Nowa dieta, nowe serce
OLGA CHOJNACKA • dawno temuChoroby układu krążenia są główną przyczyną umieralności w Polsce. Aby zapobiec chorobom serca, należy prowadzić higieniczny tryb życia, regularnie ćwiczyć oraz pamiętać o zdrowej diecie. Zmiana nawyków żywieniowych nie musi wcale oznaczać rezygnacji ze smacznych posiłków, trzeba tylko wiedzieć, które produkty skutecznie ochronią serce. Naturalne składniki znajdujące się w żywności mają cenne właściwości lecznicze. Pamiętaj o umieszczeniu ich w swojej codziennej diecie.
Produkty, które powinny znaleźć się na twoim talerzu:
Ryby i owoce morza - powinnaś je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryby, zwłaszcza tłuste, dostarczają kwasów omega-3 wspomagających regulację pracy serca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Odnaleźć je można w makreli, łososiu czy sardynkach. Inne źródła kwasów omega-3 to małże, ostrygi, śledzie, tuńczyk, halibut, dorsz czy pstrąg.Owies - jedz w ciągu dnia szklankę płatków owsianych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Poza tym owies zawiera błonnik beta-glukan, dzięki któremu zły cholesterol wytwarzany jest w mniejszych ilościach. Owies poddany trawieniu wchłania się powoli do krwiobiegu. Można go spożywać pod postacią owsianki lub musli. Siemię lniane - dzienna porcja do spożycia to 1–2 łyżki, które można dodać do sałatek czy płatków śniadaniowych. Siemię zawiera kwas alfa-linolenowy, który minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca a także zawałów. Obecne w nim fitoestrogeny obniżają stężenie estrogenów oraz wpływają na dobrą kondycję serca.Produkty pełnoziarniste - jedzenie tego typu produktów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca oraz niektórych nowotworów. Warto więc sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż czy płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. Zalecane jest spożywanie trzech porcji dziennie. Soja - dziennie należy dostarczać organizmowi około 25 g białka sojowego. Korzyści z jego jedzenia są bardzo duże, ponieważ obniża ono stężenie szkodliwego cholesterolu LDL. Produkty, w których można odnaleźć białko sojowe to mleko sojowe, tofu, niektóre batoniki zbożowe i płatki śniadaniowe. Czosnek - dzienna zalecana dawka to 3–4 ząbki. Jego cenne właściwości to zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, obniżenie wysokiego ciśnienia krwi oraz hamowanie powstania skrzeplin w naczyniach krwionośnych. Orzechy - regularnie jedz około 25 g orzechów, a w znaczący sposób zmniejszysz ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Tłuszcze zawarte w orzechach przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego stężenia cholesterolu. Orzechy to bogate źródło witaminy E, błonnika oraz argininy wpływających na obniżenie stężenia cholesterolu LDL. Najzdrowsze są orzechy lekko prażone, bez dodatku soli.
A także:
Herbata - regularne picie zielonej herbaty ogranicza ryzyko chorób serca. Znajdujące się w tym napoju flawonoidy łagodzą stany zapalne, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów oraz zapewniają większą elastyczność tętnic. Możesz też pić herbatę czarną, bez dodatku mleka i cukru. Oliwa z oliwek - jest źródłem tłuszczów jednonienasyconych oraz witaminy E.Czerwone wino - pij jednak nie więcej niż jeden kieliszek dziennie, od czasu do czasu. Zawarte w nim polifenole mają właściwości przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko stwardnienia tętnic oraz zapewniają odpowiednią gęstość krwi.
Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowym sercem, już dziś wprowadź zmiany w swoim sposobie odżywiania się. Wymienione produkty to skuteczna broń w walce z chorobami układu krążenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze