Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą ...

dawno temu

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

... wieprzowinę ketchupem, solą i pieprzem. Krok 5 Potrawka wieprzowa jest już prawie gotowa. Możesz ją zagęścić mąką ziemniaczaną. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego!   ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej ... inne, chociaż właściwości są bardzo ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ...

dawno temu

Przepisy na rybę

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... . Wiele godzin spędzonych w pracy oraz równoczesne prowadzenie domu nie sprzyjają także spędzaniu wielu godzin w kuchni przy pichceniu bigosu albo galaretki z nóżek wieprzowych. Dlatego też warto czerpać ... . Wiele godzin spędzonych w pracy ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Zdrowe odżywianie, czyli jakie?

... , smalec z gęsi i smalec wieprzowy,węglowodany - ziarna zbóż, mąka razowa, pieczywo z pełnoziarnistej mąki, świeże i mrożone warzywa i owoce, soki z warzyw i owoców, w niewielkich ilościach miód pszczeli ... , margaryna stołowa,węglowodany - ...

dawno temu

Zdrowe ryby

... najwięcej tłuszczu. Przypadające na okres letni tarło zmniejsza ilość zdrowego tranu. Konserwy rybneRyby w puszce są zdrowsze niż te, które są zamknięte w hermetycznych plastikowych torebkach, gdyż ... zawierają mniej konserwantów. Tak czy ...

dawno temu

Ryba w sosie śmietanowym

... , to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe ...

dawno temu

Co to jest "MOM"?

... . Zatrzymują one duże kości, a chrząstki, skóra, tkanka łączna i resztki mięsa są mielone na gładką masę. MOM wieprzowy z kolei powstaje ze skór, ogonów, nóg, kości barkowych, promieniowych i udowych ... ? Są to: pasztety, kiełbasy, kaszanki, ...

dawno temu

Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość

... , dania instant, konserwy, sery topione czy pieczywo tostowe. Tymczasem wśród wielu łatwo dostępnych produktów istnieje ogromna ilość takich, które naturalnie przyspieszają metabolizm i często są podstawowymi składnikami lekarstw. Źródło: Dzień ...

dawno temu

Otwieracz do puszek – krótka historia

... ) – było to dość duży, ciężki otwieracz do konserw, którego jeden ząb wbijał się w twardą puszkę, a odpowiednia manipulacja nacinała blachę. Otwieracz wymagał nie lada krzepy i łatwo było obciąć ... sobie nim palec, dlatego też, używany był ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją ... wykorzystać np. jako dodatek do żurku czy podawać ...

dawno temu

Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?

... z mięsa przetworzonego zaliczamy m. in. parówki, szynki, kiełbasy, konserwy, mięsa suszone i peklowane, boczek. Wspomniane wcześniej procesy przetwórcze mają na celu poprawę walorów smakowych mięs ... w diecie są oczywiście przetwory mięsne. W ...

dawno temu

Smakołyki turysty górskiego

... Idealnym napojem jest woda źródlano-potokowa, a produktem spożywczym – pasztety i inne konserwy. Są też wypełniacze, jak makaron, ryż, chleb czy ziemniaki. Ważnym dodatkiem smakowym jest tu ketchup ... kukurydza konserwowa - 24g groszek ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ... zapoznamy się z przepisem na swojską ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny ...

dawno temu

Don Kichot w spódnicy

... od pracy. I nigdy nie będę się ich bać ani spełniać ich oczekiwań. To nie te czasy, panowie (i panie) konserwy! Ciekawi mnie – czy jestem samotną donkiszotką walczącą z chamskimi wiatrakami, czy może są dziewczyny, doświadczające podobnych ...

dawno temu

Golonka w piwie

... . Przepisy na golonkę przewidują przede wszystkim jej gotowanie lub pieczenie. Możemy się także spotkać z jej wersją peklowaną. Golonka wieprzowa może być także produktem, z jakiego z łatwością ... . Przepis na golonkę w piwieDo przygotowania ...

+ Pokaż więcej