Dieta na trądzik
TYNKA • dawno temuDieta na trądzik nie ma go oczywiście wywoływać, ale zwalczać. To co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na zdrowie, a nawet stan włosów i skóry. Jeśli więc pomimo odpowiedniej pielęgnacji cery, cięgle borykasz się z wypryskami, powinnaś przeanalizować swój jadłospis. Być może wystarczy wyeliminować odpowiednie produkty, by mieć problem z głowy, a raczej z twarzy.
Krok 1
Przede wszystkim powinnaś unikać syntetycznych aromatów i barwników. Pożegnaj się więc ze słodyczami, napojami i sztucznymi sokami. Powinnaś również odstawić kawę, czekoladę i kakao.
Krok 2
Ogranicz tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza potrawy smażone w tłuszczach wielokrotnego użytku. Fast foody odpadają więc już na samym początku.
Krok 3
Trądzik mogą również nasilać orzeszki ziemne, importowane owoce i warzywa.
Krok 4
Sposób na piękną cerę? Ogranicz sól, ponieważ jest wydalana przez skórę i drażni gruczoły łojowe. Ostrożnie z przyprawami. Przyczyna trądziku może leżeć właśnie w zbyt dużej ilości pieprzu, ostrej papryki i octu.
Krok 5
Nie pal papierosów i nie przebywaj w zadymionych miejscach. Skóra nie może wtedy oddychać i jest słabiej ukrwiona. Papierosy podwyższają także poziom cholesterolu.
Krok 6
Dieta na trądzik to przede wszystkim zjadanie produktów, które zawierają witaminy A, B2, C, E i cynk. Te mikroelementy złagodzą problemy skórne. Cynk znajdziesz w soczewicy, soi, płatkach owsianych, żytnich i pszennych, słoneczniku, kiełkach pszenicy, drożdżach i owocach morza. Warto także sięgać po duże ilości wody mineralnej i fermentowane produkty mleczne jak naturalne jogurty, kefiry i maślanki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze