Tłuszcze trans

... zwierzęcych są niebezpieczne, ale nie aż tak, jak tłuszcze trans powstałe z tłuszczów roślinnych. Naturalne izomery trans znajdują się w mięsie i mleku – zwierzęta spożywają tłuszcze roślinne ...

dawno temu

Pasta z kurczaka

... do kanapekoparte są na mięsie ryb oraz jajkach. Chyba każda z nas choć raz przygotowywała pastę jajeczną albo z łososia. Jednakże równie dobrze możemy pokusić się o zrobienie pasty kanapkowej z kurczaka ...

dawno temu

Alergia pokarmowa u niemowląt

... warzywne – po 6 miesiącu życia, produkty bezglutenowe – po 5 miesiącu życia, produkty z glutenem – po 10 miesiącu życia, mięso (indyk, kurczak, królik) – po 8 miesiącu, ryby – po 2 roku życia, żółtko ...

dawno temu

Piernik staropolski

... opiniom polska tradycja kulinarna to nie tylko tłuste mięsa, kiszona kapusta i ziemniaki w różnej postaci. Znaleźć tu można także ciekawe przepisy na desery znacznie przewyższające jakością kupowane ...

dawno temu

Żelazo u niemowląt

... wieprzowej, wątrobie cielęcej, żółtku jaja kurzego, mięsie. Żelazo znajdujące się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego jest znacznie lepiej przyswajalne niż żelazo znajdujące się w pokarmach roślinnych ...

dawno temu

Nadziewany makaron

... z mięsem, warzywami, jak i nabiałem i owocami. W zasadzie tylko nasza wyobraźnia ogranicza nas co do tego, w jaki sposób spożytkujemy makaron. Jednym z bardziej efektownych sposobów na ciekawe danie ...

dawno temu

Sałatka z brokułami

... , z drugiej aromatyczna i niezwykle sycąca zapiekanka makaronowa. Obok tego brokuł jest niezawodnym towarzyszem wielu mięs, a jego niezwykle żywy kolor idealnie komponuje się razem z innymi warzywami ...

dawno temu

Zupa szpinakowa

... świetnie komponuje się z mięsem, dlatego warto wypróbować przepis na kurczaka ze szpinakiem. Jeżeli wolisz nie ryzykować, przyrządź szpinak oddzielnie razem z czosnkiem i śmietaną. Bardzo ciekawym ...

dawno temu

Suszone grzyby

... sprawdzają się one jako dodatek chociażby do świątecznego bigosu albo kapusty wigilijnej, ale także odgrywają rolę główną w postaci zupy grzybowej. Świetnie komponują się także z różnymi rodzajami mięs ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... lekarz przepisuje kropelki i syropy, a dzieci starsze dostają tabletki. Dieta na anemię powinna być bogata w produkty zawierające żelazo. Pierwiastek ten znajduje się w mięsie, podrobach (np. w wątróbce ...

dawno temu

Barszcz biały

... i podsmażony na patelni. Białą kiełbasę należy podgotować w wodzie przez około 10 minut. Mięso wyjmujemy, a do otrzymanego wywaru trzeba dodać zakwas i podsmażony boczek. Kiełbasę należy włożyć ...

dawno temu

Owoce cytrusowe

... komponują się z mięsem oraz rybami, niwelując ich specyficzny zapach. Ciekawym pomysłem jest sporządzenie z nich owocowej sałatki albo dodanie ich do wysokoprocentowych trunków. ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... często dodaje się do kapusty jabłko, a całość podawana jest na ciepło.karminadle – to kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego.Kuchnia śląska ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... podstawę zupy z czerwonej kapusty i świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Wystarczy przypomnieć sobie smak wieprzowiny z czerwoną kapustą albo sporządzanej z jej udziałem potrawki z kurczaka. ...

dawno temu

Masło orzechowe

... do momentu, aż staną się niemal jednolitą masą. Do powstałego masła dodajemy zgodnie z naszymi upodobaniami sól i cukier. Powstałe masło orzechowe trzeba spożyć w przeciągu miesiąca, co nie jest trudne, zważywszy na to, że może być dodawane do ...

dawno temu

Przetwory z agrestu

... nimi muffinki będą idealnym pomysłem na słodką przekąskę, którą można zabrać ze sobą na letni piknik. Jeśli chodzi o zastosowanie agrestu do dań obiadowych to będzie on świetnie komponował się z mięsem. Można go zatem użyć jako nadzienia czy ...

dawno temu

Wyszczuplanie brzucha

... mięso, a do tego wypijać około 2 litry wody dziennie, aby poprawić trawienie i pomóc organizmowi szybciej usuwać toksyny utrudniające odchudzanie. Oprócz niej wskazane jest także popijanie ziół ...

dawno temu

Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE

... . Po tym czasie powoli dolewamy ocet winny, cały czas mieszając. Dodajemy pieprz i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy ma 24h w ciemne miejsce, po czym przecedzamy. Polecam go do soczystych, czerwonych mięs ...

dawno temu

Ser bryndza

... na to, jak podkreślić smak mięsa, a więc bryndzę warto dodawać też do dań zapiekanych w piekarniku. Ponadto ten rodzaj sera świetnie smakować będzie w postaci lekko roztopionej. Dobrym pomysłem jest więc położenie ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... przygotowane na ich bazie będą także bardziej miękkie. Warto wiedzieć, że mięsa poddane blanszowaniu tracą swoją objętość. Plusem jest jednak to, że w czasie tego procesu można wyeliminować ...

dawno temu

Zdrowe posiłki

... . Ich spożywanie może więc przyczynić się do skutecznej walki z notorycznym przemęczeniem. Równie ważnym elementem jest chude mięso, które odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, a te z kolei podnoszą ...

dawno temu

Zapuszczanie włosów

... zawierających witaminę B6, czyli np.: ryby, marchew, brokuły czy czerwone mięso. Witamina A ograniczy zaś wypadanie włosów. Jeśli to nie wystarcza, warto zaopatrzyć się w suplementy diety. Najlepiej ...

dawno temu

Kasza w diecie

... ziarnami. Gotuje się go na parze, a następnie zalewa wrzątkiem, aby masa stała się miękka i dobrze nasiąknęła wodą. Ten rodzaj kaszy świetnie komponuje się w zestawieniu z mięsem w sosie czy warzywami ...

dawno temu

Dieta na zdrowe zęby

... morskie. Do tego warto w menu wkomponować także rośliny strączkowe i chude mięso, które jest bogate w białko. W naszym codziennym jadłospisie nie może także zabraknąć wapnia, bo pierwiastek ten w głównej ...

+ Pokaż więcej