Zioła na zaparcia
BEATKA • dawno temu • 17 komentarzyCierpisz na zaparcia? Nie jesteś jedyna. Zaparcia to częsty problem. Dolegliwość jest nieprzyjemna i dość wstydliwa. Zaparcia powstają na skutek stwardnienia kału. Wypróżnienia są wówczas utrudnione i wymagają dużego wysiłku. Przyczyną zaparć jest niewłaściwa praca jelita grubego. Poza tym na zaparcia pracujemy sami. Siedzący tryb życia, niezdrowa dieta (mało błonnika, fast food), szybki tryb życia (brak czasu na zjedzenie posiłku), brak aktywności fizycznej itd. Z zaparciami w większości wypadków możemy poradzić sobie sami. Pomocne będzie stosowanie diety na zaparcia i picie ziół.
Jakie zioła na zaparcia?
Nie wszyscy lubią faszerować się farmaceutykami. Niektórzy wolą dużo bezpieczniejsze zioła na zaparcia. Warto jednak pamiętać, że ziół nie można stosować przez dłuższy czas. Jeżeli więc leczenie zaparć za pomocą ziół nie przynosi rezultatów, należy umówić się na wizytę do lekarza.
Najpopularniejsze zioła lub mieszanki ziołowe na zaparcia to:
- 1 łyżka kwiatów śliwy, 1 łyżka pączków brzozy, 2 łyżki mielonych nasion pietruszki – zioła należy zalać wrzątkiem (2 szklanki) i zostawić do zaparzenia przez całą noc. Jedną szklankę należy wypić rano na czczo, a drugą wieczorem. Zioła można pić przez 28 dni.
- 50 g liści melisy, 50 g mięty pieprzowej, 50 g kwiatu lawendy, 50 g ziela marzanki, 50 g dziurawca, 50 g bobrka, 50 g rdestu ptasiego, 50 g owocu głogu, 50 g owocu róży, 30 g korzenia kozłka lekarskiego, 20 g kłącza tataraku – do garnuszka wsypujemy jedną łyżkę zmieszanych ziół i zalewamy je szklanką wrzącej wody, a następnie zagotowujemy i zestawiamy do ostygnięcia. Zioła wypijamy trzy razy dziennie na pusty żołądek.
- 1 łyżka ziela serdecznika – zioła wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Wypijamy letni napar dwa razy dziennie.
- 20 g kwiatu głogu, 20 g ziela serdecznika – dwie łyżki mieszanki ziołowej wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzącą wodą. Nalewkę pijemy dwa razy dziennie.
- 100 g świeżego kwiatu akacji – zalewamy go wrzątkiem (0,5 l) i wypijamy dwa razy dziennie.
- 30 g kory kruszyny, 30 g liści jeżyny, 10 g liści mięty pieprzowej, 10 g koszyczków rumianku, 10 g kwiatu lipy – jedną łyżkę mieszanki wsypujemy do garnuszka i zalewamy szklanką wody. Po dwóch minutach od zagotowania zestawiamy z ognia. Dwa razy dziennie na czczo pijemy pół szklanki ciepłych ziół.
Domowe sposoby na zaparcia
Z zaparciami można też walczyć w inny sposób. Czasami wystarczy odpowiednia dieta na zaparcia. Warto wprowadzić do niej suszone śliwki, morele i figi. Wymoczone wcześniej owoce działają jak środki przeczyszczające. Można też wypróbować stary sposób – łyżka miodu rozpuszczona w ciepłej wodzie. Taki napój należy przygotować wieczorem, można go wypić dopiero rano. W diecie na zaparcia nie może zabraknąć produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Błonnik działa niczym „szczoteczka dla jelit”. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i pobudza ruch robaczkowy. Źródła błonnika to: chleb razowy, otręby, marchew, jabłka, groch, fasola czerwona, fasola biała, soja, kapusta, brukselka, cebula.
Osoby prowadzące aktywny tryb życia znacznie rzadziej cierpią na zaparcia. Dlatego też pomocne będzie codzienne uprawianie sportu. Można biegać, pływać, jeździć na rowerze, a nawet spacerować. Ćwiczenia aktywizują układ trawienny. Jogurty i kefiry pozytywnie wpływają na pracę jelit. Jeżeli często cierpisz na zaparcia, wyklucz ze swojej diety czekoladę.
Ten artykuł ma 17 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze