Żywność ekologiczna – tylko moda?
MARTA MALARSKA • dawno temuGdy słyszymy słowa „żywność ekologiczna” zakładamy z góry, że jest to zdrowe i niskokaloryczne jedzenie. Otóż niekoniecznie. Co tak naprawdę oznacza ten termin?
Żywność, którą nazywamy ekologiczną musi posiadać odpowiednie certyfikaty.
Jest produkowana w gospodarstwach ekologicznych bez użycia sztucznych i niezdrowych związków chemicznych. Dzięki certyfikatom mamy więc pewność, że jedzenie, które kupujemy nie jest sztucznie przetwarzane i nie zawiera toksycznych substancji, które powoli zatruwają nasz organizm.
Natomiast żywność ekologiczna nie ma nic wspólnego z żywnością niskokaloryczną. Jej wartość energetyczna nie została obniżona i dostarcza tyle samo energii, co inne produkty.
Czy warto, więc stosować ekologiczne pokarmy? Jak najbardziej. Dzięki produktom ekologicznym możemy czuć się lepiej, może poprawić się koloryt naszej skóry, wygląd włosów i paznokci. Natomiast należy pamiętać, że podczas diet odchudzających, należy uważać na produkty ekologiczne tak samo jak na wszystkie pozostałe.
Katarzyna Strompowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze