Ziemniaki cenne a niedoceniane

... będzie przygotowywać ziemniaki na parze. W ten sposób strata cennych składników to tylko 10-25 proc. W przypadku smażenia nie tylko rośnie kaloryczność, ale także spada ilość witamin, nawet o 45 proc.   ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... przygotowywania sznycli wegetariańskich – formowanie. Wilgotnymi dłońmi zrób spłaszczone kotleciki i obtocz je w pozostałej bułce. 5. Smaż pyszne danie z obu stron na złoty kolor. 6. Potrawa wegetariańska już gotowa. Podawaj z ryżem i surówką. ...

dawno temu

Sałatka z selera naciowego i kurczaka

... dag jasnych i ciemnych winogron2 łyżki orzechów2 jabłka100 ml jogurtucukier50 ml majonezu2 łyżki olejusok z cytrynypieprzsól1. Najpierw smażony kurczak. Podziel pierś na kawałki i przysmaż je na oleju ...

dawno temu

Co można zrobić z bananów?

... . Krok 3. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i kłaść przygotowaną masę za pomocą łyżki. Krok 4. Smażyć z obu stron na rumiano. Krok 5. Placuszki podawać ze śmietanką lub cukrem pudrem. Smacznego!  ...

dawno temu

Omlet ziołowy - najlepszy na zimową kolację

... patelnię i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty. Kiedy zauważysz, że omlety ziołowe ścięły się od spodu, podnieś delikatnie brzegi i pozwól, by płynna masa wyciekła na patelnię i się ścięła. To będzie ...

dawno temu

Jak ugotować kapuśniak?

... grochukilka suszonych grzybówcebulę2 kostki rosołowemały przecier pomidorowyłyżeczkę mąkipieprzliść laurowypół łyżeczki majerankuolej do smażenia Krok 1 Jak ugotować kapuśniak? Musisz zacząć ...

dawno temu

Jak zrobić gulasz wegetariański?

... Wrzuć cebulę i czosnek do rondla i smaż, aż będą szkliste. Krok 4 Dodaj ziemniaki, kminek i sól i zalej wrzącą wodą. Gotuj 5 minut. Krok 5 Pomidoryobierz ze skórki (żeby było łatwiej zalej je ...

dawno temu

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

... we krwi); spożywać chude mięso drobiowe, mleko, wędliny, sery o niskiej zawartości tłuszczu; gotować w wodzie, na parze, piec w folii zamiast smażyć na tłuszczu; ograniczyć spożycie cholesterolu ...

dawno temu

Łyse pełne palm

... czasem doskonałe odwzorowanie naturalnych kwiatów. 21385Widać na palmach słoneczniki, róże, bławatki, maki, malwy, astry, lwie paszcze i nawet czerwone języki z biało-żółtymi czubkami anturium. Bibułka ... okolicę doskonały miód w wielu różnych ...

dawno temu

Oko kontra komputer

... może to prowadzić do rozwoju niebezpiecznych schorzeń, takich jak zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej(AMD). W najlepszym przypadku stres oksydacyjny odczujemy jako zmęczenie czy stan zapalny oczu ... przetworzona, produkty smażone czy ...

dawno temu

Chroń oczy przed monitorem!

... jest bowiem zanieczyszczone powietrze, dym papierosowy, leki, żywność wysoko przetworzona, produkty smażone czy słodycze. Gdy wolne rodniki atakują nas szczególnie intensywnie, pojawia się stres ... oksydacyjny. Jest to zjawisko, które odczuwamy ...

dawno temu

Indyk w pysznej sałatce

... do codziennej diety, dostarczamy niezbędnej ilości luteiny oraz związków, które obniżają ryzyko chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Sałatka z indyka, pistacji i grejpfrutaNie tylko indyk ... . Rozprowadź cytrynę i pieprz na indyku, ...

dawno temu

Słodka pokusa

... . Ale czy tak do końca jest to prawdą? W przypadku bólów migrenowych wywołuje je duża zawartość tyraminy, a czekolada zawierajej niewielkie ilości, szczególnie w porównaniu do sera żółtego. Tłuszcze zwierzęce ...

dawno temu

Zadbaj o swoją wątrobę

... , natomiast błonnik usprawnia trawienie i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zmień sposób przygotowywania potraw. Zamiast smażyć, gotuj na parze albo piecz w folii aluminiowej czy rękawie. Zmniejsz porcje ...

dawno temu

Z cukrzycą możesz wygrać dietą

... płynów, alkoholu, smażonych i panierowanych mięs. Powinna być bogata w warzywa, gotowane mięsa, niesłodzone płyny. Diabetycy muszą przyjąć zasadę – jem częściej, ale w mniejszych ilościach. ...

dawno temu

Ziemniaki a odchudzanie

... . Smażone na głębokim tłuszczu ociekają zgubnymi kaloriami. Ziemniaki najlepiej jeść gotowane, pieczone lub grillowane – wtedy zawierają najmniej tłuszczu. Staraj się również unikać soli ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

... gęstą masę. Pod koniec smażenia dodajemy do całości sos pieczeniowy i po zdjęciu z ognia zagęszczamy śmietaną według uznania. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe! Tak przyrządzony sos powinien ...

dawno temu

Jajecznica z tuńczykiem

... dodawać soli, bo przyprawa ta może zaburzyć smak tuńczyka.Tuńczyk wędzony dodaj dopiero wtedy, kiedy białko się zetnie. Pokrój go w małe kawałki i podczas smażenia jajecznicy wkomponuj ...

dawno temu

Sałatka z jajek

... wymieszać jajko, a następnie usmażyć je na patelni, tak jak jajecznicę, dodając cebulkę w końcowym etapie smażenia. Masa musi być dość zbita, żeby łatwo można było ją poszatkować nożem ...

dawno temu

Przepisy z rabarbarem

... – aby przyrządzić farsz, należy umyć i obrać rabarbar, poszatkować go na kawałki, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękki. Dobrze będzie smakować, jeśli połączmy go z odrobiną soku z pomarańczy ...

dawno temu

Chcesz schudnąć - zrezygnuj z wina

... swoje ograniczenia” – policzyli, że kobieta, która kilka razy w tygodniu pije wino, co miesiąc dostarcza swojemu organizmowi aż 2 000 dodatkowych kalorii. Rocznie daje to tyle kalorii ile ma …38 smażonych steków ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

... się ze smażeniem czy gotowaniem owoców. W wyniku długotrwałej obróbki owoce tracą cenne składniki odżywcze, w tym duże ilości witaminy C. Mimo to, nadal zachowują sole mineralne oraz błonnik. Domowe ...

dawno temu

Odmiany papryki

... do smażenia i duszenia. Jej delikatny smak sprawia, że może ona być podstawowym składnikiem dania głównego. Nadaje się także do mrożenia. Działanie papryki Leczy niestrawność i zaparcia ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... . Wysoka temperatura podczas gotowania, pieczenia czy smażenia zabija zarazki, ograniczając ryzyko zatrucia. Spożywając surowe mięso można nabawić się przede wszystkim salmonelli. Amatorzy ryb na surowo obawiać się mogą ukrytych w mięsie ...

+ Pokaż więcej