Kotleciki ryżowe

... kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy już tylko usmażyć je na oleju albo upiec na grillu. Na początku będą one potrzebowały wysokiej temperatury, by później smażyć się na średnim ogniu. Smacznego! ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... na niedobory żelaza, a następnie anemię. Mięsa nie powinno się smażyć na tłuszczu, gdyż wówczas zwiększa swoją kaloryczność. Do każdego posiłku warto dodawać warzywo lub owoc. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Z kolei kawa i herbata (pite ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... karmi piersią, musi przyjrzeć się swojej diecie. Z menu młodej mamy powinny zniknąć (na jakiś czas, nie na cały okres karmienia): czosnek, potrawy smażone, kawa, herbata, słodycze. Zminimalizować ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... bądź też pieczarki smażone w piwnym cieście. Te niezwykłe grzyby równie dobrze sprawdzają się w roli dodatku do zapiekanek ziemniaczanych bądź makaronowych. Trudno tu nie wspomnieć o marynowanych pieczarkach ...

dawno temu

Co na odporność?

... szczególnie podczas pory zimowej, kiedy coraz częściej sięgamy po zawiesiste zupy, tłuste i smażone potrawy oraz kaloryczne przekąski. Niestety, wybieramy te potrawy zamiast warzyw i owoców. Tymczasem ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... , w których mamy do czynienia z wykorzystaniem go w formie nadzienia. I tak budyń dodaje się nawet do smażonych pączków bądź tortów. Oprócz tego istnieje grupa wypieków, które zawdzięczają swoją ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... się zagotuje. Kroimy cebulkę i wędzony boczek na drobną kosteczkę i smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Kiedy woda zacznie nam wrzeć, wrzucamy do niej powolutku pierożki - nie za dużo ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... na karpia wigilijnegoNajprostszym i najbardziej popularnym sposobem na karpia jest jego usmażenie. Jednakże, korzystając z przepisu na karpia smażonego, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie warto ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... , smażeniu i wędzeniu. Tuńczyk bardzo dobrze sprawdza się jako danie główne, lecz jest także sycącym i smacznym dodatkiem do wielu potraw. Najpopularniejszym sposobem jego spożywania w Polsce jest chyba ...

dawno temu

Zakwaszenie organizmu

... do czasu zastąpić rybą. Najlepiej będzie zaprzestać używania cukru i soli, a zamiast smażyć na oleju, zacząć gotować na parze lub piec w foli spożywczej. Nie zapomnij o spożywaniu 5 porcji warzyw i 3 porcji ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... , duszeniu, smażeniu lub duszeniu. Mogą stanowić danie główne, ale także idealnie nadają się na jego uzupełnienie. Dość wspomnieć ziemniaki zapiekane z twarogiem lub powszechnie jedzone frytki. Z drugiej ...

dawno temu

Ćwiczenia na spalanie tłuszczu

... soków owocowych, smażonych i tłustych potraw. Staraj się pić duże ilości wody, spożywać posiłki wysokobiałkowe oraz dużo warzyw i owoców. Gdy podczas wykonywania ćwiczenia poczujesz, że przychodzi ...

dawno temu

Pomysł na szybki obiad

... lubi się najbardziej. Świetne sprawdzi się mieszanka takich warzyw, jak papryka, zielony ogórek, kapusta pekińska, pomidor, kiełki, a do tego chude mięso, np. pod postacią pieczonego (nie smażonego ...

dawno temu

Sos grecki

... , więc zbawiennie podziała zwłaszcza, gdy tzatziki podawany jest z potrawami z grilla. Idealnie bowiem uzupełni on smak dań smażonych czy pieczonych. Ten rodzaj sosu występuje także z takimi dodatkami ...

dawno temu

Chili con carne

... mięsa połączonego wcześniej z jajkiem i smażenie go do momentu, kiedy nabierze ono lekko zarumienionego kolorytu. Do takiej mieszanki dorzuca się potem poszatkowaną papryczkę chili i całość doprawia ...

dawno temu

Placki z otrębami

... Składniki, jakie potrzebne są do przygotowania takiej pysznej przekąski to: 5 łyżek otrąb żytnich, 1 jajko, 500 ml mleka, mąka, 2 jabłka, cynamon, 3 łyżki cukru, oliwa z oliwek lub masło do smażenia. Mleko ...

dawno temu

Zalety kapusty

... i dwunastnicy.Potrawy z kapustą w roli głównej Kapusta świetnie nadaje się do sałatek czy dań mięsnych. Można zatem ją spożywać na surowo lub dusić, smażyć czy gotować. Dobrym pomysłem ...

dawno temu

Dieta Bardadyna

... i orzechy. Zakazane jest więc spożywanie tłustego mięsa, a także picie kolorowych napojów gazowanych, alkoholu i kawy. Potraw nie należy smażyć, a tłuszcze, które są dopuszczalne do spożycia to jedynie masło ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... zwierzęcego oraz zredukowanie do niezbędnego minimum procesu smażenia potraw. W odstawkę powinny więc pójść wszelkiego rodzaju masła, oleje czy margaryny. Przygotowywane posiłki zdecydowanie lepiej ...

dawno temu

Cholestaza w ciąży

... ursodezoksycholowy, który ma za zadanie obniżyć stężenie żółci w wątrobie. Natomiast dieta polega na wyeliminowaniu z jadłospisu potraw obciążających wątrobę, tzn. smażonych, surowych, tłustych, napojów słodzonych ...

dawno temu

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

... tego pysznego dania, które może z powodzeniem zastąpić niezdrowe, smażone kotlety z ziemniakami możemy użyć np. tuńczyka czy szprota. Dobrze sprawdzi się także gotowana panga. Do tego dokładamy pomidor ...

dawno temu

Walking on sunshine

... – smażyć się w słońcu (bake/roast in the sun). Opalanie, czyli kąpiel słoneczna (sunbath), należy do ulubionych letnich zajęć wielu z nas. Słońce brązowi wtedy nasze twarze (the sun bronze/tan ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

... wrzucamy na patelnię pokrojonego w paski kurczaka. Smażymy go około 3 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy tylko będzie on obsmażony z każdej strony (nie musi być gotowy w środku) dorzucamy do niego ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... , pieprzem i imbirem. Na reszcie masła podsmażamy pokrojone w drobną kostkę boczek i kiełbasę. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość przekładamy do garnka z zupą ...

+ Pokaż więcej