Gorący pilaw na zimny dzień

... – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę. Krok 3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę chili i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Wsyp też ryż i podsmażaj go 10 minut. Krok 4 Na drugiej patelni ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... albo jarskich gołąbków. Decydując się na drugą z wymienionych propozycji, wystarczy mięso mielone i ryż zastąpić chociażby kaszą gryczaną. Poza tym z powodzeniem możemy wzbogacić smak tradycyjnych gołąbków ... , przygotowując się na wigilijną ...

dawno temu

4 powody, dla których warto jeść miód

... , może nawet lepiej zastąpić nim chemiczne leki. Wiedz również, że złocisty miód zredukuje również uporczywy kaszel. W szczególności tyczy się to miodu gryczanego, który w jednym z badań klinicznych okazał ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy. ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... feta, pomidory, oliwki, czerwoną i fasolę. Idealny w tym zestawieniu jest też sos ziołowy. Z przypraw można też dodać bazylię, lub oregano. Ciekawą opcją jest także wzbogacenie sałatki grzankami. Gulasz ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A może poszukać inspiracji w tematycznych restauracjach lub na innych kontynentach? A co powiecie dziś na kurczaka w cieście hanoi? ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... kluski przygotowywane są z ziemniaków lub mąki pszennej. Miękkie i puszyste; nadają się jako zamiennik kaszy do potraw składających się z sosów (np. gulasz lub pieczeń). To proste i tanie danie ... , które uświadamia miłośników kulinariów, że do ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

...   Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować mięsa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, że walory smakowe tego mięsa są nie do opisania i zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym mięsem drobiowym, czy wołowym ... Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować ...

dawno temu

Czy rezygnować z kaszy podczas odchudzania?

... krupniku oraz innych zup, np. pomidorowej, grzybowej; nadaje się do przygotowania kotletów, placków oraz sałatek; dobrze smakuje w połączeniu z sosami mięsnymi i grzybowymi. Kasza jaglana - smakuje ... i rozdrabniania. Pod względem wielkości ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ...

dawno temu

Skaza białkowa

... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co więcej, alergia pokarmowa u niemowląt rozwija się, gdy dieta matki karmiącej piersią zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co ...

dawno temu

Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!

... Często zdarza nam się popadać w kulinarną rutynę – latem jemy sałatki, a zimą sycące potrawy, takie jak gulasz czy lasagne. Pokonaj nudę i w środku zimy zaskocz domowników lekkim i pysznym daniem ...

dawno temu

Przepis na musztardę

... dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... nam „energetycznego kopa” i da siłę do działania, nie obciążając przy tym żołądka. Taki pożywny gulasz sprawia, że nawet po zjedzeniu sporej porcji czujemy się lekko, a do tego mamy pewność, że mieszanka warzyw nie spowoduje wzrostu cholesterolu ...

dawno temu

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

... Znana nam jest kasza jęczmienna, manna czy gryczana, ale wciąż niewiele wiemy o jaglanej. A ta 100 lat temu była codziennym dodatkiem do obiadu stosowanym zamiennie z ziemniakami i ryżem lub makaronem. Nazywano ją „królową zbóż”. Czym zasłużyła ...

dawno temu

Polacy kochają burgery! Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić

... Uginają ci się nogi w kolanach, gdy przechodzisz obok budki z burgerami, nieopodal której unosi się niezwykły aromat smażonego na ruszcie mięsa wołowego? To świetnie, bo tym razem będziesz mogła przyrządzić własne, domowe burgery. Twoi goście na ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... Nie wyobrażamy sobie bez nich dobrego gulaszu, aromatycznej szarlotki, a nawet klasycznej jajecznicy. Zestaw składający się m.in. z pieprzu, soli, papryki czy cynamonu pojawia się w wielu polskich ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... barszczu. Inne, równie wartościowe przepisy niestety nie goszczą na stałe w naszych kuchniach, choć coraz częściej są odkrywane na nowo. Wspomnieć tu trzeba chociażby o przepisach na gulasz z dziczyzny ...

dawno temu

Dziś Hubertus... czego nie powinno zabraknąć na myśliwskim stole?

... strony polecałabym wypróbowanie go z sosem grzybowym. Idealnym połączeniem jest także nafaszerowanie kawałków mięsa kaszą gryczaną. Doprawiamy aromatami ziołowymi Szynka z dzika– można ją podawać ...

+ Pokaż więcej