Pieczony kurczak

... włożyć do wnętrza kurczaka. Mięso trzeba włożyć do blaszki natartej olejem i podlać je odrobiną wody. Następnie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i nakrywamy folią ...

dawno temu

Trochę bekonu na naszych talerzach

... . Następnie należy nimi polać ciasto. Przykryj i schowaj do lodówki na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 400° C. Smaż boczek na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wytrzyj papierem ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... są idealnym pomysłem na przetrwanie długiej i mroźnej zimy. To w nich mieszczą się witaminy C oraz witaminy z grupy B. W ich składzie znajduje się także wiele substancji zasadowych, które skutecznie ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... z tego, że olej i oliwę także należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu o temperaturze nieprzekraczającej 10° C. Należy przy tym pamiętać, że wszystkie hermetycznie zamknięte produkty ulegają szybszemu zepsuciu po ich otwarciu, dlatego też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... witaminy rozpuszczalne w wodzie, co wynika z faktu małej zawartości tłuszczu i są to przede wszystkim witaminy z grupy B i witamina C. Jedzenie grzybów zaspokaja także zapotrzebowanie organizmu na sole ...

dawno temu

Jedzenie marchwi

... . W jej korzeniu znajduje się bogactwo węglowodanów, pektyny, witamin z grupy B, witaminy C, PP, E, H i K. Poza tym pijąc sok marchewkowy lub jedząc surową marchew zapobiegamy zaburzeniom trawiennym ...

dawno temu

Jak zachować opaleniznę?

... po opalaniu silnie się łuszczy. Nie zapomnij o diecie dla skóry. Wybieraj produkty bogate w prowitaminę A, witaminę C, E oraz kwas foliowy. Jeśli palisz, nie licz na piękny koloryt skóry. Opalenizna szybko ...

dawno temu

Jak jeść karczochy?

... spore ilości inuliny. Poza tym jest bogaty w witaminę C i E, żelazo, sód, fosfor i potas oraz jest źródłem flawonoidów, które przyczyniają się do walki z wolnymi rodnikami, a więc opóźniają efekty ...

dawno temu

Bądź smukła latem

... . Grejpfruty Nie wystarczy picie soku grejpfrutowego. Dla naszego organizmu cenny jest miąższ bogaty w błonnik i pektyny, które usprawniają trawienie. Owoce te to bogate źródło witaminy C i kwasu ...

dawno temu

Dobry i zły cholesterol

... dużo błonnika, ponieważ obniża on stężenie cholesterolu we krwi. Zawierają go:płatki zbożowe, kasze, ciemne pieczywo, owoce i warzywa (one dodatkowo są bogate w witaminę C i beta-karoten ...

dawno temu

Cudowny aloes

... jest bogaty w liczne aminokwasy, substancje mineralne (wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo) i witaminy (C, z grupy B, beta-karoten). Zawiera również kwasy tłuszczowe, mukopolisacharydy oraz liczne związki ...

dawno temu

Pajączki

... , kasztanowca, flawonoidy oraz witaminy: K, PP, C. Musisz też zapomnieć o mechanicznym peelingu, zastąp go enzymatycznym. Chroń skórę przed czynnikami atmosferycznymi. Promieniowanie UV osłabia włókna ...

dawno temu

Gdy włosy wypadają...

... , proteiny z mleka, jedwabiu, zbóż lub soi), witaminy z grupy A, B, C i E, biotyna oraz minerały: żelazo, wapń, cynk, krzem lub miedź. Skuteczne w poprawianiu kondycji włosów mogą być także zioła: żeń-szeń ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... więcej witamin. Gdzie szukać? witaminy C - owoce cytrusowe, czarne porzeczki, pietruszka, brokuły,β-karotenu - ciemnozielone warzywa liściaste, żółte i pomarańczowe warzywa i owoce np. marchewka ...

dawno temu

Zespół niepokoju ruchowego - Ekboma

... E zmniejsza lub likwiduje nocne skurcze nóg. Warto uzupełnić dietę o magnez, witaminę B6, witaminę C oraz wapń. Pomóc mogą także odpowiednio dobrane zabiegi akupunktury, tai chi, joga oraz medytacja ...

dawno temu

Flatulencja

... duża dawka witaminy C (dawka przekraczająca 500 mg). W tym wypadku należy zmniejszyć tę ilość na rzecz owoców cytrusowych, ziemniaków czy słodkiej papryki. Sprawdzonym sposobem na mniejszą ilość gazów ...

dawno temu

Gdy ubywa nam włosów

... . Można stosować także szałwię lekarską, pokrzywę zwyczajną czy goryczkę żółtą. Ogromne znaczenie ma sposób odżywiania, dostarczenie organizmowi żelaza, witamin A, B, C, D, cynku, potasu, wapnia i fosforu ...

dawno temu

Jesienne przeziębienia? Nie daj się im!

... niezbędnych składników, takich jak witamina A i C. W swoim menu należy uwzględnić marchewkę, która dzięki zawartości witaminy A znacząco wpływa na wzrost odporności. Poza tym korzystnie działa ...

dawno temu

„Legion”, Scott Stewart

... długo, zmuszeni kontemplować marne aktorstwo (Bettany jest tu wręcz fatalny) w starciu z koślawymi dialogami i harcerskimi efektami specjalnymi, zanim wreszcie nadchodzi wybawienie. A gdyby tak Bóg zesłał apokalipsę na producentów kina klasy C? ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... w niej kiełki cechuje bogactwo białka, a także wartościowych i łatwo przyswajalnych przez organizm witamin A, B, C, H i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów i mikroelementów. Znaleźć ...

dawno temu

Jak zrobić Krwawą Mary?

... . Poza tym słyną także ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Do tego ten rodzaj drinku jest wzbogacany także sokiem z cytryny, która zaopatruje organizm w witaminę C i oczyszcza go ze szkodliwych toksyn ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?

... należy umieścić w chłodnym miejscu. Dobrym pomysłem jest także ich zamrożenie. Truskawki słyną przede wszystkim z tego, że mają w swoim składzie duże ilości witaminy C, A, kwasu foliowego ...

dawno temu

Pielęgnacja skóry wokół oczu

... , C i cynk). Wyciąg z nagietka lub rumianku będzie dodatkową zaletą - złagodzi ewentualne podrażnienia, odświeży i nawilży skórę. Panie po 30. roku życia mogą już sięgnąć po kremy przeciwzmarszczkowe ...

dawno temu

Naturalne kosmetyki

... , a co za tym idzie znacznie spowalniają procesy starzenia się skóry. Do tego jest bogaty w cenne witaminy (zwłaszcza witaminę C) i składniki mineralne (potas, sód czy żelazo), które mają cudowny wpływ na poprawę ...

+ Pokaż więcej