Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... przez cały rok. Idealnie nadaje się także do: galaretek, dżemów, soków, nalewek. Kucharze robią z niej także marynaty do mięs i dipy. Dodają też pigwę do kiszonej kapusty lub podczas pieczenia placków ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nalewkę, która pomoże ci w walce z zapaleniem stawów i chorobami układu moczowego, ale również wzmocni on twój organizm. Co więcej, korzeń i liście selera znajdują swoje zastosowanie w sztuce kulinarnej ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... bulionu warzywnego,100g masła,1 cytryna,sól, pieprz, kumin,mąka,Opcjonalnie:50ml dereniówki, lub (wariant dla tych, którzy nie mają tak wspaniałej teściowej jak ja) innej kwaskowej nalewki owocowej Groch ...

dawno temu

Owoce jarzębiny

... korzystne zarówno dla naszego zdrowia, jak i samopoczucia. Nic lepiej nie poprawi nam humoru, niż wypicie odrobiny nalewki z jarzębiny. Osoby stroniące od alkoholu, mogą przygotować smaczne przetwory ...

dawno temu

O trzymaniu i puszczaniu

... , tam własnoręcznej nalewki liŸniemy, przeczytamy coœ mšdrego, dla przyzwoitoœci oglšdniemy Fakty, żeby być na bieżšco z tym, kto komu dał w pysk, tam walniemy reportażyk, tu felietonik, pienišżki spadnš ...

dawno temu

Złoto leczy

... począwszy poprzez cieniutkie płatki metalu, aż po nalewki. Etruskowie używali złota w dentystyce. Starożytna kuracja złotem musiała przynosić efekty, skoro nie poprzestano na tym i zaczęto dalej brnąć ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... się dziwić, bo dodatek ten niesłusznie odszedł w zapomnienie kilkadziesiąt lat temu. Niegdyś dodawany był do udekorowania tortów, ciast i deserów. Wykorzystywano go także do wzbogacenia nalewek, gulaszy ...

dawno temu

Lecznicze działanie czosnku

... ,redukuje tkankę tłuszczową,zdaniem niektórych naukowców zapobiega rozwojowi nowotworu. W chorobach dróg oddechowych, przy katarze, bólach żołądka, miażdżycy i przy nadciśnieniu tętniczym można pić nalewkę ...

dawno temu

Jak dbać o przetłuszczające się włosy?

... o około 30 cm), wykonywanie masażu głowy podczas mycia włosów,używanie mieszanki ściągającej przygotowanej z nalewki z orzecha i płynu do płukania ust w proporcji 1:1. Włosy należy posmarować wacikiem ...

dawno temu

Osteoporoza – cichy zabójca

... ),wyciąg ze skrzypu polnego (do 1,5 g dziennie),wyciągi z soi lub pochrzynu włochatego,w porozumieniu z lekarzem żeń-szeń właściwy, nalewka ze szczawiu żółtego, z morszczynu, poziewnika, bambusa ...

dawno temu

Wiesiołek ma wielką moc

... do sałatek. Działo się tak zapewne dlatego, że jego łodygi w smaku przypominały wędlinę. Niektórzy robili z ziela nalewkę, która uważana była za lek odmładzający. To ciągłe zainteresowanie ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... smak i wygląd sałaty. Rumianek natomiast, który posiada lekką nutkę jabłka, pasuje do drobiu, a nalewka z jego dodatkiem umili deszczowe wieczory. Ciekawym, różnokolorowym i smacznym kwiatem ...

dawno temu

Magiczny olej arganowy

... się go filtrowaniu) i stosowany miejscowo wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne (m.in. spłyca zmarszczki i blizny, działa kojąco na podrażnienia, pomaga w walce z cellulitem) – mówi Agnieszka Śliwka ...

dawno temu

Jak nie przytyć zamawiając jedzenie na wynos?

... zamawiania niezdrowych dodatków do dań. Jako deser świetnie sprawdzą się suszone owoce (takie jak morele, śliwki), klementynki lub grejpfruty. Świeże warzywa i owoce niezależnie od pory roku znajdziesz ...

dawno temu

Czy podawać dzieciom słodycze?

... owoce, takie jak np. suszone śliwki, morele, jabłka czy rodzynki są odpowiednie dla otyłych dzieci. Można podawać im również ciasteczka owsiane z małą ilością cukru lub miodu. Uwielbiane galaretki ...

dawno temu

Mężczyzna stworzył kobietę?

... Mityczny Pigmalion wyrzeźbił kobietę tak idealnie trafiającą w jego gusta, że wpadł jak śliwka w kompot. Zakochał się po prostu. Bogini Afrodyta okazała się dlań łaskawa i zamieniła statuę z marmuru ...

dawno temu

Co najlepiej jeść na stoku?

... i śliwki, orzechy czy bakalie. Nie zapominajmy także o butelce wody niegazowanej. Po intensywnym wysiłku należy uraczyć się posiłkiem bogatym w białko – kurczakiem, rybą, twarogiem lub jajkiem. Odpowiednio dobrane składniki zapewnią szybką ...

dawno temu

6 zimowych sekretów zdrowia i energii

... i mandarynki, póki nie kosztują zbyt dużo. Korzystaj także z kiwi, spróbuj melona. Wybierz również suszone owoce: śliwki, morele, daktyle – to dobra słodycz zamiast batonika czy czekolady ...

dawno temu

Ciastka bez mąki, cukru i tłuszczu – przepis na dietetyczny deser

... suszonych śliwek kalifornijskich (pokrojonych w kostkę), 10 łyżeczek mąki kukurydzianej, 3 łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 łyżek rodzynek, 2 łyżek płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki ...

dawno temu

Co przegryźć, kiedy się odchudzasz?

... morele, suszone śliwki, daktyle. Bogactwo produktów tego rodzaju na rynku jest ogromne. Ich przewaga nad słodyczami jest taka, że nie dostarczają tylko kalorii, ale są również źródłem witamin. Dobra ...

dawno temu

Za dużo świąt

... się znoszeniem świątecznych półmisków z garażu i sypialni, wydawaniem kolejnych pachnących kaw (u was zawsze jest taka dobra) i wyciąganiem kieliszków do wina, nalewek i innych trunków. W programie ...

dawno temu

Apiterapia, czyli zdrowie z ula

... pochwy, ponieważ hamuje rozwój drożdżaków i rzęsistka pochwowego. Propolis działa również regenerująco i przeciwzapalnie na skórę. W aptekach dostępne są liczne preparaty z dodatkiem propolisu: nalewki ...

dawno temu

Muesli - kompozycja otwarta

... czy maślanki. Płatki możemy zastąpić kaszą, otrębami pszennymi, płatkami pszennymi, żytnimi, kukurydzianymi. Jeśli jabłko już nam sie znudziło, możemy do muesli dodać rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle ...

dawno temu

Uwaga na konserwanty! Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane?

... masy ciała. Z tym, że trudno przeliczać, ile dziś zjedliśmy siarkowanych moreli, śliwek czy rodzynek i czy zawarta w nich siarka w takiej ilości nam nie zaszkodzi. U osób wrażliwych może powodować ...

+ Pokaż więcej