Płynne kalorie gorsze od tych w jedzeniu

... Niedawno pisałem wam o napojach zero kalorii, które wzbudzają łaknienie. Trochę inaczej ma się sprawa z napojami dosładzanymi cukrem. Te wpływają bowiem bezpośrednio na wzrost masy ciała. Zamiast więc zmieniać dostarczany organizmowi pokarm, ...

dawno temu

Przepis na cukinię w cieście naleśnikowym

... Cukinię można wprowadzić do diety niemowlaka, który ukończył już 6 miesięcy. A naprawdę warto, gdyż zawiera liczne witaminy (A, C, B1, B2, PP) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Poniżej przepis na cukinię cieście naleśnikowym dla trochę ...

dawno temu

Sos szpinakowy - samo zdrowie

... Sos szpinakowy to źródło zdrowia i młodości. Szpinak zawiera bowiem potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i witaminy z grupy A, B, C, E, a także, bardzo nam potrzebny, kwas foliowy. Dzięki temu ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

... go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze danie gotowe. Jesz smacznie i pochłaniasz mnóstwo witamin, bo w zupie są nie tylko pomidory pełne błonnika witaminy B2 i żelaza, ale także naturalny antybiotyk – czosnek. ... go z lodówki, ...

dawno temu

Pomidor w kosmetyczce, czyli zdrowie z talerza

... , żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. ... , żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i ...

dawno temu

Sałatka ze śledziem

... na przemianę materii, a także posiada w swoim składzie cenny dla naszego organizmu jod, żelazo, selen oraz witaminy z grupy B. ... materii, a także posiada w swoim składzie cenny dla naszego organizmu jod, żelazo, selen oraz witaminy z grupy B. ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... Wątróbka – brzmi dobrze, piwo – jeszcze lepiej, a gdy połączyły te dwa składniki powstanie prawdziwe pyszny obiad – wątróbka w sosie piwnym. Jej przygotowanie trwa dobrą chwilę, ale warto czekać i się starać. To danie, to ogromna dawka żelaza i ...

dawno temu

Przyczyny wzdęć

... Wzdęcia i odbijanie się to naturalne zjawiska będące następstwem zbyt szybkiego picia lub spożywania pokarmu. Jedzenie konkretnych typów pożywienia oraz picie napojów gazowanych może wprowadzić ... to może być następstwem przedostawania się ...

dawno temu

Wyklucz mięso. Chudnij i bądź zdrowa

... roślinnego. Badania naukowe potwierdzające, że pokarmy tego rodzaju dostarczają pełnej gamy mikro- i makroelementów. Warto zmienić styl życia i rozważyć dietę opartą na produktach pochodzenia roślinnego. ... roślinnego.Badania naukowe ...

dawno temu

Zimowa dieta

... odpowiedniej temperatury. Przyjmowane pokarmy warto jednak dobrać w taki sposób, żeby nie spowodowały wzrostu masy ciała i odkładania się tkanki tłuszczowej. ... oraz mięsie wołowym, wieprzowym. Witamina C to składnik, który jest niezbędny, aby ...

dawno temu

5 składników cenionych przez olimpijskich bogów

... Grecy wierzyli, że ich pokarm pochodzi prosto od bogów. Twierdzili nawet, że sami bogowie spożywają te same składniki, które były podstawą ich diety. Co więc bogowie zesłali ludziom? ... Grecy wierzyli, że ich pokarm pochodzi prosto od bogów. ...

dawno temu

Czego unikać rozszerzając dietę dziecka?

... Najwięcej problemów z rozszerzaniem diety dziecka mają mamy niemowląt. Nie oznacza to, że kilkulatki mogą jeść wszystko i nie ma przeciwwskazań do podawania niektórych pokarmów. Przeczytaj, czego unikać w diecie przedszkolaka. ... Najwięcej ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... , przeciwutleniacze, do których zaliczają się witaminy A, C i E. Oprócz tego, kobieta powinna zapobiegać niedoborom mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, mangan, białko, wapń. Witaminy i minerały w ciąży to podstawa zdrowej diety. ... , ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Rozszerzanie diety dziecka - kiedy i jak rozpocząć wprowadzanie nowych produktów?

... stopniowego rozszerzania diety niemowlęcia o inne produkty. Kiedy wprowadzać dodatkowe pokarmy? Od jakich produktów zacząć i w jaki sposób oraz w jakiej kolejności je podawać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... przekąska obok takich łakoci jak gofry, lody czy wata cukrowa, serwowana w urlopowych miasteczkach Polski. Na tle wymienionych słodkości ten rodzaj pokarmu cechuje jednak duża wartość odżywcza. Jakie właściwości skrywa w sobie kukurydza?   ... ...

dawno temu

Kiełki – właściwości

... Kiełki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, A, E, K i C, wapń, żelazo, potas, jod… można by długo wymieniać. Jednak lepiej zwrócić uwagę na to, na co kiełki ... lucernyZawierają witaminę B12, żelazo i łatwo ...

dawno temu

Warunki przechowywania żywności

...   W każdej kuchni na pewno zdarzają się takie pokarmy, których po otwarciu nie jesteśmy w stanie wykorzystać w całości. Czy raz otwarte nadal nadają się do spożycia po upływie określonego czasu ... W każdej kuchni na pewno zdarzają się takie ...

dawno temu

Mleko mamy to bezcenny skarb

... Karmienie piersią jest najzdrowszym sposobem żywienia niemowląt i dzieci. Dziecko wraz z pokarmem mamy otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Bogactwo i różnorodność składników w mleku mamy jest nie do podrobienia w sposób sztuczny. ...

dawno temu

Wskazówki do karmienia piersią

... z kubeczka niekapka, czy też butelki odciągnij sobie pokarm i zostaw dzieciątko pod opieką najbliższych. To wcale nie oznacza, że jesteś złą matką, wręcz przeciwnie. Warto sobie mówić, że wypoczęta ...

dawno temu

Rodzaje mąki

... Całkiem spora część ze spożywanych przez nas pokarmów ma ją w swoim składzie. Najczęściej używana jest do wyrobu pieczywa czy ciast, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie. Czy o mące wiesz już wszystko? Jeśli nie, proponuję nadrobić ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

...   Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Dania z soją

... jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego można w niej znaleźć witaminę B oraz takie cenne pierwiastki jak żelazo, potas i magnez. Jakie potrawy warto przyrządzić na jej bazie?   ... ...

dawno temu

Gotowanie jajka

... Zwiększają odporność i korzystnie wpływają na układ nerwowym, są budulcem mięśni i wzmacniają kości. Do tego są bogate w takie mikroelementy jak: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez czy cynk. Słowem ...

+ Pokaż więcej