Jak upiec chleb z kaszą gryczaną?

... się go łatwiej niż wiele ciast. Taki domowy chleb to gwarancja świeżości i no możliwość dorzucenia do niego wszystkiego, co tylko sobie wymarzysz. Może lubisz kasze gryczaną? Spróbuj jak smakuje w chlebie. ... . Ma być sypka. Krok 2 Chleb ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Ciasto z mięsem

... jej fenomen i jak przygotować takie mięsne danie? Przygotowanie potrawy Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, pół szklanki wody, 2 jajka, 20 g masła. Wszystkie składniki połącz ... na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Surowe ciasto ...

dawno temu

Bardzo słodka klawiatura

... Każda kobieta jest łasuchem (spróbuj powiedzieć, że nie lubisz czekoladek? :)) Na sam widok powyższego obrazka ślinka aż cieknie... A prawda jest taka, że gadżety są różne, a bywają niektóre słodkie i rozpływające się. Bo jak inaczej można ...

dawno temu

Szarlotka królewska

... upodobaniach kulinarnych. Nie trać zatem tej niezwykłej okazji i już teraz zobacz, jakie dania możesz przygotować, wykorzystując do tego celu właśnie jabłka. W artykule znajdziesz także recepturę doskonale wszystkim znanego ciasta w trochę ...

dawno temu

Szarlotka z lodami

... Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapach szarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem ... Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z ...

dawno temu

Z miłości do słodyczy, czyli Walentynkowe desery

... , a takie wynalazki jak lukier w tubce, czy ciekawe foremki sprawiają, że nawet z najzwyczajniejszego kawałka ciasta możesz wyczarować iście bajkową słodycz. ... , a takie wynalazki jak lukier w tubce, czy ciekawe foremki sprawiają, że nawet z ...

dawno temu

Pączki serowe

... . Niestety ze względu na coraz większe tempo życia i ciągły pośpiech stopniowo zanika już tradycja cotygodniowego pieczenia ciasta. Z drugiej strony nie ma co się temu dziwić, kiedy zamiast stać godzinami ... ma swoje wady, ponieważ nie zawsze ...

dawno temu

Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej

... Smak i zapach świeżo upieczonego ciasta kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. W niektórych domach nadal praktykowana jest tradycja, wedle której tydzień bez upieczonego ciasta jest tygodniem ... straconym. Żadne ciasto lub słodkości ...

dawno temu

Tarta z fetą

... , do których zamiast marmolady albo owoców z łatwością dodamy podsmażone pieczarki, szpinak albo odpowiednio przyprawione mięso mielone. Wskazać tu trzeba przede wszystkim na ciasto francuskie i możliwość ... znaczenie ma tutaj przepis na ciasto ...

dawno temu

Przetwory z agrestu

... Te słodkie owoce są często niedoceniane w polskiej kuchni i spotkanie deserów, ciast czy innych propozycji kulinarnych z ich udziałem to prawdziwa rzadkość. Najczęściej można natomiast znaleźć agrest ... lub do przygotowania słodkich musów, czy ...

dawno temu

Shortbread — „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki, i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak ją zrobić?

... Kandyzowana skórka pomarańczowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Można ją oczywiście kupić w sklepie, ale czy nie lepiej zrobić ją własnoręcznie. Na pewno nie jest to trudne, a w razie potrzeby masz w domu ważny dodatek i pewność, że nie ...

dawno temu

Domowa pizza

... zestawieniu cieknie nam ślinka. Naszą silną wolę na próbę wystawia także myśl o zatopieniu zębów w chrupiącym cieście oraz przeróżnych dodatkach, jakie mogą się na nim znaleźć. Zdając sobie sprawę ... niemalże zawsze goszczące w naszej kuchni, ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Shortbread - „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... Pieczenie ciast jest jedną z przyjemniejszych czynności, jakie zdarza się nam wykonywać w kuchni. Niestety coraz częściej jednak rezygnujemy z robienia własnych ciast albo ciasteczek, sięgając ... talerze. Jeżeli chcesz mieć pewność, że w ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... ciast czy wytwornych obiadowych potraw. Dziś kilka ciekawych propozycji na pyszne dania przy udziale gruszki. Dlaczego warto wkomponowywać ten owoc w swoje kulinarne menu? Przekonajcie się same! ... ciast czy wytwornych obiadowych potraw. Dziś ...

dawno temu

Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko

... Są takie desery, bez których nie mogłybyśmy się obejść. Wszelkie ciasta, ciasteczka i sałatki owocowe zawsze są smacznym udekorowaniem obiadu lub lunchu. Przepisy na ulubione desery próbujemy ...

dawno temu

Crempog – walijskie naleśniki

... Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych -  z dodatkiem masła, ryb, mięsa, ...

dawno temu

Przepis na szybkie ciasteczka

... lub dżem1. Zaraz stworzysz ciasto francuskie z dżemem. Najpierw musisz zemleć ser i dodać do niego mąkę, jajko, sól i masło (powinno być lekko podgrzane, ale nie roztopione). 2. Wyrób pyszne ciasto ... , a potem rozwałkuj je na grubość 1 cm i ...

dawno temu

Ciabatta- przepis

... Ten rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? ...

dawno temu

Jak zrobić piernik?

... Kto chce spróbować pysznych i świeżych pierników musi choć raz wybrać się do Torunia. Miasto to słynie bowiem z produkcji ciast i ciasteczek z dodatkiem kardamonu czy imbiru ... . Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujecie wycieczki w te ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale ... aż tak dużym złem. Jest tylko jeden ...

+ Pokaż więcej