Z czym na plażę

Zanim wyjdziesz na plażę, położysz się na balkonie na leżaku lub rozłożysz koc w ogrodzie, słowem - zanim wystawisz swoje ciało na letnie słońce, powinnaś zadbać o dostateczną ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Opalanie ma krótkotrwale pozytywny, jednak w długim okresie negatywny wpływ na wygląd skóry – z jednej strony nadaje ciału piękny, brązowy odcień, z drugiej – wysusza skórę i niszczy włókna kolagenowe odpowiedzialne za jej elastyczność i tym samym młody wygląd.
Magdalena Trawińska

Włókna kolagenowe naturalnie ulegają degradacji wraz z wiekiem, co postrzegamy jako wiotczenie skóry, natomiast promienie UV przyspieszają i pogłębiają ten proces. U osób bardzo młodych siateczka kolagenowa uszkodzona przez słońce jest zdolna do szybkiej samonaprawy, natomiast już przed 30. rokiem życia ten mechanizm regeneracji przestaje działać w pełni efektywnie i powstają pierwsze zmarszczki. Ale słońce nie tylko pogłębia bruzdy w skórze twarzy i powoduje szybsze wiotczenie ciała – jest również odpowiedzialne za przebarwienia, pieprzyki i zmiany nowotworowe. By nie dopuścić do wszystkich tych negatywnych skutków opalania, nie wystarczy zewnętrzne zabezpieczenie przed promieniowaniem ultrafioletowym, nawet przy użyciu zaawansowanych kosmetyków. Oprócz emulsji nawilżających skórę, kremów z dużym filtrem oraz chłodzących pianek i żeli po opalaniu powinnaś chronić skórę od wewnątrz. Do plażowej torby włóż nie tylko kosmetyki i ręcznik kąpielowy, ale także marchewkę, sok z pomidora, orzechy, oliwę i czerwoną paprykę. Jedz na zdrowie i opalaj się bezpieczniej.

Marchew jest przyjaciółką słońca. Można jej używać jako naturalnego samoopalacza, ponieważ na 100 g warzywa przypada aż 12 mg beta-karotenu. Beta-karoten to główna substancja anty-utleniająca, spowalniająca starzenie. Zawarty w marchwi karoten stymuluje wzrost produkcji melaniny – naturalnego pigmentu skóry, którego głównym zadaniem jest zatrzymywanie promieni UV, czyli ochrona przed zgubnymi skutkami przebywania na słońcu. Zawarty w marchwi selen chroni komórki skóry przed szkodliwymi promieniami oraz zanieczyszczeniami środowiska. Marchewkę gotowaną powinnaś jeść przez cały rok, a w lecie co najmniej jedną surową dziennie.

Czerwona papryka to warzywo mieszkańców słonecznego południa. Powinnaś ją jeść, jeśli chcesz jak najdłużej zachować jędrną skórę. Zawiera prawie trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcza i prawie trzy razy mniej kalorii. Zawarte w niej flawonoidy dodatkowo wzmacniają działanie tej witaminy i głęboko odżywiają skórę. Czerwona papryka jest bogata w beta-karoten, który skutecznie chroni skórę przed atakami wolnych rodników. Jeśli nie masz nadwrażliwych jelit, możesz ją jeść do woli przez cały rok, a szczególnie latem, bo dzięki niej skóra nie będzie nadmiernie wysuszać się podczas opalania.

Orzechy są bezcennym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości, która chroni skórę przed słońcem i przeciwdziała jej starzeniu. Dodatkowo orzechy zawierają substancje hamujące nieprawidłowe przemiany białek, przeciwdziałają miażdżycy i nowotworom. Jedz je garściami przez cały rok i zabieraj ze sobą na plażę.

Oliwa z oliwek nawilży twoją skórę podczas opalania. Tłoczona na zimno, zachowuje witaminy i przeciwutleniacze. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają jej starzenie się. Wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka, zapobiegając uciekaniu wody z organizmu. Jedna łyżeczka dziennie spowoduje, że podczas opalania twoja skóra utrzyma odpowiedni poziom rezerw wody i nie będzie przesuszona.

Pomidory są pozycją obowiązkową w jadłospisie każdego, kto wybiera się na plażę. Ich właściwości anty-utleniające wspomogą odporność skóry na szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Pomidory to pogromcy wolnych rodników, będących przyczyną nie tylko starzenia się skóry, ale i wielu nowotworów. Zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, zmniejszając tym samym ryzyko udaru słonecznego i zawału serca. Zawarty w pomidorach likopen (silny przeciwutleniacz zapobiegający starzeniu się skóry i różnego rodzaju nowotworom) jest lepiej przyswajalny z pasteryzowanego soku pomidorowego, sosu bądź zupy pomidorowej. Pomidor powinien być nieodłącznym składnikiem twojej diety na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇