Zdrowe odżywianie, czyli jakie?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuNajczęściej jemy szybko, późno, serwując sobie nieprzyzwoitą porcję kalorii. Marzymy o zgrabnej sylwetce i dobrym samopoczuciu, ale nic nie robimy, by osiągnąć upragniony cel. Jak więc jeść i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem? Jeżeli chcemy zadbać o swój organizm, powinniśmy zapewnić mu odpowiednią porcję składników odżywczych.
Najczęściej jemy szybko, późno, serwując sobie nieprzyzwoitą porcję kalorii. Marzymy o zgrabnej sylwetce i dobrym samopoczuciu, ale nic nie robimy, by osiągnąć upragniony cel. Jak więc jeść i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem?
Jeżeli chcemy zadbać o swój organizm, powinniśmy przede wszystkim zapewnić mu odpowiednią porcję składników odżywczych. Do składników będących źródłem energii zaliczane są węglowodany, tłuszcze oraz białka. Pozostałe nie zapewniają nam energii, ale też są ważne w codziennym odżywianiu. Należą do nich składniki mineralne, mikroelementy, witaminy, woda oraz substancje włókniste. Jeżeli będziemy pamiętać o uwzględnieniu w swojej diecie wszystkich tych składników w odpowiednich ilościach, nasz organizm nie tylko zyska sprawność, ale i odporność.
Brak, a także zbyt duża ilość któregoś ze składników może spowodować kłopoty, z którymi przez pewien czas organizm potrafi sobie poradzić. W przypadku niedoboru danego składnika organizm obniża jego zużycie, zadowalając się mniejszą ilością, co wystarcza do uniknięcia choroby. Nawet przez dłuższy czas potrafi wyrównywać braki związane z nieprawidłowym odżywianiem. Jednak gdy taka sytuacja się przedłuża, zachodzą zmiany, które mają szkodliwy wpływ na samopoczucie i zazwyczaj są trudne do usunięcia.
Produkty zawierające składniki odżywcze będące źródłem energii:
tłuszcze — pestki, orzechy, oliwa z oliwek, masło, smalec z gęsi i smalec wieprzowy,węglowodany — ziarna zbóż, mąka razowa, pieczywo z pełnoziarnistej mąki, świeże i mrożone warzywa i owoce, soki z warzyw i owoców, w niewielkich ilościach miód pszczeli,białka — mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja.
Produkty, których należy unikać, bądź spożywać je w małych ilościach:
tłuszcze — oleje i tłuszcze mocno rafinowane, tłuszcze kuchenne, margaryna stołowa,węglowodany — biała mąka, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, cukier biały, sztuczny miód, konserwy warzywne i owocowe,białka — mleko sterylizowane, mleko skondensowane, mleko w proszku, konserwy mięsne i rybne.
Stosując zdrową dietę, pamiętać także należy o zapewnieniu sobie składników mających działanie ochronne i lecznicze. Dotyczy to składników współdziałających z mechanizmami regulacyjnymi organizmu oraz tych, które działają antybakteryjnie. W pierwszym przypadku przykładem może być antywrzodowy czynnik zawarty w kapuście, który chroni przed chorobą wrzodową. Przykładem drugiego mogą być barwniki niektórych roślinnych produktów spożywczych.
Istotne jest także to, co zawiera spożywana przez nas żywność. Mowa tu o szkodliwych substancjach, do których przede wszystkim zalicza się: arsen, antymon, kadm, ołów, rtęć i tal.
Niektóre substancje jak np. barwniki polepszające wygląd, konserwanty, antyoksydanty, środki żelujące i aromaty mogą się znaleźć w pożywieniu, ale w niewielkich ilościach, wtedy nie powodują żadnych skutków ubocznych. Zawsze informacja na ich temat powinna znajdować się na opakowaniu. Dotyczy to nazwy substancji lub jej symbolu z odpowiednią liczbą.
Oznaczenia, które możesz znaleźć na opakowaniu:
E 100 — E 199 barwniki,E 200 — E 299 konserwanty,E 300 — E 399 antyoksydanty,E 400 — E 499 środki zagęszczające, żelujący, stabilizatory.
Do dodatkowych substancji zalicza się także sól, cukier oraz kultury mikroorganizmów.
Czynniki, które mają wpływ na wartość produktów przez nas spożywanych:
stopień przetworzenia przemysłowego np. w przypadku mąki, rodzaj obróbki cieplnej podczas konserwowania produktu,proces chłodzenia i zamrażania,sposoby przyrządzania np. smażenie czy gotowanie.
Wśród metod konserwujących najlepszą jest zamrażanie oraz kwaszenie, ponieważ nie powoduje zbyt dużych strat. Jeśli chodzi o mleko, najlepiej wypada pasteryzacja oraz metoda UHT. Niekorzystnie oddziałuje sterylizacja, promieniowanie jonizujące oraz produkcja konserw.
W dzisiejszych czasach wybór produktów spożywczych jest bardzo duży i tylko od nas zależy, co będziemy jeść. Warto więc sięgnąć po te, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze