Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... ) to charakterystyczne, małe kluseczki. Najczęściej są stosowane jako dodatek do zup. Możemy je jednak wykorzystać jako zastępnik ziemniaków, czy ryżu, do dań głównych.  250g mąki,1 jajko,1 łyżka oleju,woda,sól   W misce ...

dawno temu

Lekcja panierowania

... smażenia. Nie uwierzycie, ile taka panierka pije tłuszczu...Do smażenia używamy oleju. Masło, smalec i inne tłuszcze zwierzęce przypalają się w zbyt niskiej temperaturze, żeby nadawały się do smażenia ...

dawno temu

Pleśnie w domu

... . resztki koncentratu pomidorowego, który prawdopodobnie spleśnieje po dwóch dniach od otwarcia, zalej go z wierzchu odrobiną oleju. Odetnie dostęp tlenu i pleśń już się nie rozmnoży. Warto wiedzieć ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... łyżki oleju, posiekana cebula, ½ łyżeczki suszonego tymianku, roztarty listek laurowy, 8 ziarenek kolendry, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 starte ząbki czosnku, 3 ziarenka pieprzu, ½ łyżeczki soli ...

dawno temu

Masaż ajurwedyjski

... . Rozluźnia mięśnie twarzy oraz poprawia mikrokrążenie skóry, zapobiegając tym samym zmarszczkom i opóźniając proces starzenia się skóry. W masażu głowy przez pół godziny polewa się czoło ciepłym olejem ...

dawno temu

Sposoby na wiosenne przesilenie

... (zwłaszcza z grupy B6) w kaszy, rybie, kiełkach zbóż, zielonych warzywach,kwasy omega-3 obecne w tłustych rybach morskich, oleju lnianym i orzechach włoskich,herbata z dzikiej róży. Produkty ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... przyprawami takimi jak np. czosnkiem, estragonem czy szałwią. W kuchni szczególnie chętnie stosowany jest olejek bazyliowy, który można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy zalać świeże listki bazylii olejem słonecznikowym, by uzyskać ...

dawno temu

Krem tłusty

... tłustego kremu? Jak sama nazwa wskazuje, kremy tłuste i półtłuste produkowane są na bazie tłuszczów bezpiecznych dla skóry, przede wszystkim olejów roślinnych, mineralnych i syntetycznych, lanoliny ...

dawno temu

Hydrolat róża – Fresh&Natural

... okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Wzmacnia naczynka krwionośne. 64994 Kosmetyki Fresh&Natural nie zawierają parabenów, silikonów, SLES/SLS, olejów mineralnych (parafiny, wazeliny), PEG-ów ...

dawno temu

Jak dbać o paznokcie

... . Najbardziej popularnym domowym sposobem podreperowania stanu paznokci jest moczenie ich w podgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem soku z cytryny lub oleju rycynowym.42 ...

dawno temu

Wszechstronne zastosowanie olejku herbacianego. Masz go w swojej domowej apteczce?

... Olejek herbaciany kupisz w każdej aptece, ale najlepszy jest taki, który nie posiada w swoim składzie innych olejów czy składników odpowiadających za zapach. Bardzo wydajny i stosunkowo tani olejek ...

dawno temu

Szczęście na talerzu

... ) oraz w żywność fast food. Korzystne działają tłuszcze nienasycone. Kwasy tłuszczowe omega-3 przeciwdziałają rozwojowi depresji, są w rybach, olejach, orzechach, ziarnach. Słodycze Mamy ...

dawno temu

Pasta z kurczaka

... z kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju albo gotujemy. Następnie mielimy je razem z ananasem w blenderze. Teraz tylko wystarczy do pasty dodać musztardę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... tartą, a także imbirem i pieprzem. Kiedy będzie on już gotowy, należy rozwałkować ciasto i wykroić z niego koła, by następnie, nakładając farsz, formować pierogi. Pierogi należy gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem ...

dawno temu

Witaminy na skórę

... zielone liście. Warto sięgnąć zatem nie tylko po cytrynę, lecz także po pomidory, paprykę czy koper. Witamina E występuje natomiast w jajkach, orzechach, kiełkach oraz pełnoziarnistej mące, mleku i olejach roślinnych. ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... na kilka minut do osolonej wody z dodatkiem oleju. Powinien się on ugotować al dente. Następnie podsmażamy szpinak na maśle razem z czosnkiem, solem i pieprzem. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego ...

dawno temu

Naleśniki Dukana

... mleka. Następnie rozgrzewamy patelnię i za pomocą ręcznika papierowego nanosimy na nią odrobinę oleju. Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Można je serwować na ciepło lub zimno z owocami bądź też z dodatkiem warzyw. Smacznego! ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... w kostkę. Cebule obieramy i siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odrobinę papryki w proszku. Następnie ...

dawno temu

Ser camembert

... tartej,oleju,pieprzu,konfitury żurawinowej.Ser należy wyjąć z opakowania i zanurzyć w rozmąconym surowym jajku kurzym, tak aby na jego powierzchni pozostało go jak najwięcej. Całość możemy delikatnie ...

dawno temu

Kurczak po seczuańsku

... zieloną i żółtą powinno się obrać i pokroić w kostkę. To samo należy zrobić z cebulą i czosnkiem. Kiedy kurczak się zamarynuje, trzeba usmażyć go na oleju. Gdy nie będzie już surowy, powinno się dodać ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... składowym kasz, mąk, olejów a także syropów, z których produkowany jest szereg innych popularnych potraw. Trudno bowiem wyobrazić sobie ciasto, naleśniki, racuchy albo pączki bez mąki. Zanim poznamy ...

dawno temu

Szybkie przystawki

... , pamiętajcie o włożeniu plastrów awokado do soku z cytryny! Owoce doprawiamy sosem winegret przygotowanym z oleju laskowego, oliwy z oliwek oraz octu winnego albo malinowego w proporcji 2:3:2:1. Kolejna ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... lub olejem. Po upływie czasu potrzebnego, by bażant zaczął nabierać kolorów dodajemy do niego białego wina i przykrywamy, by go lekko poddusić. W następnej kolejności polewamy wytworzonym wywarem ...

dawno temu

Dieta dla urody

... się głównie w roślinach o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym oraz w roślinach strączkowych. Skórze potrzebna jest także witamina E znajdująca się w pieczywie pełnoziarnistym, olejach roślinnych, awokado ...

+ Pokaż więcej