Dieta, która uspokaja

... , które są pomocne w stanach stresu. Kiwi Źródło potasu i witaminy C. Pomidory z bazylią lub estragonem To niezwykłe połączenie potasu oraz właściwości uspokajających. Pozytywnie wpływa na poziom stresu. Tofu, fasola ...

dawno temu

Przyprawa oregano

... tej wyrazistej przyprawy, by nabrały głębi? Oto kilka ciekawych propozycji. Sałatka z oregano – możesz ją przyrządzić z pomidorów, czerwonej fasoli, sałaty lodowej, sera feta i jogurtu naturalnego. Innym ...

dawno temu

Zioła do sałatek

... . Zioło to dobrze smakuje w połączeniu z cebulką, jajkami, fasolą szparagową i majonezem. Rzeżucha – jest bogata w witaminę C, zatem uszczelnia naczynia krwionośne. Przygotuj sałatkę z sera żółtego ...

dawno temu

Przepis na burritos

... na suchej patelni. Jakie farsz? Podstawę stanowi tutaj ryż meksykański, czerwona fasola i dobrze przyprawione kawałki mięsa (może to być kurczak, byle był pikantny). Do tego dodajemy sałatę, sos salsa ...

dawno temu

Mózg potrzebuje energii by działać!

... witamina w procesach biochemicznych zachodzących w neuronach. Witamina B6 zapobiega również udarowi mózgu. Szukaj jej np. w fasoli. 5. Witamina C - ma olbrzymie znaczenie dla właściwego funkcjonowania ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... , fasola szparagowa, groszek, kabaczek, kalarepa, por; 8 miesiąc: szparagi; 9 miesiąc: szpinak, cebula, szczaw; 10 miesiąc: bakłażan, papryka, pomidor, sałata, szczypiorek, kasze; 11 miesiąc: rzepa ...

dawno temu

Dieta w profilaktyce raka macicy. Czy to możliwe?

... pomarańczowy lub z puszki;świeży szpinak;biała i czerwona fasola;fasolka sojowa;szparagi;rzepa;awokado;brukselka;ciecierzyca;ziarna słonecznika;brokuły;buraki;maliny.  ...

dawno temu

Hemoroidy

... narażonym na tę dolegliwość spożywanie dużej ilości wody, fasoli, gruszek, płatków owsianych, zielonych gotowanych warzyw, pełnoziarnistego pieczywa oraz brunatnego ryżu. Leczenie hemoroidów Lekarz ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... ) produkowanego przez trzustkę. Naukowcy amerykańscy odkryli, że naturalny standaryzowany ekstrakt z nasion fasoli blokuje działanie alfa–amylazy zanim enzym ten zdąży przetworzyć skrobię na glukozę, a następnie ... tłuszcz. Oznacza to, że ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... znajdziemy w kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach laskowych, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, fasoli. Nie należy dopuszczać do niedoborów wapnia, gdyż organizm gromadzi go tylko do 30. roku życia ... foliowy (pieczywo pełnoziarniste, kasza ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... , niskocholesterolowy i zapewniać dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczów nienasyconych. W trakcie posiłku obiadowego należy unikać: • Tłustych części wołowiny i wieprzowiny • Mięsa ... jest ze smażonej tortilli, jest ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... drób i ryby, a także fasola, jaja, jogurty i mleko. Wszystkie te produkty są źródłem krwiotwórczej witaminy B12 i aminokwasów. Dzięki nim układ krwionośny pracuje prawidłowo. Ryby morskie są źródłem ... dziennie lub zjadaj jogurt. Jaja, białe ...

dawno temu

Dieta wegetariańska

... , ciemnozielonych warzywach, orzechach i pestkach słonecznika. W żelazo bogata jest fasola, soczewica, suszone owoce, pietruszka, orzechy, płatki zbożowe, żółtka jaj itp. Podstawowym źródłem białka ... oraz mikro- i makroskładników w diecie ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... , orzechy włoskie i orzeszki ziemne, oliwa z ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... , powinni spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... w ograniczonych ilościach, orzechy ...

dawno temu

Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać.

... wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób ... , kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, ...

dawno temu

Dieta wysokobiałkowa

... twaróg,gotowaną fasolę,soczewicę,orzechy,masło orzechowe,zboża,makarony.Nie wszystkie białka są sobie równe. Pamiętaj, aby szukać źródeł protein, które są bogate w składniki odżywcze oraz zawierają mniej tłuszczu i kalorii, takie jak chude ...

dawno temu

Zioła na zaparcia

... „szczoteczka dla jelit”. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i pobudza ruch robaczkowy. Źródła błonnika to: chleb razowy, otręby, marchew, jabłka, groch, fasola czerwona, fasola biała, soja, kapusta ...

dawno temu

Piekielnie ostra zupa z czerwonej papryki

... . Zamiast owianych legendą bogactw Wschodu, podróżnik i odkrywca ze swoich 4 wypraw na nowy kontynent przywiózł fasolę, tytoń, wiele nowych owoców oraz ostrą paprykę chili. Europejską stolicą papryki ... składnikiem gulaszu i paprykarza. ...

dawno temu

Zaparcia

... , prażona kukurydza, śliwki, gruszki, gotowana fasola),nie przejadaj się,zwracaj większą uwagę na to, co jesz (osoby z zaparciem o podłożu spastycznym powinny unikać fasoli, kalafiora czy kapusty),staraj ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny ...

dawno temu

Zupa chińska

... ograniczenia związane ze składnikami używanymi do ich gotowania. Bardzo często ich smak opiera się na bulionie z mięsa wieprzowego, drobiu, lecz również dziczyzny bądź wołowiny. Głównym czynnikiem ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

+ Pokaż więcej