Jak przechowywać żywność w lodówce? Miejsce MA ZNACZENIE

... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni sposób. ... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni ...

dawno temu

GMO, czyli żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie

... Człowiek już od dawna starał się ulepszać naturę. Krzyżowano zwierzęta czy też szczepiono drzewa owocowe w celu uzyskania lepszej odmiany. Teraz człowiek produkując żywność genetycznie zmodyfikowaną ... stara się kontrolować powstawanie nowych ...

dawno temu

Żywność ekologiczna

... Żywność ekologiczna (nie mylić ze „zdrową żywnością”) to żywność uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego ... ? Czy ser w Twojej kanapce został zrobiony z mleka ...

dawno temu

Polska Federacja Producentów Żywności nie lubi świadomych konsumentów

... Czym jest aplikacja e-Food i dlaczego Polska Federacja Producentów Żywności poprosiła jej twórców o natychmiastowe jej usunięcie? Kto może stracić na wzroście świadomości klienta? Czy firmom ... produkującym żywność zależy na naszym zdrowiu? ...

dawno temu

Żywność ekologiczna - dobry wybór na trudne czasy

... Jesteś przekonana, że żywność ekologiczna jest dużo droższa niż ta z supermarketów? To nieprawda. Tutaj też obowiązuje zasada: Jesteśmy zbyt biedni, żeby kupować tanie rzeczy. Lepiej nie oszczędzać na zdrowiu. ... Jesteś przekonana, że żywność ...

dawno temu

Co to jest żywność funkcjonalna?

... wyglądać i poprawić samopoczucie, wystarczy regularnie spożywać żywność funkcjonalną. Jej zaletą jest wspomaganie leczenia i zmniejszenie ryzyka występowania różnych chorób. ... Pomysł na propagowanie żywności funkcjonalnej zaczerpnięto ze ...

dawno temu

Ekologiczna żywność na pewno zdrowsza?

... Brytyjska Food Standard Agency, niezależne ministerstwo do spraw żywienia przeprowadziło badania, z których wynika, że żywność ekologiczna nie jest zdrowsza ani nie zapewnia znaczących korzyści dla zdrowia w porównaniu ze zwykłą żywnością. ... ...

dawno temu

Żywność ekologiczna – tylko moda?

... Gdy słyszymy słowa „żywność ekologiczna” zakładamy z góry, że jest to zdrowe i niskokaloryczne jedzenie. Otóż niekoniecznie. Co tak naprawdę oznacza ten termin? Żywność, którą nazywamy ekologiczną musi posiadać odpowiednie certyfikaty. ... Gdy ...

dawno temu

Nowoczesne opakowania zdrowej żywności

... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może poszczycić się takimi projektami jak komórki ,czy meble, a nawet opakowanie żywności. Przykładem jest jeden z jej projektów – „Stereotype ... Projektantka Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, może ...

dawno temu

Jamie Oliver o przetworzonej żywności

...   Zdaniem jednego z najpopularniejszych kucharzy, obecnie dzieci w szkołach jedzą bardzo niezdrowe posiłki. Jedzenie przygotowywane przez rodziców zastępują automaty ze słodyczami i przetworzona żywność. Oliver twierdzi, że 40 lat temu uczniowie ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... się konserwanty? Konserwanty żywności zwiększają czas przydatności produktów do spożycia. Dzięki nim proces psucia jedzenia znacznie się spowalnia. Jedzenie można dłużej przechowywać. Mimo zalet ... konserwantów, posiadają one spore wady, o ...

dawno temu

(Nie)Zdrowa żywność latem

... Lato to najczęstszy okres zajadania się w przydrożnych barach, nie zawsze zdrową żywnością. Dla dzieci to czas beztroskiego pozyskiwania od rodziców kilku złotych na ulubione frytki, hamburgery ...

dawno temu

Chronimy żywność przed zepsuciem

...   Żywność przeterminowana lub źle przechowywana, która już się nie nadaje do jedzenia jest zazwyczaj wyrzucana do kosza. Takie produkty świeże, jak sery, mięso czy mleko nie mogą długo stać i trzeba ... je szybko spożyć, ale przecież to każda z ...

dawno temu

Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... Dziś przepis na chleb dla mam, których dzieci są uczulone na gluten. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej. Dużej różnicy nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do ...

dawno temu

Zdrowa żywność jest w cenie!

...     Coraz częściej promowany jest zdrowy tryb życia i moda na zdrową żywność, a jak ktoś nie dba o swoje zdrowie może liczyć się ze sporym zdziwieniem znajomych. Oczywiście, warto żyć zdrowo, ale zastanówmy się, jak na takim stylu życia ...

dawno temu

Faworki chruściki

... Skoro dziś Tłusty Czwartek, to wypadałoby podać dziecku tradycyjne przysmaki... Zamiast kupować w pobliskiej piekarni ociekające tłuszczem pączki czy faworki, usmaż zdrowe i lekkostrawne faworki bez glutenu. Przepis poniżej. ... bez glutenu. ...

dawno temu

Odchudzanie bez glutenu

... Gluten jest białkiem występującym w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. U części osób wywołuje alergię, choruje 1 osoba na 100. Do pewnego momentu organizm broni się, ale z czasem ... może dojść do uszkodzenia kosmków jelitowych, które ...

dawno temu

Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość

... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie tylko do otyłości, ale także wielu innych chorób cywilizacyjnych. ... Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... . Aby opóźnić czas zepsucia się pokarmu, stosuje się różne procesy konserwowania żywności, co niestety zmniejsza jej wartość. Na co należy więc zwracać uwagę wybierając produkty żywnościowe i jak je potem przechowywać w domu? ... Lepsza puszka ...

dawno temu

Żywność dla niemowląt – co świadczy o jej jakości i bezpieczeństwie?

... Na etapie rozszerzania diety rodzice powinni zapewnić niemowlęciu żywność pochodzącą z zaufanego źródła i spełniającą wymagania wrażliwych, wciąż dojrzewających organizmów. ... okresie życia zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem ...

dawno temu

Życie z celiakią. Choroba na talerzu

... Celiakia to poważna choroba immunologiczna nazwana także chorobą trzewną. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie ... . U chorych na celiakię gluten powoduje zanik ...

dawno temu

Zdrowa żywność ekologiczna. Jak ją odróżnić?

... Podstawową zaletą ekologicznej żywności jest to, że nie zawiera sztucznych dodatków. Jest uzyskiwana z produktów roślinnych i zwierzęcych wytworzonych w gospodarstwie, w którym unika się stosowania ... nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów ...

dawno temu

Żywność genetycznie modyfikowana

... Kupując warzywa, coraz częściej zastanawiamy się, czy to prawdziwa chociażby marchewka, której smak znali jeszcze nasi dziadkowie, czy też jej siostra poddana genetycznej obróbce? Jak rozpoznać pochodzenie żywności i czy tego rodzaju ...

dawno temu

Targi NATURA FOOD

... Artykuł sponsorowany Żywność ekologiczna i żywność naturalna oraz produkty tradycyjne i produkty regionalne będą głównymi bohaterami IV targów NATURA FOOD, które odbędą się w dniach 14-16.10.2011 ... w Łodzi. Targi żywności naturalnej kładą ...

+ Pokaż więcej