Zioła i przyprawy w kuchni

... także przyprawiać nim ryby, owoce morza, sałatki czy sosy (np. pomidorowe lub grzybowe). Świetnie pasuje także do grillowanych mięs, zwłaszcza jagnięciny i baraniny. Gałka muszkatołowa Nasiona muszkatołowca ... , jagnięciny i cielęciny, a także ...

dawno temu

Zadbaj o swoją wątrobę

... , natomiast błonnik usprawnia trawienie i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zmień sposób przygotowywania potraw. Zamiast smażyć, gotuj na parze albo piecz w folii aluminiowej czy rękawie. Zmniejsz porcje ...

dawno temu

Z cukrzycą możesz wygrać dietą

... płynów, alkoholu, smażonych i panierowanych mięs. Powinna być bogata w warzywa, gotowane mięsa, niesłodzone płyny. Diabetycy muszą przyjąć zasadę – jem częściej, ale w mniejszych ilościach. ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

... gęstą masę. Pod koniec smażenia dodajemy do całości sos pieczeniowy i po zdjęciu z ognia zagęszczamy śmietaną według uznania. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe! Tak przyrządzony sos powinien ...

dawno temu

Sałatka z jajek

... wymieszać jajko, a następnie usmażyć je na patelni, tak jak jajecznicę, dodając cebulkę w końcowym etapie smażenia. Masa musi być dość zbita, żeby łatwo można było ją poszatkować nożem ...

dawno temu

Sos funghi

... z oliwek wraz z ząbkiem czosnku. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż składniki ładnie się zarumienią.Mieszankę lekko polewamy czerwonym winem, aby nabrała wytwornego aromatu ...

dawno temu

Przepisy z rabarbarem

... – aby przyrządzić farsz, należy umyć i obrać rabarbar, poszatkować go na kawałki, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękki. Dobrze będzie smakować, jeśli połączmy go z odrobiną soku z pomarańczy ...

dawno temu

Chcesz schudnąć - zrezygnuj z wina

... swoje ograniczenia” – policzyli, że kobieta, która kilka razy w tygodniu pije wino, co miesiąc dostarcza swojemu organizmowi aż 2 000 dodatkowych kalorii. Rocznie daje to tyle kalorii ile ma …38 smażonych steków ...

dawno temu

Dania z cukinią

... z cukinii – pokrojoną w plastry cukinię maczamy w jajku, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju. Danie takie jest idealne dla wegetarian. 957 3012 6712 5136 1120 ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

... się ze smażeniem czy gotowaniem owoców. W wyniku długotrwałej obróbki owoce tracą cenne składniki odżywcze, w tym duże ilości witaminy C. Mimo to, nadal zachowują sole mineralne oraz błonnik. Domowe ...

dawno temu

Odmiany papryki

... do smażenia i duszenia. Jej delikatny smak sprawia, że może ona być podstawowym składnikiem dania głównego. Nadaje się także do mrożenia. Działanie papryki Leczy niestrawność i zaparcia ...

dawno temu

Kuleczki z mięsa mielonego

... tartej bułki i startą na tarce cebulę Poszatkuj szczypiorek i dodaj do co całości dokładnie mieszając Dopraw mięso sola i pieprzem Z powstałej masy uformuj kulki, każdą z nich obtocz w mące i smaż je ...

dawno temu

Spaghetti z mięsem mielonym

... ) Pomidorki pokrój w małe części i lekko sparz na patelni Mięso mielone umieść w aluminiowej misce i połącz z jajkami, a następnie przełóż na patelnię i smaż, aż osiągnie lekko białawy odcień. W tym czasie ...

dawno temu

Lazania ze szpinakiem

... oraz gałką i duś 5 minut. 3. Pora roztrzepać jajka i dodać do szybkiego obiadu. Smaż je tak długo, aż się zetną. 4. Teraz jest czas, by ugotować makaron do lazanii. Rób to pojedynczo, bo inaczej ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem - po studencku

... . Kiedy mięso będzie się smażyło, zrób sos do zapiekanki makaronowej. Wymieszaj majonez ze śmietaną i dodaj do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dużo przypraw. Jesli masz ochotę ...

dawno temu

Jakich produktów unikać w czasie karmienia piersią?

... ciężkostrawnych, wydymających, smażonych i alergizujących. Zalicza się do nich przede wszystkim: mleko krowie - warto ograniczyć jego spożywanie, gdyż często jest produktem alergizującym niemowle ...

dawno temu

Sałatka z fasolką szparagową i parówkami

... przez 2-3 minuty. 3. Dodaj teraz szparagówkę i smaż jeszcze 2 minuty. Pod koniec wrzuć zmiażdżony czosnek, dopraw sałatkę z fasolką szparagową ketchupem i pieprzem. Ułóż wszystko na półmisku. 4. Pora ...

dawno temu

Dieta na trądzik

... zwierzęce, zwłaszcza potrawy smażone w tłuszczach wielokrotnego użytku. Fast foody odpadają więc już na samym początku. Krok 3 Trądzik mogą również nasilać orzeszki ziemne, importowane owoce ...

dawno temu

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

... , a dymkę posiekaj. Krok 2 Przygotowywanie risotto ma swój początek w smażeniu. Wrzuć na rozgrzany olej warzywa i kiełbasę, a po 4 minutach dodaj opłukany ryż. Powinien się delikatnie zeszklić, będzie ...

dawno temu

Jak przyrządzić naleśniki z otrębami?

... . Można smażyć naleśniki w formie placuszków, po kilka na patelni. Kiedy naleśniki złapią złoty kolor należy przewrócić je na drugą stronę. Krok 5. W razie potrzeby smarować patelnię masłem. Krok 6. Gotowe ...

dawno temu

Donaty – amerykańskie pączki z dziurką

... (i w wielu innych krajach) odmiana pączków. Są nieco mniejsze i tradycyjnie mają kształt pierścienia – przypominają nasze „oponki”. Smaży się je również w głębokim tłuszczu. Podstawową różnicę stanowi ...

dawno temu

Zupa meksykańska - sposób na smaczny obiad

... go więc do warzyw i smaż je aż zmiękną. Krok 4 Przepisy na zupy nie są zbyt skomplikowane, podobnie jest w tym przypadku. Pozostało ci teraz dodać do warzyw czerwoną fasolę i zalać wszystko gorącym bulione (1,5 l ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... na papkę i przypraw solą i pieprzem farsz. Krok 6: Rozgrzej patelnię, formuj z farszu mięsno-warzywnego kotleciki i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego! ...

dawno temu

Jak zrobić ryż na słodko?

... mleka100 gramów konfitur wiśniowych50 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego2 łyżki masłacynamon Krok 1 Ugotuj mleko z dodatkiem cukru waniliowego. Krok 2 W rondelku rozpuść masło i wsyp ryż. Smaż ...

+ Pokaż więcej