Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

... niż smażone w głębokim tłuszczu. Urozmaicaj dietę – wtedy nie będzie nudna dla dziecka. Zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego zaserwuj ryż z sosem curry lub grillowane ziemniaczki. Nie posypuj ...

dawno temu

Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą

... ml gorącej wody; 2 łyżek oliwy z oliwek; 2 jaj; ½ kg mrożonej dyni; 3 cm świeżego imbiru; 3 łyżeczek curry bez soli; 50 g płatków migdałowych; 1 łyżeczki cynamonu. Dynię ugotuj al dente w niewielkiej ... ilości wody, a następnie rozgnieć ...

dawno temu

Kurczak w śmietanie

... będziesz potrzebowała: 2 piersi z kurczaka,curry,śmietany,2 cebul,mąki,wody,soli,pieprzu.Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki. Nacieramy je przyprawą ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... najbardziej znamienne są przyprawy. I tak do najczęściej stosowanych zaliczyć trzeba: chili, czosnek, czarną gorczycę i ich mieszanki, jak garam masala albo przyprawa curry. Poza tym często sięga się po mąkę ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... , czosnku, curry, papryki, pomidorów i suszonych śliwek. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji sprawimy, że dziczyzna pieczona stanie się naszym daniem popisowym. Estragon, pieprz ziołowy, pomidory ...

dawno temu

Zachcianki w ciąży

... egzotyczne, masło orzechowe, pączki, dania z curry, ziemniaki, orzeszki. Popularne są również nietypowe połączenia: tuńczyka z bananem, pikli z masłem orzechowym czy smażonych jajek z sosem miętowym ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... daniach można wyczuć curry (uznawana za symbol tej kuchni), imbir, liście limonki czy trawę cytrynową. Ta orientalna kuchnia jest uznawana za jedną z bardziej aromatycznych, więc znajdą w niej coś ...

dawno temu

Garam masala

... przyprawę tak często? Oto odpowiedź. Skład garam masala Garam masala to mieszanka dużo bardziej doceniana w kuchni indyjskiej niż przyprawa curry. Sekret wybornego smaku tej unikalnej kompozycji tkwi ...

dawno temu

Zdrowy uśmiech dzięki wodorostom?

... korzystnie na wytrzymałość szkliwa. Jeżeli chcemy mieć śnieżnobiały uśmiech należy ograniczyć kawę, herbatę (również zieloną), colę, czerwone wino, buraki, sok porzeczkowy, paprykę, curry, leśne owoce ...

dawno temu

Jamajski kurczak Jerk

... przygotuj piekarnik, oczyszczając i smarując dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Teraz ułóż kurczaka na ruszcie i piecz ok. 15 minut, po czym przerzuć go na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Możesz podawać z ryżem curry lub opiekanymi ...

dawno temu

Dania z parówek

... (potrzebujemy 8 szt.). W wersji rozszerzonej, wedle upodobań, można dodać do środka również suszone pomidory, plasterki żółtego sera i przyprawy, np. curry, zioła prowansalskie czy pieprz cayenne. Pieczemy ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... dodajemy warzywa do mięsa i dusimy pod przykryciem 45 minut. W połowie duszenia dodajemy ananasa wraz z zalewą. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, curry i posiekanym drobno imbirem. Podajemy ...

dawno temu

Małże jadalne

... wybornie smakować będą te podane w sosie śmietanowym czy curry oraz serwowanie z bukietem duszonych lub gotowanych na parze warzyw. Dobrym pomysłem są  także małże zapiekane z serem w maśle czosnkowym ...

dawno temu

Kurczak po tajsku

... dużej ilości świeżych przypraw i ziół. Do najbardziej popularnych należy tu zaliczyć przede wszystkim zielone curry, kurkumę, czosnek, trawę cytrynową, ale także wiele produktów nieznanych na Zachodzie ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... kardamonu albo czekolada na gorąco. Poza tym ziarna kardamonu są składnikiem mieszanki garam masala, a także czasami dodawane są do curry. Wbrew oczekiwaniom, kardamon zatem świetnie smakuje w słodkim ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... z sypkim ryżem z curry. Palce lizać! Smaczne sardynkiW świeżutkich sardynkach z rusztu jest coś, co nieustannie przypomina długie wakacyjne śniadania w domku nad ciepłym morzem. Przepis na sardynki ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... do marynowania mięs, wzbogacania smaku pieczywa i ciast. Jest także składnikiem (cieszącej się dużym uznaniem) mieszanki curry.   ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... przynosiła państwom ogromne bogactwa. Dzięki niezliczonym podróżom do Indii Europejczycy poznali smak kolendry, curry lub imbiru. Przyprawy te nadawały prostym daniom wykwintny aromat. Przyprawy ...

dawno temu

Skąd biorą się przebarwienia na zębach?

... zęba. Tutaj my mamy decydujący wpływ na te zmiany, jedząc i pijąc produkty, które barwią nasze zęby. Do nich możemy zaliczyć: jagody, borówki, jeżyny, wiśnie, maliny, curry, kurkumę, buraki, kawę ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... ziół (mogą być też te suszone), np. tymianku, koperku, oregano, bazylii czy mięty. Przydadzą się też aromatyczne przyprawy: curry, chili, imbir. ...

dawno temu

Świątynie między wieżowcami

... czosnkiem chlebek naan, curry laksa (kluski z pikantnym sosem) lub naleśnik ze świeżym mango. Chinatown pachnie sosem sojowym, pieczoną kaczką i herbacianymi smakołykami. Mrożony deser o konsystencji ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... przez około 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Na talerzu usuń wykałaczki i polej sosem. Najlepiej smakuje z ryżem z curry lub opiekanymi ziemniaczkami.  ...

dawno temu

Oryginalne weselne menu

... bazylii i curry,w ramach dodatku do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków, frytek czy ryżu, kulki ziemniaczane w panierce z sosem czosnkowym lub jogurtowym,na deser zamiast oklepanych płonących lodów ...

+ Pokaż więcej