Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuZnana nam jest kasza jęczmienna, manna czy gryczana, ale wciąż niewiele wiemy o jaglanej. A ta 100 lat temu była codziennym dodatkiem do obiadu stosowanym zamiennie z ziemniakami i ryżem lub makaronem. Nazywano ją „królową zbóż”. Czym zasłużyła sobie na tak zaszczytne miano?
Kasza jaglana to obłuszczone ziarna prosa. Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Ostatnio coraz częściej można ją spotkać także w marketach.
Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej:
ze względu na łatwą przyswajalność jest częstym elementem diety osób odchudzających się oraz rekonwalescentów po przebytej chorobie,jest bogatym źródłem witamin z grupy B,zawiera dużo soli mineralnych,ma wysoki poziom białka, nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być podawana dzieciom, które ukończyły 5. miesiąc życia,zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan paznokci, zębów i skóry,jest zasadotwórcza, usuwa z organizmu toksyny powstałe na skutek jedzenia zakwaszających produktów np. cukru, jaj, kawy, alkoholu,zawarta w niej lecytyna chroni wątrobę, opóźnia proces starzenia się i jest zalecana w profilaktyce miażdżycy,zdaniem onkologów dzięki obecnych w niej antyoksydantach zapobiega chorobom nowotworowym.
Ze względu na korzystne działanie kaszy jaglanej na nasz organizm powinniśmy ją na stałe umieścić w swoim menu. Jest doskonałym dodatkiem do duszonych mięs, sosów czy zup. Smaczna jest także jako element słodkiego, owocowego deseru. Podawana może być także w postaci kleiku dla małych dzieci czy chorych osób. Może także stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.
Warto poszukać przepisów w książkach kucharskich, aby ponownie zagościła na polskich stołach i stała się częstym składnikiem naszych obiadów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze