Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... pamiętać o tym, że są to warzywa i owoce również zebrane w najbardziej ...

dawno temu

Portugalska zupa Caldo Verde

... , a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą owoce morza, my ciężkostrawną wołowinę. A skoro mowa o jedzeniu – może właśnie w kuchni znajdziemy jakieś podobieństwo? Faktycznie ich klimat zmusza do nieco odmiennej niż nasza ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy ...

dawno temu

Sezon na brzoskwinie

... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto spróbować nowych połączeń. ... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... jest pożywana i syta, dzięki niej będziesz miała mnóstwo energii do popołudniowych eskapad. Mężczyźni za nią przepadają. Przygotuj: pół kilograma wołowiny lub wieprzowiny1 czerwoną i 1 zielona ...

dawno temu

Dlaczego bataty są słodkie?

... Bataty to głównie skrobia. Smakuje w zasadzie jak każda inna surowa bulwa, do momentu, w którym nie zaczniemy jej gotować. Kiedy podgrzeje się bowiem słodkiego ziemniaka wyzwala się specjalny enzym. Zmienia on skrobię w maltozę, czyli cukier. ...

dawno temu

Dieta na trawienie

...   Dobre trawienie zależy od sposobu odżywiania, dlatego tak ważne jest odpowiednie komponowanie jadłospisu pomagającego w prawidłowej przemianie materii. Nie powinno w nim zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także surowych owoców ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... odżywczymi. A może czasem warto pomyśleć, co ten idealnie komponujący się z wołowiną majeranek daje naszemu zdrowiu? Albo czosnek? Dziś bohaterem, a raczej bohaterką artykułu, będzie typowo włoska przyprawa – szałwia. ... odżywczymi. A może ...

dawno temu

Współczesne diety cud opierają się na mitach

...   Zdaniem wiodącego eksperta, współczesne diety cud, takie jak picie dużych ilości soku grejpfrutowego czy konsumowanie tylko i wyłącznie surowych owoców i warzyw, to tylko mit, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. ... Zdaniem wiodącego ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest Porkolt. Jednakże wiele węgierskich potraw jest przyrządzane na „gulaszowy” sposób – chociażby siedmiogrodzka wołowina, w obu wariantach – na ostro i na kwaśno ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest Porkolt. ...

dawno temu

Letnie przegryzki czyli jedz i chudnij!

... Warzywa i owoce - najlepiej surowe - mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można łatwo zapakować do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo zwalczysz napady głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... Szpinak ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... , drób, wołowina. Nie każde mięso drobiowe jest chude. Najmniej kalorii ma mięso indyka i kurczaka. Ich białe mięso jest bogate w białko. Nie poleca się jedzenia tłustej skóry oraz serca, żołądka ...

dawno temu

Jedzenie marchwi

... Marchew ma taką samą ilość entuzjastów, co umiarkowanych smakoszy, ale na pewno nikt nie przechodzi obok niej obojętnie. Niektórzy zachwycają się jej smakiem zarówno w postaci surowej ... z marchwi. Poza tym spożywamy ją w postaci surówek, ...

dawno temu

Odchudzające właściwości zielonej kawy

... Moda na odchudzanie nie przemija. Marząc o szczupłej sylwetce szuka się różnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Ostatnio hitem na rynku jest zielona kawa - czyli surowe, niepalone ziarno jagód kawowca o cierpkim, lekko kwaśnym smaku, ...

dawno temu

Cechy stylu loftowego. O czym należy pamiętać urządzając wnętrze?

... Moda na styl loftowy rozpoczęła się jeszcze w latach 60. XX wieku. Miłośnicy minimalizmu oraz otwartych przestrzeni, cenią styl loftowy za surowe wzornictwo. Od wielu lat zauważalny jest rozkwit ... w Polsce bardzo trudno znaleźć prawdziwie ...

dawno temu

Zafałszowane diety cud

...   Okazuje się, że mity takie jak picie dużych ilości soku grejpfrutowego, czy spożywanie surowych warzyw i owoców wcale nie pomaga schudnąć. Zdaniem wiodącego eksperta są to tezy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, a w które błędnie ...

dawno temu

Japońskie potrawy

...   Ta prosta potrawa japońska nie każdego przekonuje. Spożywane podobnie jak sushi, na surowo, owoce morza mogą zniechęcać zapachem. Inni zaś upatrują w tym oryginalnym daniu niebywałe wrażenia ... Ta prosta potrawa japońska nie każdego ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... . Dodaj do pomidorów. Gdy omlet się zetnie, ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest jej kolor i skład. Istotna jest też forma podania - nieprawidłowe techniki gotowania mogą popsuć ten świąteczny przysmak. Oto kilka praktycznych wskazówek. ... i biały pieprz oraz sól. W stanie surowym ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... . Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla odmiany, warto zrobić marchewkę na ciepło. ... . Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla ...

dawno temu

Jak zostałam sushinką

... Rulonik sprasowanych glonów, trochę ryżu i kawałek surowej ryby. Do tego zielone, ostre paskudztwo, sos sojowy, imbir i jeszcze pałeczki, którymi nie wiadomo jak to wszystko włożyć do ust ... Rulonik sprasowanych glonów, trochę ryżu i kawałek ...

dawno temu

Groźna włośnica

... Włośnica jest ciężką chorobą pasożytniczą, wywołaną zakażeniem włośniem krętym. Ludzie zarażają się tą chorobą jedząc surowe lub niedogotowane mięso świń. Solenie, mrożenie lub krótkotrwałe wędzenie ... , w tym także wieprzową kiełbasę,w ...

+ Pokaż więcej