Garam masala

... i nieco pikantnych przypraw, które nadają potrawom głębi. Dla uzyskania ich jak najlepszego smaku są one wcześniej prażone, a potem drobno mielone. Co sprawia, że kuchnia indyjska obfituje w tę przyprawę tak często? Oto odpowiedź. ... i nieco ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu wypróbowuje je pod każdą postacią, każdorazowo eksperymentując z nadzieniem tego dania. A tu opcji mamy pod dostatkiem i możemy dowolnie bawić się ze składnikami, tworząc coraz to ...

dawno temu

Jak zrobić naleśniki

... i gumowate. Ja lubię dość rzadkie ciasto, dzięki któremu powstają cieniutkie i bardzo delikatne naleśniki. Jeśli są za grube, po prostu rozrzedzam ciasto mlekiem. Niektórzy dodają wody gazowanej, by były pulchne. No, a nadzienie... to już tylko ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... za nimi nie przepada? Wspaniałe makaronowe „rurki” z nadzieniem, jakie tylko człowiek może sobie wymarzyć... Czy to z mięsem, ze szpinakiem, z warzywami, z soją... Wszystkie są przepyszne. A że pogoda i tak jest do bani, to polecam zostać w domu ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

... można nafaszerować i zrobić z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. A że nadzienie to nie tylko mięso mielone, podam Wam kilka propozycji na inne farsze, które podbiją (mam nadzieję) Wasze serca. ... i zrobić z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. A że ...

dawno temu

Szybkie pączki

... proszku do pieczenia1/3 łyżeczki olejku arakowego lub rumowegotłuszcz do smażeniaA na nadzienie do pączków:szklankę marmolady1. To będą szybkie i bardzo pyszne pączki. Zacznij ich przygotowanie ...

dawno temu

W ruinach meczetów

... Z Lindi, jadąc na północ wzdłuż Oceanu Indyjskiego wypełnionym po brzegi autobusem, w cztery godziny docieramy do miejscowości Kilwa Masoko (Kilwa Targowa). Właśnie skończył się ramadan i na głównym ...

dawno temu

Tajskie specjały dla wegetarian i nie tylko

... kochają kuchnię włoską, inni chińską, jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez dań rodem z Meksyku. Wybór inspiracji kulinarnych jest ogromny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś proponuję Wam kilka potraw z kuchni tajskiej, ...

dawno temu

„Moje Indie”, Jarosław Kret

... . Znajdziemy w książce także opowieść o kastach i stanach, reportaż o indyjskich transwestytach i świętych krowach. Wszystko to tworzy wciągającą, oryginalną opowieść okraszoną pięknymi zdjęciami. Książka ... . Ale nie można mówić o niej w ...

dawno temu

Na spotkanie przygodzie

... W zeszłym roku spędziłam w Afryce prawie 5 miesięcy. Kenia i Tanzania leżące w Afryce Wschodniej nad Oceanem Indyjskim stały się moim drugim domem, całkiem innym, ale dziwnie bliskim. Bliskim ... , która budzi postrach większości mieszkańców ...

dawno temu

Jak zrobić pączki z różą?

... . Odstaw ciasto na pączkiw ciepłe miejsce i poczekaj aż wyrośnie. Krok 3 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nabieraj je łyżką i formuj krążki. Na środek każdego z nich nakładaj nadzienie do pączków ...

dawno temu

Jesteś miłośniczką krokietów? Poznaj przepis na pyszne naleśniki z pieczarkami!

... Chyba nie ma na tym świecie osoby, która nie kochałaby pysznych naleśników. Zaletą tej potrawy jest to, można ją podać z dowolnym nadzieniem – zarówno słodkim, jak i wytrawnym. Dzisiaj poznasz przepis na doskonałe w smaku naleśniki z ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach ...

dawno temu

Odplamiacz dla dzieci i nie tylko

... się podczas jedzenia, które podstępnie atakuje nasze bluzki, koszulki i koszule - niesforna nitka makaronu zanurzona w pomidorowym sosie, pierożek z soczystą truskawką, czerwony barszcz z jajkiem, herbata, kakao, kawa… Drugie w kolejności są ...

dawno temu

Sałatka z kuskusem

... czas temu mieliśmy do czynienia z eksploatowaniem wiedzy pochodzącej z tradycyjnej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Czy takie nagłe zmienianie nawyków żywieniowych pod dyktando panujących trendów ...

dawno temu

Szyszki ryżowe

... albo puszystych pączków z nadzieniem z róży, które tak znakomicie smaży nasza mama. Niestety nie zawsze mamy możliwość poznania receptury przyrządzania tych przysmaków, a nawet wiedząc, w jaki sposób powstają ...

dawno temu

„Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach”, Madhur Jaffrey

... , przeżyli i dają świadectwo. Relacja Madhur Jaffrey (znanej wielbicielom kuchni indyjskiej z serii książek kucharskich, ponoć znakomitych) jest jeszcze innego rodzaju. Właściwie, mam problem ... na ramieniu, rozkłada pierożki z grochem na ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Przepisy na faworki

... nie tylko sprawisz przyjemność swoim bliskim, lecz także zakończysz karnawał w wielkim stylu bez konieczności skazywania się na kupne pączki z nadzieniem. ... nie tylko sprawisz przyjemność swoim bliskim, lecz także zakończysz karnawał w wielkim ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

+ Pokaż więcej