Składniki:
1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1/2 kostki miękkiego masła, 2 łyżki masła orzechowego, 1,2 szkl. mleka w proszku, 1/3 szkl. cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, po 1 opakowaniu czarnej i białej czekoladowej polewy do ciast
Jak przyrządzić?
Roztop 1/4 kostki masła na patelni, wsyp wiórki kokosowe i smaż je, aż będą w kolorze złotym. Pozostaw do ostygnięcia. W misce mikserem utrzyj na pulchną masę pozostałe masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem orzechowym. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce uprażonych wiórków kokosowych. Odłóż mikser, dosypuj powoli mleka w proszku do masy i teraz już ręką zagniataj ciasto. Będzie gotowe, kiedy uda się z jego kawałka utoczyć dłońmi kulkę. Jeśli kulka klei się do rąk, dodaj więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się i rozpada, dodaj do ciasta 1 łyżkę masła i zagnieć jeszcze raz. Ułóż kulki ciasno jedna przy drugiej na tacy. Polewę przygotuj według wskazówki na opakowaniu. Wytnij w opakowaniach maleńkie dziurki, tak aby polewa leciała tylko cieniutkim strumyczkiem. Zdecydowanymi ruchami dłoni tam i z powrotem nanoś na kulki ozdobne linie z białej i czarnej czekolady. Poczekaj, aż polewa stwardnieje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Wicek |