Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... i grzybami. Dla dekoracji możemy dodać natki, a dla smaku polać kilkoma kroplami cytryny. Należy pamiętać o tym, by nogi bażanta związać przed zapieczeniem. Mam nadzieję, że z podanych wyżej przepisów wyjdzie Wam pieczeń, której nie powstydziłby ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... właściwości skrywa w sobie kukurydza? Witaminy w kukurydzy Niedoceniana trochę w kuchni kukurydza jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K, a także kwas foliowy ...

dawno temu

Ser bryndza

... bardzo go przypomina. Ser ten ma szereg zastosowań w kuchni. Jest przede wszystkim z uwagi na swoją miękkość doskonały jako farsz do pierogów. Dobrym pomysłem jest więc zastąpienie nią sera białego ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... . Słowem proces ten powinien być wykorzystywany nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale także może być stosowany w praktyce własnej kuchni. ...

dawno temu

Małże jadalne

... to jeden z bardziej cenionych dodatków w kuchni. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla zdrowia człowieka jest zwłaszcza ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... . Do jakich innych specjałów warto ją wkomponować? Zastosowanie bazylii w kuchni i domowej apteczce Jakie dania z bazylią można przygotować? Jednym z lepszych rozwiązań będzie wkomponowanie ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... , bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik. Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie ...

dawno temu

Przygotuj jedyne w swoim rodzaju ciasto z oliwy z oliwek!

... gości czy rodzinne popołudnie przy herbacie. Jak przygotować oliwkowe ciasto? Właściwości oliwy z oliwek Dzięki wszechstronnym właściwościom oliwa z oliwek znalazła zastosowanie zarówno w kuchni ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... soli. Dostarcza ona 84 minerałów, które są niezwykle łatwo wchłaniane przez organizm. Oprócz kuchni, znalazła także zastosowanie w zabiegach kosmetycznych i zdrowotnych. Sól kamienna występuje w formie ...

dawno temu

Szybkie dania na przystawkę – jeśli Nowy Rok świętujemy w domu

... ma to do siebie, że jest lekkie, a do tego można je podawac na ciepło i zimno, więc nie musimy stać przy kuchni tracąc czas na podgrzewanie dania. Ja polecam je w zastępstwie tradycyjnych kanapek. ...

dawno temu

Pomysły na świąteczne sałatki

... ananasa, ser żółty i jabłko, a całość lekko smarujemy majonezem. Pomysł na wykonanie tego przysmaku z wykorzystaniem grzybów znajdziecie na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja, zaś receptę na udaną sałatkę ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... cienkimi plasterkami rzodkiewki i ogórka. Wołowina z rzodkiewką i imbirem To smaczna i lekka propozycja na lunch inspirowana kuchnią azjatycką. Wypróbuj przepis na orientalną wołowinę.  Składniki ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... . Dowiesz się z niego także, jak przygotować wyśmienite kotlety z cukinii. Potrawy z cukinii Cukinia jest warzywem bardzo docenianym przez znawców kuchni, jednakże stosunkowo rzadko gości ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... . Jednakże kiedy zapoznamy się z różnymi kuchniami świata, wówczas uświadomimy sobie, że możliwości przyrządzenia pulpetów jest nieskończenie wiele. Nie chodzi tu wyłącznie o różnego rodzaju dodatki ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... , lecz także zdrowotnych powinny bardzo często gościć na naszych stołach. Jedną z postaci, w jakiej możemy je kupić są ryby wędzone. Bardzo ceniony jest tutaj z uwagi na łatwe wykorzystanie w kuchni ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... . Tradycyjnie wykonywane są one przede wszystkim z dostępnych zimą produktów z dodatkiem pachnących przypraw. Zobacz, jakiezupy wigilijne możesz z łatwością przygotować w swojej kuchni. Zupy wigilijneChyba ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... , upewnij się, że w kuchni znajdziesz: 5 szklanek mąki,1 duże jajko,szczyptę soli,pieprz,15 dag suszonych grzybów,2 cebule,1 łyżkę bułki tartej.Grzyby powinny zostać namoczone w letniej wodzie ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... (lub u siebie w kuchni). Przepis:  20g gorczycy,20g nasion kolendry,20g majeranku,10g kminku,10g chili,10g papryki   Spotkać w nim można ponadto skórkę z cytryny, liście laurowe, czosnek i (UWAGA) śladowe ilości pieprzu czarnego. ...

dawno temu

Jak zrobić śmietanę?

... do nawet 36%. Oprócz tego spotkać się możemy także z dwoma innymi typami śmietany. Śmietana sojowa – wskazana dla osób uczulonych na krowie mleko, stanowi niezastąpiony dodatek do potraw kuchni ...

dawno temu

Zapach wanilii

... wiele czasu zanim znajdzie się w naszej kuchni w postaci lasek wanilii, wanilii w proszku lub wanilii w płynie. Ta tropikalna roślina zaliczana jest do storczykowatych i podobnie jak hodowane ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... takie jak ziemniaki, cebula, czosnek są mniej podatne na zepsucie, dlatego właściwe jest ich przechowywanie w kuchni. Tam też możesz trzymać niedojrzałe banany, brzoskwinie lub awokado. Pieczywo ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami. Przepisy na knedleKnedle to potrawa obecna w kuchniach wielu państw. Jej nazwa ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... leniwych pierogów, często określanych także mianem klusek leniwych, upewnij się, że w kuchni masz następujące produkty: 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego,100 g mąki,2 średniej wielkości jajka,0,5 ...

dawno temu

Deser z arbuzem

... wraz z kostkami loduJak wykorzystać arbuza do deseru? Jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu w kuchni, to należy wiedzieć, że niezbyt dobrze sprawdzi się on dodany do galaretki. Przez sporą zawartość ...

+ Pokaż więcej