Dieta a trądzik
MARTA MALARSKA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/fotolia-5407751-subscrip-1824ea0,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Z najnowszych badań przeprowadzonych w Australii wynika, że ograniczenie słodyczy i produktów skrobiowych w diecie może łagodzić zmiany trądzikowe.
Wysoki poziom insuliny, wywoływany przez produkty o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniaki, banany, biały chleb) ma związek ze skłonnością do trądziku.
By to udowodnić na Uniwersytecie w Melburne przebadano 43 mężczyzn od 15. do 25. roku życia. Spośród nich wybrano tych, którzy przez 12 tygodni stosowali dietę o niskim wskaźniku glikemicznym. Wśród nich zmiany trądzikowe łagodniały. Dodatkowo zrzucili kilka kilogramów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze