Biegunka podróżnych

... przygotowany z wody kranowej,nie spożywaj potraw niewłaściwie przechowywanych,unikaj miejscowych przysmaków z niepasteryzowanego mleka i jego przetworów oraz potraw mięsnych, owoców morza i źle wysmażonych ...

dawno temu

Zalety i wady najpopularniejszych rodzajów mleka

... lub wypasanych na wolnej od pestycydów trawie. Chociaż podobnie jak produkt tradycyjny mleko organiczne jest pasteryzowane, nie jest ono poddawane działaniu hormonów wzrostu ani antybiotyków. Badania ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... w drobną kostkę czosnek i również dodajemy go do warzyw. Z soli, wody, cukru i octu tworzymy zalewę, którą gorącą przelewamy do słoików. Po zastygnięciu pomidorów wystarczy jeszcze pasteryzować je przez około 30 minut. Smacznego! ...

dawno temu

Dania z serem

... jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka koziego z owczym, a jego okres dojrzewania to około trzy miesiące. Zawiera 40% tłuszczu i nie wymaga solenia. Pożywną i pełną wartości odżywczych sałatkę grecką ...

dawno temu

Sałatka z fetą i sałatą

... sprawdzą się w trakcie przygotowywania przyjęcia. Czemu zawdzięczamy tak znakomity smak sałatek z fetą? Wszystko to dzieje się za sprawą pasteryzowanego mleka owczego bądź koziego. Wszystkie inne ...

dawno temu

Witaminy dla noworodka

... A i C dla dzieckaWitamina A jest rzadziej suplementowana. Mleko kobiety, zwłaszcza w początkowym okresie laktacyjnym, zawiera jej bardzo dużo. Witamina A poddawana gotowaniu, zamrażaniu i pasteryzowaniu ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... . W zależności od smaku śliwek i własnych oczekiwań, możesz dodać do powideł cukier. Ważne jest, abyś po włożeniu ich do słoików pasteryzowała je przez około 30 minut. Wykonując smaczne powidła śliwkowe ...

dawno temu

Ciąża – jak odpowiednio się do niej przygotować?

... mięsa i ryb, aby zapobiec zakażeniu listeriozą, nie sięgaj po niepasteryzowane soki i mleko. Postaraj się nie przebywać w towarzystwie osób chorych, przeziębionych, zawsze po powrocie do domu ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... ogromne pokłady witaminy A, co może grozić jej przedawkowaniem oraz mnóstwo cholesterolu. Niepasteryzowane mleko oraz jego przetwory (sery pleśniowe, feta, mleko kozie i owcze) są w czołówce ...

dawno temu

Z czym na plażę

... z pasteryzowanego soku pomidorowego, sosu bądź zupy pomidorowej. Pomidor powinien być nieodłącznym składnikiem twojej diety na co dzień. ...

dawno temu

Zatrucia pokarmowe

... w specjalnych przenośnych chłodziarkach, przy czym produkty surowe i gotowane osobno; nie pić niepasteryzowanego mleka, soków i nieprzygotowanej wody (podczas wyjazdów najlepiej wodę mineralną w fabrycznie ...

dawno temu

Witamina A dla niemowląt

... , zamrażanie ani pasteryzowanie. Jedyne, co jej zagraża to utlenianie. Produkty bogate w witaminę A nie powinny być poddawane działaniu powietrza i silnemu podgrzewaniu. Witamina A należy do witamin ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... podczas wakacji raczyła nas ukochana babcia. Czy pamiętamy jeszcze smak chleba żytniego na zakwasie? Albo zwyczajną, ale jakże pyszną owsiankę na niepasteryzowanym mleku? A owoce? Najlepsze były te kwaśne ...

dawno temu

Swoje mleczko odsprzedam

... jest stworzenie banków mleka, gdzie ten najlepszy życiodajny pokarm będzie badany, pasteryzowany i dopiero wtedy dopuszczany do handlu. Prawdopodobnie już w przyszłym roku taki bank powstanie w Warszawie. Trzymamy kciuki. ...

dawno temu

Probiotyki na odporności

... , twarogach stosowane są specjalnie wyselekcjonowane "szlachetne" szczepy bakterii. Najpierw mleko jest pozbawiane bakterii przez pasteryzowanie, a następnie dodawane są „dobre” bakterie. Dla łatwego ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czy piwo zawiera witaminy? Poznaj właściwości i skład piw

... jeśli jest niepasteryzowane i niefiltrowane – wiele witamin znajduje się w osadzie drożdżowym. W 100 g piwa znajdziemy przede wszystkim odpowiadające m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę ...

dawno temu

Co jedzą przedszkolaki?

... zapomnieć); nabiał i jaja (mleko pasteryzowane, biały twaróg, jogurt naturalny, kefir, czasami ser żółty); ryby; rośliny strączkowe; masło śmietankowe pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ...

dawno temu

20 porad dla zdrowia

... uszkodzenia w komórkach. Zielona herbata chroni organizm przed rakiem, miażdżycą i chorobami serca. 20. Lepiej spożywaj pomidory w sosach, przecierach, zupach i pasteryzowanych sokach niż na surowo ...

dawno temu

Włączyć się i wyłączyć

... , mimo że nieliczne już zęby miał barwy czarnoziemu, zarastał niby prorok, pachniał zaś jakby tarzał się w żywności niepasteryzowanej. Do tego ruszał się leniwie i uwielbiał trzymać dłoń w spodniach ...

dawno temu

Prawidłowe odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym i szkolnym – na co zwrócić uwagę?

... są niezastąpionym źródłem substancji odżywczych. I dotyczy to wszystkich rodzajów soków, również tych w kartonach i butelkach, jednodniowych oraz tych pasteryzowanych z dłuższym terminem przydatności do spożycia ...

dawno temu

Na zdrowie

... codziennie: w zupie, pasteryzowanym soku, a zwłaszcza w postaci sosu. Pomidor ma mało kalorii. Szklanka soku to tylko 26 kcal. ...

dawno temu

Udręka z atopowym zapaleniem skóry

... informacji na temat składników pokarmowych. Wiedziałam, że nie będę podawać słoiczkowych obiadków i kaszek dla dzieci. Nie wierzę, że zupka ze słoika, pasteryzowana, stojąca na półce sklepowej w białym ...

dawno temu

Płynna dieta

... przeznaczyć na gimnastykę, spacer lub relaks z książką. Oprócz owoców kup butelkę niepasteryzowanego piwa, czerwonego wina i zieloną herbatę. W ciągu dnia wypij od jednej do dwóch szklanek każdego ...

dawno temu

Prawdy i mity o ciąży

... toksoplazmozy. Zakazane są także sery pleśniowe, natomiast mleko dozwolone tylko przegotowane oraz pasteryzowane. Całkowicie zabronione jest spożywanie alkoholu, nawet w najmniejszych ilościach, gdyż ...

+ Pokaż więcej