„Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach”, Madhur Jaffrey

... sari jest skomplikowanym i pracochłonnym rytuałem. Ojciec pomalutku je jajka, odkrawając widelcem białka aż zostaje samo żółtko, trzęsące się jak galareta, a zachwycona dzieciarnia przygląda się temu ...

dawno temu

Golonka w piwie

... zrobimy mięsną galaretę. Istnieje pewien zestaw składników, które dość dobrze się z nią komponują. Wymienić tu należy przede wszystkim chrzan, kapustę kiszoną, groch, musztardę, jabłka czy włoszczyznę ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... (100 g) to, podobnie jak śledź, 2300 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś ma 1100 mg cennego składnika, morszczuk i dorsz ponad 200, węgorz 150. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania dań rybnych ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może pora się dostosować i zacząć dbać o swoje zdrowie? Przygotuj: 1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)1 paprykę2 pomidory1 cebulę2 ziemniaki3 ząbki ...

dawno temu

Krągłe pośladki

... nie jest złotym środkiem do tego, aby osiągnąć zadowalający efekt. Takie działanie może jedynie spowodować, że pośladki staną się mało jędrne i zaczną przypominać trzęsąca się galaretę. Warto pamiętać ...

dawno temu

Wigilijna zupa rybna

... w musztardzie. Poza tym wielkim powodzeniem zazwyczaj cieszy się ryba po grecku i karp w sosie śmietanowym. Równie dobrze można przyrządzić wyrafinowanego karpia w galarecie albo karpia zapiekanego wraz ...

dawno temu

Koszmar minionego wesela

... w ten deseń. Przygrywała lokalna orkiestra, głównie takie typowe hity do kotleta. Jedzenie również mnie nie zachwyciło, taka stuprocentowa wiejska impreza ze schabowym i galaretą. Goście bardzo szybko ...

dawno temu

Zdrowe objadanie

... pracę serca i układu krwionośnego. Chroni przed rakiem, chorobami skóry i mózgu. Pstrąg w galarecie ma masę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia napięcie skóry i dodaje jej blasku. Chroni mózg ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... również wzbogacane nieraz zaskakującymi dodatkami omlety, ciasto jajeczne, jajka w galarecie, jaja w sosie musztardowym, jaja zapiekane z pomidorami czy pasty i sałatki jajeczne. Do tego elitarnego grona ...

dawno temu

Dieta kopenhaska - jadłospis

... marchewka z cytryną Lunch: duża chuda ryba (dorsz lub pstrąg) Obiad: befsztyk, sałata i brokuły Dzień 6, 13 Śniadanie: kawa z kostką cukru Lunch: kurczak, sałata z olejem i cytryną Obiad: 2 jajka ...

dawno temu

5 produktów, których nigdy nie powinnaś zamawiać w restauracji!

... , że cytrynę do napojów kroją często tymi samymi nożami, którymi wcześniej kroili surowe mięso. Ryba Nie zamawiaj dorsza, ani żadnej z ryb na początku tygodnia. Dlaczego? Dostawy ryb najczęściej mają miejsce ...

dawno temu

Fakty i mity na temat zdrowego jedzenia. Co jeść, a czego unikać na co dzień?

... włączyć do zdrowego jedzenia ryby, warto pomyśleć o śledziu, mintaju, flądrze, szprotce czy dorszu. Wszystkie one dostarczają dużo jodu, białka i kwasów omega-3. ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... . makrela, halibut, dorsz, flądra, szczupak, a także kawior oraz wiele produktów mlecznych. Koncentracja powinna być skierowana na spożywanie jogurtów, serów twarogowych, chudego mleka, sera feta ...

dawno temu

Przepis na paluszki rybne

... z krakersami? Takie kulinarne rozwiązanie powinno spodobać się dzieciom, zwłaszcza gdy rybę pokroi się w ciekawe kształty np. zwierzątek czy małych ludków. Potrzebne produkty to: 300 gram filetów z dorsza, 1 ...

dawno temu

Obiad nasz codzienny

... lub zrobić dania, w których się specjalizowali, czyli bigos i rybę w galarecie. Kuchnia to było jej królestwo. Przygotowanie obiadu zajmowało jej sporo czasu, doprowadzenie kuchni do porządku ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi A

... mięso, najkorzystniej będzie spożywać indyka lub tłuste ryby, tj. dorsz, makrela, sieja. Z nabiału warto sięgać jedynie po mleko sojowe i z niego powstały ser. Do posiłku zaleca się spożywanie ...

dawno temu

Źródła magnezu

... można znaleźć w kaszy gryczanej, ciecierzycy, soi, warzywach strączkowych, płatkach owsianych i orzechach laskowych, jak i pestkach dyni. Ponadto w rybach typu dorsz, łosoś, pstrąg, makrela można znaleźć ...

dawno temu

Ryby w diecie

... i na miażdżycę. Składniki odżywcze rybyRyba składa się z wody, tłuszczu i białka. Ze względu na zawartość tłuszczu ryby dzielimy na chude, tj. dorsz, morszczuk, szczupak (zawartość tłuszczu w tych rybach ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... . I właśnie do ich przyprawiania była głównie używana. Dziś stosuje się ją niemal do wszystkiego – od mięs białych (kurczak), ryb (łosoś, dorsz), przez warzywa, aż do ziemniaków, ryżu, czy nawet frytek (dziękujemy ci, McDonalds ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... to: baranina, mięso królicze, owoce morza, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... , powinni spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... najrzadszej grupy krwi to: baranina, ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... , ostrygi, śledzie, tuńczyk, halibut, dorsz czy pstrąg.Owies - jedz w ciągu dnia szklankę płatków owsianych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Poza tym owies zawiera błonnik ...

dawno temu

5 najlepszych i 5 najgorszych posiłków przed snem

... melatoniny. Na pewno słyszałaś wiele dobrego na temat łososia. Okazuje się, że wspomaga on także sen. Podobnie jak dorsz, halibut czy tuńczyk, ryba ta stanowi doskonałe źródło witaminy B6 ...

dawno temu

Garam masala

... się w przypadku ryb. Wystarczy połączyć ją z jogurtem naturalnym, obtoczyć w nim wybrany filet (np. dorsza czy pangę), a następnie usmażyć na patelni na oliwie z oliwek, wrzucając na patelnię wybrane składniki ...

+ Pokaż więcej