
... . Dlatego dietetycy podzieli żywność na cztery grupy, tworząc piramidę żywieniową. Jeszcze do niedawna jej podstawą, a więc głównym składnikiem diety były produkty zbożowe, czyli pieczywo, makaron, ryż i kasza. Dopiero ... ich unikać. Po obróbce ...
... nawyków żywieniowych nie musi wcale oznaczać rezygnacji ze smacznych posiłków, trzeba tylko wiedzieć, które produkty skutecznie ochronią serce. Naturalne składniki znajdujące się w żywności mają cenne właściwości lecznicze. Pamiętaj o ...
... . Jak tłumaczą specjaliści, śmieciowe jedzenie obniża wydajność umysłową dzieci. Z badań wynika, że polski uczeń ma najłatwiejszy w Europie dostęp do niezdrowej żywności, a tempo przyrostu liczby dzieci ...
... aby były bogate w warzywa, chude mięso, ryby najlepiej tłuste, owoce oraz węglowodany złożone. Proszę unikać żywności ciężkostrawnej i wzdymającej. Na czas ciąży warto zrezygnować z warzyw strączkowych, ostrych ... przypraw, czosnku. Posiłki ...
... , promieniowania słonecznego i cieplnego, wilgotności, ruchu powietrza, zachmurzenia, pola elektromagnetycznego, jonizacji powietrza itd. Wszystkie te elementy wywierają wpływ na ludzki organizm ... . Ich działanie może być obciążające, ...
... , tym bardziej nie nadaje się on do smażenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie łatwo ulegają utlenianiu pod wpływem obróbki termicznej, co prowadzi do powstawania szkodliwych związków ... ilościach;lniany - do stosowania na zimno, ...
... promieniowanie cieplne – niezbędne, najważniejsze w procesie sterylizacji – dzięki któremu nasza szczoteczka zostanie osuszona. Ot, cała filozofia. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy mieć zawsze suchą, sterylną, wolną od bakterii szczoteczkę do ...
... 40 milionów ludzi. 7 milionów z nich to dzieci. Parlament Europejski oznajmia: w krajach UE marnuje się połowa żywności. Ziemia to zdumiewająca planeta. Jedna połowa jej mieszkańców pęka ... Europejskiego gospodarstwa domowe odpowiadają za ...
... jesienno-zimowym. Podobnie chemia w produktach spożywczych oraz ich obróbka termiczna sprawiają, że przyjmujemy coraz mniej witaminy C, która jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Źródło: Newseria Lifestyle Źródło zdjęć: Shutterstock ...