5 produktów, których nigdy nie powinnaś zamawiać w restauracji!
PAULINA BRZOZOWSKA • dawno temuNawet w sprawdzonej restauracji znajdziesz potrawy, których nie powinnaś zamawiać. Ich jakość może bowiem pozostawiać wiele do życzenia. Szefowie kuchni zdradzają, co z karty dań powinnaś sobie zdecydowanie odpuścić!
Wyjście do restauracji powinno wiązać się z przyjemnie spędzonym czasem i pysznym posiłkiem, którego nie musisz sama przygotowywać. Rzeczywistość może jednak okazać się znacznie mniej różowa, kiedy dowiesz się jak obsługa restauracji obchodzi się z produktami, które później lądują na twoim talerzu. Szefowie kuchni wypowiadający się na portalu Reddit zdradzają, co lepiej sobie odpuścić podczas wyjścia do restauracji.
Woda z plasterkiem cytryny
Jeśli musisz zamawiać wodę, zrezygnuj z wkrojonej cytryny. Dr Philip Tierno z Uniwersytetu Nowojorskiego przebadał cytryny z 76 różnych lokali gastronomicznych. Na 21 próbkach znalazł bakterie mogące zaszkodzić ludzkiemu układowi pokarmowemu. Mało tego, na kilku z nich znalazł ślady ludzkiego kału. Dodatkowo szefowie kuchni przyznają, że cytrynę do napojów kroją często tymi samymi nożami, którymi wcześniej kroili surowe mięso.
Ryba
Nie zamawiaj dorsza, ani żadnej z ryb na początku tygodnia. Dlaczego? Dostawy ryb najczęściej mają miejsce w czwartek lub piątek, ze względu na wzmożony ruch w weekend. Dlatego w poniedziałek na pewno nie są już świeże.
Dania, które nie są specjalnością lokalu
Idąc do włoskiej restauracji nie zamawiaj moussaki. Nawet jeśli lokal ma ją w swojej karcie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że szef kuchni nie do końca radzi sobie z jej przygotowaniem. Warto trzymać się tego, co jest specjalnością restauracji, w której jesz. Wtedy masz pewność, że twój posiłek jest najwyższej jakości.
Dobrze wysmażony stek
Istnieje kilka powodów, dla których nie powinnaś zamawiać dobrze wysmażonej wołowiny. Najważniejszym z nich jest jednak całkowite rujnowanie struktury mięsa przez zbyt długą obróbkę techniczną. Zbyt intensywne smażenie bardzo szybko ścina białko, a to może dać ci zbyt suche i żylaste mięso.
Pieczywo
Nie łudź się, jeśli myślisz, że pieczywo w koszykach, które stoją na restauracyjnym stole, jest wymieniane po każdym kliencie. Tak naprawdę uzupełnia się tylko podstawowe braki w chlebie i bułkach. To czego nie zjedli poprzedni klienci (i czego dotykali) wciąż zostaje w twoim koszyku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze