Jesienne przeziębienia? Nie daj się im!
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuZmiana aury, spadek temperatury oraz krótsze dni często niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Stajemy się senni i apatyczni. Nie są to jedyne minusy jesieni. Dla wielu z nas jest to czas przeziębień i innych dolegliwości związanych ze zmianą pogody. Dowiedz się, w jaki sposób ochronić się przed chorobą?
Jesienią zazwyczaj zmagamy się z katarem, bólem głowy, podwyższoną temperaturą, a nawet dreszczami. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym objawom, warto zastosować sprawdzone sposoby.
Jedz dużo warzyw!
W trosce o zapewnienie odporności swojemu organizmowi każda z nas powinna stosować dobrze zbilansowaną dietę. Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw jest bardzo ważne, zwłaszcza jesienią. Są one źródłem niezbędnych składników, takich jak witamina A i C. W swoim menu należy uwzględnić marchewkę, która dzięki zawartości witaminy A znacząco wpływa na wzrost odporności. Poza tym korzystnie działa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto sięgnąć także po selera, patisony, kabaczki, pietruszkę, czosnek czy cebulę. Warzywa można jeść na różne sposoby, dzięki czemu posiłki staną się bardziej urozmaicone. Są one zarówno smaczne, jak i zdrowe na surowo, grillowane, smażone czy zapiekane.
— Dodawajmy warzywa do naszych posiłków przy każdej możliwej okazji – możemy robić na przykład wkładki do kanapek z ogórka czy papryki, czy też korzystać z warzywnych sosów, takich jak sos koperkowy, który przy okazji podkreśla smak i aromat przygotowywanej potrawy. - radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Hartuj się!
W jesienne dni ogromne znaczenie ma nasza garderoba. Zakładanie na siebie wiele warstw ubrań nie zawsze jest dobre dla naszego organizmu, gdyż grozi przegrzaniem. Ubrania powinny być jednocześnie ciepłe i przewiewne. Nie należy także przesadzać z temperaturą w pomieszczeniach. Maksymalnie powinna ona wynosić 18–20 stopni. Wyjście na dwór z domu nagrzanego do np. 25 stopni zwiększa ryzyko zachorowania. Hartowanie się podczas kąpieli, zmiana wody z ciepłej na zimną sprawi, że przyzwyczaimy się do różnic temperatur i staniemy się mniej podatni na infekcje.
Wzmacniaj swój układ odpornościowy!
W tym celu warto sięgnąć po suplementy. Doskonale sprawdza się jeżówka mająca działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Odporność wzmocnić można także dzięki stosowaniu preparatów z żeń-szenia czy zawierających olej rybny z wątroby rekina grenlandzkiego. Poprawę koncentracji, pamięci oraz pobudzenie mózgu do większej aktywności zapewnia miłorząb japoński. Wszystkie te preparaty korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny. Można je kupić po przystępnych cenach w aptekach bądź w sklepach ze zdrową żywnością. Przed użyciem ich warto jednak zasięgnąć opinii lekarza bez względu na to, czy jest to lek dostępny na receptę czy bez recepty.
Już dziś pomyśl o ochronie swojego organizmu, a zapewnisz sobie dobre samopoczucie. Zamiast zmagania się z katarem i kaszlem będziesz mogła cieszyć się pięknem jesiennego krajobrazu.
Źródło: informacja prasowa Justyna Kiejza dla Tarsmak, Dwór Korona Karkonoszy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze