Napady snu

... Osobom, którym zdarza się nagle zasnąć - stojąc na przystanku, jedząc zupę, myjąc zęby, rozmawiając ze znajomym - może dolegać narkolepsja. To chorobowe zaburzenie snu występuje bardzo rzadko ...

dawno temu

Jadłospis dla rocznego dziecka

... z kluseczkami. Na drugie danie zaserwuj mięsko z warzywami i ryżem. Ważne, aby w drugim daniu znalazły się produkty białkowe (mięsko, ryby, ser, jajka), węglowodanowe (ryż, kluski, kasze, ziemniaki ... modyfikowanym, na mleko krowie maluszek ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... pierogi czy zupę pomidorową. Obecnie takie bary są już rzadkością, za to prawie na każdej ulicy w centrum dużego miasta można spotkać bary lub małe budki oferujące fast food. ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w ...

dawno temu

Kasza manna

... Kasza manna odgrywa o wiele bardziej znaczącą rolę w przyrządzaniu różnorodnych przypraw, niż nam się to na pierwszy rzut oka wydaje. Zazwyczaj kojarzymy ją jako jeden ze składników dodawanych do zup ... . Trzeba jednak zaznaczyć, że nierzadko ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami

... Jakoś utarło się, że prawdziwy, najczęściej świąteczny obiad składa się z trzech dań: pierwszego w postaci zupy, drugiego mięsnego i z deseru. Bez tego ostatniego posiłek wydaje się jakiś ... sposobów na wykorzystanie wiśni w naszej kuchni. Zupy ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ... jajecznych, zup, ryb, galaret ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Ćwiczenia z optymizmu

... nam się udaje przypisujemy to szczęściu a nie naszym umiejętnościom. A gdyby tak powiedzieć, zrobiłam pyszną zupę, bo umiem gotować, zdałam dobrze egzamin, bo się nauczyłam, zasłużyłam na podwyżkę, bo przygotowałam ciekawy projekt... ... się w ...

dawno temu

Restauracja z niespodzianką

... . I choć czasem to co otrzymamy może nieraz różnić się (i na plus i na minus) od tego czego oczekujemy, to jednak zawsze wiemy czy jest to mięsny czy wegetariański posiłek, a kiedy zamawiamy deser kelner nie przynosi nam zupy. Tak jest w każdej ...

dawno temu

Obiad nasz codzienny

... razy w tygodniu zakładała wyjściowe ubranie, dobierała rękawiczki, apaszkę, kapelusz i wyruszała na targ po świeże warzywa. Kupowała zawsze u tych samych osób. Koperek u „koperkowej babci”, kalafiory ... się zadowolić upodobania kulinarne ...

dawno temu

Za dużo świąt

... klientowi, bylebym tylko nie musiała wstawiać zmywarki po kolejnych gościach i parzyć kolejnej waniliowej kawy. ...

dawno temu

Właściwości selera

... pomysłem jest zupa z selera. Podobnie jak w przypadku surówki seler powinien być obrany, umyty i starty, a następnie ugotowany w bulionie. Nieco zaskakującą propozycją są kotlety z selera ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową ... . Może to być bowiem sos ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... W czasie upałów ochota na gorące potrawy w piekarnika czy tłuste zupy wyraźnie maleje. Ba, lejący się żar z nieba bardzo często sprawia, że praktycznie w ogóle nie chce się jeść i najchętniej ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... się skromniejsze, postne. Najwspanialsze smakołyki zachowuje się na Wigilię. W odróżnieniu od naszej tradycji Węgrzy, w ten szczególny dzień, spożywają posiłki mięsne. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy ... , postne. Najwspanialsze ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ...

+ Pokaż więcej