Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej ... można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na ...

dawno temu

Liść laurowy

... czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni ... liście wawrzynu idealnie komponują się ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ...

dawno temu

Mięso z kością dwa bratanki?

... rozwiniętych cywilizacjach, była drastycznie niższa niż obecnie. Dożywamy dziś 80 lat, starożytni Egipcjanie umierali około trzydziestki. Najwyraźniej mieli inne problemy zdrowotne niż my, nie znali np. leków ... i pełnoziarnistym pieczywem syci ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... . Do mięsa podaje się mitmita – ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... usprawniającą działanie układu pokarmowego i posiadającą właściwości rozkurczające. Poza tym posiada szerokie zastosowanie jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Kolendra mielona jest składnikiem często ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... z kotlecikami mielonymi i sałatką kapuściano-żurawinową Wraz z nadejściem jesieni w sklepach pojawia się świeża żurawina. Charakterystyczny smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw ... . Przy jej pomocy wykonasz smakowite danie, ...

dawno temu

Pomysły na farsze

...   Któż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni ... i uniwersalne farsze, które z pewnością się nadadzą do ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie nie tylko dań obiadowych ale także ciast. Jakie potrawy możemy przyrządzić, wykorzystując ser ricotta? Zapiekanka z serem – mięso mielone smażymy na patelni ...

dawno temu

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety warzywne?

... Kotlety warzywne zamiast schabowego albo mielonych, co ty na to? Pięknie pachną, są zdrowe i lekkie. Wszyscy wegetarianie będą zachwyceni, ale nie tylko oni. Twoje dziecko, które nie chce brać warzyw ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

„Dzianina z mięsa”, Katarzyna Bielas

... Dzianina z mięsa Katarzyny Bielas zawiera dwadzieścia dwie rozmowy przeprowadzone na łamach Dużego Formatu i Wysokich Obcasów. Kryterium intelektualno-kulturalne przywołało Janusza Gajosa, Jana ... , czasem robiło mi się dziwnie lub smutno, by ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Schab w kawie

... smakowało, a zwłaszcza miłośnikom mięsa i kawy. Do tego wystarczy ryż i smaczna surówka. Naprawdę robi wrażenie. ... smakowało, a zwłaszcza miłośnikom mięsa i kawy. Do tego wystarczy ryż i smaczna surówka. Naprawdę robi wrażenie. Przygotuj: ...

dawno temu

Karkówka pieczona w marynacie z musztardy Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Pieczone mięso znakomicie sprawdza się na świątecznym, rodzinnym obiedzie. Jego smak i aromat jest w stanie ująć każdego. Wbrew pozorom przyrządzenie pieczonego mięsa nie jest ani trudne, ani pracochłonne. ... , kilka kulek ...

dawno temu

2 pomysły na zdrową pierś z kurczaka

... Pierś z kurczaka powinna jak najczęściej gościć na twoim stole. Stanowi ona bowiem źródło pełnowartościowego białka, a jednocześnie jest produktem o niskiej zawartości tłuszczu. Co więcej, możesz ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dzięki ...

dawno temu

Wyklucz mięso. Chudnij i bądź zdrowa

... wykluczająca z codziennego menu mięso oraz produkty zawierającesubstancje zwierzęce przez cały czas jest tematem badań. Jednakodpowiednio zaplanowana dieta oparta głównie na produktach ... , ograniczeniepicia kawy, herbaty i alkoholu oraz ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Garam masala

... i nieco pikantnych przypraw, które nadają potrawom głębi. Dla uzyskania ich jak najlepszego smaku są one wcześniej prażone, a potem drobno mielone. Co sprawia, że kuchnia indyjska obfituje w tę przyprawę tak często? Oto odpowiedź. ... i nieco ...

dawno temu

Udane grill party? To możliwe!

... najczęściej towarzyszy nam właśnie grill. Organizatorzy takich ogrodowych imprez muszą się trochę przygotować – wygospodarować i posprzątać miejsce dla gości, kupić mięso, wymyślić przepis na obiad ... i prosty. Po całej masie mięsa, warzyw, ...

+ Pokaż więcej