Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... Suszone owoce są ...

dawno temu

Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... . Szykując przetwory, możemy w małym słoiczku zamknąć magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź oraz witaminy A, B, C. Dzięki temu zyskujemy odporność dla naszego organizmu, siły witalne i energię ... a także źródło piękna dla naszej skóry i ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... , pełnowartościowe białko. Jajka są także źródłem witamin A, D i B oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Ile jajek powinno się spożywać? Według dietetyków maksymalnie 4 tygodniowo ...

dawno temu

Deser z bananów

... Banany stanowią wartościowy składnik diety. Bogate w węglowodany, witaminę A i E, witaminy z grupy B oraz minerały (m.in. wapń i magnez) są cennym źródłem energii. Banany dostępne są przez cały rok, dlatego przepis na bananową pyszność możesz ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... Walory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C ...

dawno temu

Popcorn i 5 innych wartościowych źródeł węglowodanów, których nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!

... : cukier biały, cukier brązowy, koncentrat soku owocowego czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Oczywiście najkorzystniejsze jest konsumowanie naturalnych źródeł węglowodanów. Czytaj ... zawiera 3 g błonnika i sporą dawkę ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!

... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety. ... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele ...

dawno temu

Źródła magnezu

dawno temu

Sok marchwiowy - smaczny i zdrowy!

... Marchewka to cenne źródło witaminy A, której dobroczynne działanie docenią nasze oczy. Dbającym o urodę i sylwetkę marchewka dostarczy związków mineralnych, takich jak: wapń, cynk, żelazo, magnez ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają migdały?

... , w lecznictwie i w kosmetyce. Warto wspomnieć choćby o olejku ze słodkich migdałów, który doskonale nawilża skórę i chroni ją przed powstawaniem zmarszczek. Migdały do jedzenia zawierają dużo białka, wapnia, witaminy E, witaminy B2, cynku i ...

dawno temu

Szpinak - jak go smacznie przyrządzić?

... Uprawiany w Polsce na szeroką skalę jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, PP i  C. Co więcej, ta zielona roślinka posiada dużo przyswajalnego żelaza, magnezu, manganu, wapnia, fosforu ...

dawno temu

Źródła naturalnego kwasu DHA

... w pożywieniu Najzdrowszym, bo wolnym od zanieczyszczeń, źródłem związku są algi morskie. Dlatego też warto włączyć do diety żywiące się nimi ryby morskie. Najwięcej kwasu DHA znajdziemy w śledziu ... spożywczych. Ukryte są pod takimi nazwami, ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ...

dawno temu

„Źródła Miłości”, Kishwar Desai

... szukają jakichkolwiek rozwiązań. O nich właśnie pisze Kishwar Desai w swojej najnowszej książce Źródła Miłości. Powieść ta rozgrywa się w kilku miejscach, przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i Indiach ... w więzieniu), w Wielkiej Brytanii ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

... Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej. ...  Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś polubić ocet jabłkowy?

... Jeżeli ocet jabłkowy jeszcze nie zagościł na dobre w twojej kuchni, umieść go w koszyku podczas najbliższych zakupów. Zawiera on witaminy E, A i P oraz jest bogatym źródłem magnezu, żelaza i wapnia ...

dawno temu

Selen źródłem dłuższego życia

... i najpowszechniejszym produktem, który pozwoli nam się wzmocnić. Niedobór selenu objawia się w niewydolności i powiększeniu serca. Skutkiem może być również niedoczynność tarczycy. Źródło: dailymail.co.uk ...

dawno temu

Ułatw sobie odchudzanie brzucha!

... Wspomaga on odchudzanie na dwa sposoby – daje poczucie sytości i zapobiega zaparciom, które uwydatniają brzuch. Jedz przynajmniej 25-35 g błonnika dziennie. Najbogatsze źródła to siemię lniane, pełne ... ziarna zbóż oraz owoce i warzywa. 2. Pij ...

dawno temu

Dźwięczne źródło pamięci

... w nowonabytą wiedzę. Dzięki temu pamięć dnia minionego, po przebudzeniu się, jest zachowana. Źródło: abczdrowie.pl ...

dawno temu

Dodatkowe kilogramy źródłem młodego wyglądu

... , jeśli palimy lub zbyt często wystawiamy się na działanie promieni UV.   Osoby, które przestrzegały zasad zdrowego stylu życia, po 50. roku życia wyglądały znacznie młodziej, a dodatkowo wygładziły im się zmarszczki po nabraniu kilku ...

dawno temu

Sałatka z pora i jajek

... Sałatka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarczać organizmowi niezbędnych składników, zwłaszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B6, a także potasu ... , wapnia, fosforu, kwasu foliowego. To ...

dawno temu
+ Pokaż więcej