Czy tłuszcz jest zdrowy?
GABRIELA TOMASIK • dawno temuPodczas codziennych zakupów należy zwracać uwagę na to, co ląduje w naszych koszykach. Przy wyborze oleju czy oliwy nie powinniśmy kierować się wyłącznie atrakcyjną ceną, ale także jakością. Najzdrowsze tłuszcze to te z dużą zawartością kwasów omega-3, znajdziesz je w olejach roślinnych oraz rybach. Zawarte w maśle, margarynie i smalcu kwasy nasycone są jedną z najczęstszych przyczyn chorób układu krwionośnego. Ich spożywanie powinniśmy ograniczyć do minimum.
Najzdrowsze tłuszcze to te z dużą zawartością kwasów omega-3, znajdziesz je w olejach roślinnych oraz rybach. Zawarte w maśle, margarynie i smalcu kwasy nasycone są jedną z najczęstszych przyczyn chorób układu krwionośnego.Ich spożywanie powinniśmy ograniczyć do minimum.
Kwasy omega-3 są cenne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim redukują poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL) oraz trójglicerydów, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób serca. Poza tym wspomagają przemianę materii, mają pozytywny wpływ na produkcję serotoniny, zapobiegają oparzeniom słonecznym, hamują rozwój niektórych komórek rakowych (np. raka prostaty, jelita grubego, piersi) oraz odżywiają skórę. Warto wiedzieć, że kwasy omega-3 odpowiadają także za rozwój mózgu i elementów układu nerwowego, np. neurotransmiterów, których funkcją jest przekaz informacji pomiędzy neuronami. Naukowcy dowiedli, że podawanie DHA karmiącym matkom zmniejsza częstotliwość występowania wad rozwojowych u ich dzieci — wcześniaków.
Organizm niestety nie potrafi sam wytworzyć kwasów omega, dlatego powinniśmy je dostarczać poprzez jedzenie tłustych ryb (np. łosoś, makrela) lub stosowanie oleju lnianego. Doskonałą alternatywą dla tych produktów jest tran.
Olej olejowi nierówny
Podczas codziennych zakupów koniecznie należy zwracać uwagę na to, co ląduje w naszych koszykach. Przy wyborze oleju czy oliwy nie powinniśmy kierować się wyłącznie atrakcyjną ceną, ale jakością i surowcami, z których został wykonany. Dobrej jakości oliwa w średniej butelce kosztuje ok. 15–25 złotych. Te poniżej wspomnianego przedziału to zazwyczaj marne podróbki, które z prawdziwą oliwą mają niewiele wspólnego.
Dość istotna dla naszego zdrowia jest również zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im więcej znajduje się ich w oleju, tym bardziej nie nadaje się on do smażenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie łatwo ulegają utlenianiu pod wpływem obróbki termicznej, co prowadzi do powstawania szkodliwych związków.
Ściągawka z rodzajami olejów roślinnych
słonecznikowy — do stosowania na zimno (w sałatkach);rzepakowy — dobry do smażenia, ale zawiera szkodliwy kwas erukowy, dlatego nie należy stosować go w dużych ilościach;lniany — do stosowania na zimno, skutecznie zapobiega miażdżycy;kukurydziany — do stosowania na zimno;z pestek winogron — do stosowania na zimno;sojowy — można stosować podczas obróbki termicznej, ale raczej do stosowania na zimno;sezamowy — do stosowania na zimno;palmowy — dobry do smażenia;kokosowy — dobry do smażenia;oliwa z oliwek — podczas obróbki termicznej nie wytwarzają się toksyczne związki, ale oliwa traci wówczas swoje właściwości.
Rodzaje oliwy z oliwek
extra vergine — najlepsza jakościowo, 100% oliwek;
rafinowana oliwa z oliwek — gorsza jakościowo, zawiera również oliwę z pierwszego tłoczenia;
sansa — oliwa najniższej jakości.
Kilka przykazań żywieniowych
zawsze dodawaj do sałatek olej lub oliwę. Umożliwi to lepsze przyswojenie witamin A, D, E i K;pamiętaj, że porcja oleju może zostać użyta do smażenia wyłącznie jeden raz!nie eliminuj tłuszczów z diety całkowicie, gdyż stanowią ważny element budulcowy naszego organizmu i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania;ogranicz do minimum jedzenie fast foodów i chipsów, ponieważ zawierają niebezpieczne dla naszego zdrowia izomery trans (podnoszą poziom cholesterolu, są rakotwórcze oraz mogą powodować cukrzycę).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze