Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... owoce są bardzo trudne do oddzielenia z kiści i ciężko się je obiera. Niedojrzały banan nie wydziela zapachu, a w smaku jest kredowy. Takich owoców nie warto jeść, gdyż są ciężkostrawne ...

dawno temu

Karp w galarecie

... żelatyny. Sposób przygotowania: Włoszczyznę obieramy i gotujemy na jej bazie wywar. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy do niego wcześniej oskrobaną i wypatroszoną rybę, 4 ziarna ziela angielskiego ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... kotletów z cukinią będziesz potrzebowała następujących składników: 1 duża cukinia, 1 jajko, bułka tarta, mąka, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki, a następnie ścieramy ...

dawno temu

Łosoś w sosie koperkowym

... ,sól,sok z cytryny,pieprz.Sposób przygotowania: Mięso myjemy i porcjujemy. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy na niewielkie kawałki, możemy także zetrzeć ...

dawno temu

Pieczona cukinia

... potrzebowała: 1 cukinii,1 cebuli,5 pieczarek,oliwy z oliwek,soli,parmezanu,pieprzu.Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i po osuszeniu kroimy na niewielkie krążki. Cebulę oraz pieczarki obieramy ...

dawno temu

Sos tatarski

... musztardy,soli,pieprzu,cukru,3 ogórków konserwowych,świeżego kopru. Do majonezu dodajemy śmietanę oraz chrzan i musztardę. Wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać. Ogórki konserwowe obieramy ...

dawno temu

Zupa strogonow

... pomidorowego,4 cebul,soli,pieprzu,śmietany.Mięso należy umyć i po osuszeniu pokroić na niewielkie kawałki. Następnie macerujemy je solą i pieprzem i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy cebulę ...

dawno temu

Zapiekanka mięsna, czy rybna? Co wolisz?

... :) Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem1kg ziemniaków,400g boczku wędzonego,200g żółtego sera,200ml śmietany 12%,2 czerwone papryki,2 cebule,sól, pieprz, zielona czubryca (lub estragon),masło Ziemniaki obieramy ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... , które są trochę wdzięczniejsze, bo nie wymagają obierania, z powodzeniem możemy ugotować w wodzie bądź na parze. W mniej klasycznym wydaniu szparagi można grillować, gotować z nich zupę, smażyć na rozgrzanej ...

dawno temu

Smalec domowy

... łyżeczek soli.Słoninę należy stopić na rozgrzanej patelni. Powinno to trwać do czasu, aż skwarki trochę się zarumienią. W tym czasie obieramy cebule oraz jabłko, a następnie cebulę kroimy ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... ziemniaczane  5 dużych ziemniaków,1 łyżka masła,3 jajka,sól   Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy je i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Masło ucieramy z solą, dodajemy do niego ...

dawno temu

Sprawdź, na czym polega uzależnienie od internetu

... w uzależnienie? Bogate zasoby internetu powodują, że można w nim spędzić naprawdę długie godziny. Obieranie mejli, rozmowy na komunikatorze, zakupy, randki online, filmy, gry, muzyka czy ciekawe artykuły ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... tak jak na tradycyjne kotlety schabowe. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w piórka. Połowę warzyw układamy ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... pozbywamy się szumowin i gotujemy razem z warzywami do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Kolejnym krokiem jest ostudzenie wywaru i przecedzenie go. Następnie obieramy mięso, kroimy warzywa ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... na twardo. Następnie studzimy je i obieramy ze skorupek. W tym czasie pieczarki należy obrać i poddusić razem z cebulką. Jajka kroimy na połówki, a następnie wyjmujemy z nich żółtka, które razem ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... się nam do niczego). Imbir obieramy ze skórki, bardzo drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, na dobrze rozgrzaną oliwę. Gdy tylko imbir zacznie nabierać koloru zmniejszamy płomień i wlewamy cointreau ...

dawno temu

Jabłka w cieście

... . Pod koniec tego czasu obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Do środka jabłek wkładamy jagody. Możemy także dodać do nich cukier bądź miód. Następnie wyjmujemy ciasto, które należy rozwałkować ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... w kostkę. Cebule obieramy i siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odrobinę papryki w proszku. Następnie ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... z folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 min. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Kolejno należy posiekać umyty i osuszony tymianek. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, wrzucamy ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... . Procesowi warto poddać też cebulę czy czosnek, by nieco pozbyć się posmaku goryczy. W przypadków owoców blanszowanie pozwoli na zniszczenie drobnoustrojów i łatwiejsze obieranie. Letnie przekąski ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... ,pęczek szczypiorku,sól, pieprzolej,bułka tarta   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy je i przepuszczamy przez prasę. Dodajemy ser, mąkę, jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... naciowego,1 marchewki,1 małej kapusty pekińskiej,1 jabłka,4 łyżek śmietany,soli,cukru,soku z cytryny.Sposób przygotowania: Seler oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... i po osuszeniu kroimy w plasterki. Następnie kroimy cebulę w drobne talarki. Marchew obieramy i opłukujemy wrzątkiem. Kolejnym krokiem jest włożenie do słoików ogórków, odrobiny cebuli, pokrojonej w talarki ...

dawno temu

Kurczak w śmietanie

... i wkładamy pod przykryciem do lodówki. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, którą następnie podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej mięso i podsmażamy. Zmniejszamy ...

+ Pokaż więcej