2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry

... i gotuj przez 10 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem, łyżką jogurtu greckiego i odrobiną kolendry.   ... do twojej kuchni. Poniżej znajdziesz dwa oryginalne przepisy na aromatyczne ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem ... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... . Jeśli chodzi o gotowanie, to problemem jest sól. Doprawia się nią wodę przed włożeniem makaronu czy ryżu i używa się jej także w kompozycji z warzywami. To jednak duży błąd! Sól zatrzymuje płyny w organizmie ... zatem wziąć je pod uwagę. ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Kasza z pieczarkami

... na niewielkie kawałki. Następnie smażymy cebulę razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju. Teraz tylko wystarczy połączyć warzywa z kaszą i kiedy składniki te będą już ostudzone, dodać jedno surowe ... ziemniaków. Co więcej, właściwości ...

dawno temu

Czy jedząc sushi, mogę przytyć? List do Dietetyka

... przez dietetyków, dlatego bez obaw je jadłam. Ponieważ ostatnio jednak przybrałam na wadze, zaczęłam się zastanawiać, czy tego typu jedzenie może tuczyć. A może to w przypadku zestawu sushi ryż czy sos sojowy ... być to kuchnia rdzennie japońska ...

dawno temu

Krewetki z czosnkiem

... z czosnkiem, warto wskazać mniej popularne sposoby ich jedzenia. Otóż omawiane owoce morza dobrze komponują się z warzywami takimi jak szpinak albo papryka. Ich głęboki smak możemy także wydobyć ... . I tak spotkać się możemy z zupą z dodatkiem ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... zmiksuj mięso razem z warzywami. Kawałki kurczakaMożesz też przygotować smażonego kurczaka. Podziel mięso na kawałki, panieruj w przyprawie do drobiu lub czosnku granulowanym, obtocz w bułce tartej ... z kuskusem lub ryżem, a także sałatą, ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

... posiekaj. 2. To będzie szpinak z serem. Przysmaż go więc z tym dodatkiem, a także masłem i przyprawami. 3. Nałóż smażony szpinak do sześciu kokilek. W środku zrób zagłębienie, wbij w nie jajko ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki ... gotowane, najlepiej przetarte warzywa ...

dawno temu

Paella hiszpańska

... Wśród potraw z różnych części świata na szczególną uwagę zasługuje kuchnia hiszpańska. Dlaczego? Jest oparta w głównej mierze na warzywach i owocach morza, a więc dostarcza naszemu organizmowi ... . W międzyczasie posypujemy także całość ...

dawno temu

Czy potrafisz gotować zdrowo?

... . Pragniesz przejść na dietę lekkostrawną i niskokaloryczną? Musisz zapomnieć o smażeniu. Podczas smażenia prawie 80% tłuszczu przenika do jedzenia. W ten sposób kaloryczność potraw zwiększa się kilkukrotnie ... . Poza tym, podczas smażenia ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... Kiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba ... ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... . Pamiętajmy by bakłażany i cukinie zawsze smażyć ze skórką! Tak przygotowane warzywa w następnym etapie dusimy doprawiając w tym czasie solą, pieprzem, listkami laurowymi, czy octem winnym. Spotyka ... przyrządzania ratatouille to podstawa jego ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne witamin warzywa. ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Domowy makaron

... Każda gospodyni wie, że makaron to niezastąpiony produkt nadający się do przygotowania pysznych posiłków dla niespodziewanych gości. Gotuje się znacznie szybciej niż ziemniaki, kasza lub ryż ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

+ Pokaż więcej