowiada nawet ...
... Nawet jeśli nie masz dużo czasu, by przyrządzać zdrowe i zróżnicowane potrawy, nie musisz rezygnować ze zdrowej diety. Wystarczy mieć w domu pod ręką kilka produktów, z użyciem których przygotujesz proste, pożywne, a także dobre dla sylwetki ...
... Wyobrażacie sobie potrawy bez szczypty przypraw? Ja chyba nie. Ich umiejętne łączenie i znajomość technik dobierania do konkretnych posiłków, owocuje wyśmienitym smakiem, któremu trudno się oprzeć, więc warto posiąść niezbędną wiedzę na ten ...
... , prezentują światu pyszne potrawy. Znam ich też z opowieści kilku moich koleżanek, które twierdzą, że w ich domach to faceci gotują. Moje pozytywne doświadczenia z mężczyznami w kuchni na tym jednak się kończą. ... , kiedy odziani w ...
... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...
... Już za kilka dni czeka na nas ogromna uczta wigilijna, na której pojawi się przynajmniej dwanaście tradycyjnych potraw. I chociaż niektórzy z nas rezygnują z przygotowywania tak dużej ilości dań ... , zastępując je półproduktami albo dodatkami, ...
... chyba najczęściej jedzonymi gatunkami mięsa są drób i wieprzowina, bo i tradycja przyrządzania polskich potraw jest z nimi bezpośrednio związana. Warto jednak nieco przybliżyć mniej znane i rzadziej ... jedzone mięso, do którego zalicza się ...
... , podobnie jak część wigilijnych potraw, tak samo uszka zazwyczaj jadamy raz w roku, z tego powodu nie zawsze mamy wprawę w zakresie ich przyrządzania. W takiej sytuacji najlepiej jest sięgnąć ... sobie świąt bez tej wyjątkowej potrawy, ...
... , aby wypróbować nowe przepisy. Świeże potrawy będą smakowały jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je w tani, zdrowy i niskokaloryczny sposób. ... ilości tłuszczu, a obniżysz kaloryczność swoich potraw do minimum. Wybrane modele posiadają również ...
... i samemu zabrać się za jego przyrządzenie. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają bowiem subtelnego, słodkiego aromatu. Tylko jak go obrać? ... i samemu zabrać się za jego przyrządzenie. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają bowiem subtelnego, ...
... Nie bez kozery mówi się, że „je się także oczami”. Wykwintne, smakowicie wyglądające potrawy sprawiają, że aż ślinka cieknie. Za taką reakcję odpowiada zmysł wzroku, który umiejętnie przetwarza ... informacje, wysyłając nam sygnały o tym, czy ...
... Czym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej ... , istnieje wiele różnych porad dotyczących ...
... się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu. ...
... Tradycyjne potrawy kuchni polskiej kryją w sobie wiele znakomitych smaków, których nie sposób przecenić. Jednak sięganie do tradycyjnych receptur może sprawić nam niemało kłopotów. Z jednej strony ... . Poza tym tradycyjne potrawy opierają się ...
... Jeśli twój jadłospis zaczął przypominać kartkę odbitą na ksero, a zakupy spożywcze robisz z pamięci, znudzenie ulubionymi potrawami to tylko kwestia czasu. Odrobina urozmaicenia w postaci nowych dań ... ? Sprawdzone przepisy ...
... dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze. ... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni ...
... Dlaczego coraz więcej z nas zakochuje się w jogurcie greckim? Do jakich potraw można go dodać? Czy rzeczywiście jest zdrowszy niż standardowy jogurt? Odpowiedź na te i inne pytania dotyczące jogurtu greckiego znajdziesz poniżej. ... . Z ...