Sylwestrowe przystawki

... Święta minęły zaledwie kilka dni temu, a już mało kto z nas pamięta wyśmienitego karpia w sosie śmietanowym albo wspaniale pachnące pierniki. Nasze głowy bowiem zaprzątają przygotowania do innej ... . Z reguły serwowane są one z dodatkiem ...

dawno temu

Jak być świadomym konsumentem?

... , w którym znajdują się jeszcze śladowe ilości podanego leku. Jednak czy faktycznie kupowane przez nas mięso, jaja, mleko są wolne od farmaceutyków? Jeżeli my jesteśmy tym co jemy, to ze zwierzętami jest tak samo ...

dawno temu

Pizza serce na walentynki

... manualnych. 6. Możesz już włączyć piekarnik i ustawić go na 230 stopni. 7. Zrób teraz sos do pizzy. Wymieszaj przecier z czosnkiem, ziołami i solą. Posmaruj nim ciasto. 8. Ułóż posiekaną cebule ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ...

dawno temu

Jak stworzyć własny organiczny ogródek?

... się sztucznym jedzeniem. Nawet żona prezydenta Obamy uważa, że warto poświęcić odrobinę czasu na stworzenie takiego ogródka. Jeśli nie próbowaliście nigdy warzyw i owoców, czy choćby mięsa z farm organicznych ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... dla tradycyjnego pieczonego kurczaka. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób nadziać mięso kurczaka farszem, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, dowiesz się także, co świetnie komponuje się z drobiem i z łatwością może stanowić ...

dawno temu

Pasty do chleba i nie tylko

...   Wiemy już, jak w 20 minut przyrządzić kilka przekąsek. Pomysłów na obiad mamy też bez liku. Przerobiliśmy już nawet sosy i dressingi. Czas więc na kilka smarowideł. Na każdego przychodzi taki czas ... Wiemy już, jak w 20 minut przyrządzić ...

dawno temu

Przepis na paluszki rybne

... z oliwek z obu stron. Gotowa ryba powinna być złocista i chrupiąca. Takie paluchy można podawać z sosem czosnkowym bądź pomidorową salsą. Przy serwowaniu można je przyprószyć serem żółtym ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... : Miękki ser żółty Kawałki kurczaka Ananas w puszce Sos salsa Do płatów ciasta wkładamy ser żółty, kawałki kurczaka i drobno pokrojone ananasy. Możemy lekko zawinąć rogi, aby nadzienie nie wypadło ... wkładamy do tortilli i zapiekamy. Ten rodzaj ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Dieta wegetariańska

... Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ dozwolone są tylko pokarmy pochodzenia roślinnego, to wymaga ... w błonnik, który ułatwia trawienie oraz ...

dawno temu

Kotlet szwajcarski

... schabowy albo mielony to jednak nie wszystko. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na to, by przyrządzić wyśmienite danie na bazie mięsa schabowego. Sposoby jego przygotowania znajdziesz w poniższym artykule. Zostanie w nim także przedstawiony ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Patelnie na każdą okazję

... . Zwłaszcza w kontekście patelni nietypowych     Patelnia grillowa – posiada charakterystyczny, gofrowany spód. Patelnie grillowi świetnie nadają się do smażenia mięsa. Dostępne są w tradycyjnej, okrągłej ... . Zwłaszcza w kontekście patelni ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite

... mięso). Są smaczne, zdrowe i niedrogie, a jednak wciąż niedoceniane. Choć to karp jest gwiazdą wigilijnego stołu, postanowiłam przyrządzić trochę mniej prestiżową, ale zacną rybę - śledzia. ... głównie mięso). Są smaczne, zdrowe i niedrogie, a ...

dawno temu

Skaza białkowa

... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co więcej, alergia pokarmowa u niemowląt rozwija się, gdy dieta matki karmiącej piersią zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co ...

dawno temu

Właściwości żurawiny

... na jej bazie ciasta, czy nawet użyć jako dodatek do aromatycznych, pieczonych mięs. Wiedzą o tym uznani kucharze, jednak osoby nie wprawione w sztuce kulinarnej często zapominają o jej dobroczynnych ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... i żyją dosłownie jedna na drugiej. W takich warunkach nie są w stanie się rozmnażać, dostają antybiotyki i środki bakteriobójcze, które gromadzą się w mięsie rybnym, a w efekcie trafiają do naszego organizmu. ... i żyją dosłownie jedna na ...

dawno temu

Apetyczne przystawki dla wegetarian

... jest wegetarianinem, powinnaś pomyśleć o zastąpieniu mięsa czy niezwykle popularnych ostatnio owoców morza innymi składnikami. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na apetyczne, doskonale skomponowane przystawki, które przypadną do gustu i ...

dawno temu

Nie noszę futer, nie zjadam przyjaciół

... . Piszczące, kwilące jak dzieci, bite kijami, rażone prądem, przydeptywane i żywcem obdzierane ze skóry. Dlatego nigdy nie założę niczego futrzanego ani skórzanego, nigdy nie tknę mięsa. Można przeżyć w płóciennych butach i syntetycznych ...

+ Pokaż więcej