Jakich produktów unikać w czasie karmienia piersią?
URSZULA ROGALSKA • dawno temu • 3 komentarzeZaczynasz nowy etap w swoim życiu. Zostałaś matką, której zadaniem jest pielęgnować, wychować i wyżywić swoje dziecko. Zdecydowałaś się na karmienie piersią. Czy jesteś zatem świadoma co wolno tobie jeść by nie przysporzyć swojemu dziecku kolek, czy też uczulenia? Poniżej znajdziesz odpowiedź na to pytanie.
Odżywianie w czasie karmienia piersią jest równie istotne co w czasie ciąży. Ważne jest racjonalne spożywanie posiłków, czyli pełnowartościowych, różnorodnych, łatwostrawnych i przede wszystkim smacznych. W związku z powyższym w pierwszym okresie rozwoju dziecka zaleca się unikanie potraw ciężkostrawnych, wydymających, smażonych i alergizujących. Zalicza się do nich przede wszystkim:
- mleko krowie — warto ograniczyć jego spożywanie, gdyż często jest produktem alergizującym niemowle. Przetwory mleczne ogranicz do minimum.
- owoce cytrusowe
- czekolada/kakao
- orzechy
- jaja
- ryby
- poziomki
- truskawki
- miód
- pomidory
Obowiązkowo zakazuje się spożywania produktów gazowanych, sztucznie barwionych, ostrych i znacznie zakwaszonych.
Aby dokładnie zaobserwować reakcję dziecka na wprowadzane przez ciebie produkty do codziennego żywienia w czasie laktacji ważne jest, by wprowadzać nowe produkty rano na śniadanie w jak najmniejszej ilości. Dzięki temu lepiej zaobserwujemy u dziecka reakcję na produkt i będziemy pamiętać co zostało zjedzone.
Kolejną ważną zasadą w prawidłowym kształtowaniu diety matki w czasie karmienia piersią jest pożywanie przez nią 5 małych posiłków, na które pomimo trudów winna znaleźć czas i spokój. Jedzenie w pośpiechu i byle jak jest niewskazane.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze