Wyklucz mięso. Chudnij i bądź zdrowa
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuCoraz częściej myślimy o stosowaniu diety, która nie tylko zapewni nam szczupłą sylwetkę, ale także zdrowie. Do takich diet można zaliczyć tę, która polega na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego. Badania naukowe potwierdzające, że pokarmy tego rodzaju dostarczają pełnej gamy mikro- i makroelementów. Warto zmienić styl życia i rozważyć dietę opartą na produktach pochodzenia roślinnego.
Coraz częściej myślimy o stosowaniu diety, która nie tylko zapewni namszczupłą sylwetkę, ale także zdrowie. Do takich diet można zaliczyćtę, która polega na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego.Badania naukowe potwierdzające, że pokarmy tego rodzajudostarczają pełnej gamy mikro- i makroelementów. Warto zmienić styl życia i rozważyć dietę opartą na produktach pochodzenia roślinnego.
Dieta wykluczająca z codziennego menu mięso oraz produkty zawierającesubstancje zwierzęce przez cały czas jest tematem badań. Jednakodpowiednio zaplanowana dieta oparta głównie na produktach pochodzeniaroślinnego, spełniająca zapotrzebowanie żywieniowe, zapewniakorzyści zdrowotne, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, główniechorób układu krążenia, zwiększa długość i poprawia jakośćżycia. - wyjaśnia Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk Sante.
Zalety diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego:
przyspiesza pracę jelit oraz obniża poziom „złego” cholesterolu zewzględu na dużą zawartość błonnika,poprzez flawonoidy, tokoferole, karotenoidy zapobiega chorobomnowotworowym, chorobom układu krążenia oraz zwiększa odpornośćorganizmu,zapobiega chorobom serca dzięki małej zawartości soli kuchennej, awysokiej potasu, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na wymienione choroby, nie wystarczystosowanie diety. Ważna jest także aktywność fizyczna, ograniczeniepicia kawy, herbaty i alkoholu oraz rezygnacja z palenia papierosów.
Odmiany diet wykluczających mięso:
weganizm całkowicie opiera się na jedzeniu produktów pochodzeniaroślinnego,lakto- wegetarianizm - zezwala na spożywanie poza produktami roślinnymimleka i jego przetworów,lakto- owo- wegetarianizm — oprócz produktów roślinnych i mleka włączatakże jaja.
Najbardziej rygorystyczną odmianą tego rodzaju diety jest weganizm. Możeon spowodować wiele nieodwracalnych szkód w organizmie ze względu naniedobór ważnych składników. Porady dietetykapomogą uniknąć niedoborów białka, niezbędnych aminokwasów,składników mineralnych takich jak wapń czy żelazo, witaminy D orazwitaminy B12. Bardzo istotny jest dobórpokarmów oraz stosowanie odpowiedniej suplementacji. Przed podjęciem decyzji o rozpoczęciudiety warto zasięgnąć opinii lekarza i wykonać najważniejsze badania.
W diecie wegetariańskiej nie powinno zabraknąć soi ze względu napełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupyB oraz składniki mineralne w niej zawarte. Włączenie do diety o niskiejzawartości kwasów tłuszczowych nasyconych minimum 25 g białka sojowegopomoże zredukować cholesterol we krwi, a konkretne rodzaje izoflawonówpomogą regulować równowagę hormonalną u kobiet, mogą zapobiegaćosteoporozie, mają także silne właściwości antyoksydacyjne iprzeciwnowotworowe. Poza soją bardzo wysoką wartość odżywczą mająsoczewica, groch i fasola.
Źródło: Katarzyna Knoll dla Sante
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze