Ziemniaki nie tuczą

... Bulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy ...

dawno temu

Zupa serowa - przepis na pyszny obiad

... stołach tak często, jak zupy z makaronem i ryżem, więc domownicy na pewno będą zadowoleni i mile zaskoczeni. ... stołach tak często, jak zupy z makaronem i ryżem, więc domownicy na pewno będą zadowoleni i mile zaskoczeni. Przygotuj: 4 serki ...

dawno temu

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... zazwyczaj szpinakiem, serem, lub mięsem, przy odrobinie pomysłowości może stać się Waszą ulubioną. Tak się stało ze mną, dlatego dziś polecę Wam kilka przepisów, dzięki którym nie powinno Wam zabraknąć kulinarnej weny do ich przyrządzenia. ... ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... Tradycyjnyrosół z makaronem to ulubiona zupa wielu ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... się także masło. Z kolei w części południowej królują wszelkie makarony oraz oliwa z oliwek. Co więcej, liczne większe miasta oraz każdy z 20 regionów włoskich, posiada swoje charakterystyczne dania. Np ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 opakowanie makaronu lazania (nie gotować ... , pietruszkę, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ...

dawno temu

Amarantus- roślina XXI wieku

... Czy wiecie, że amarantus w swoim składzie zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej magnezu niż czekolada i więcej błonnika niż owies? Z kolei 100 gramów nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... cieszą oko wyglądem, (zważywszy na to, że „zielenina”, choć zdrowa przez niektórych nie jest kojarzona najlepiej – wielu z nas nie znosi przecież szpinaku, brokuł, czy zielonych przypraw w postaci np ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Sos funghi

... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smaki znów mogą zagościć w Twoim domu! Zatem, do dzieła. ... nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smakiznów mogą ...

dawno temu

Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?

... Dynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ...

dawno temu

Sałatka z zielonym ogórkiem

... . Wchodząca w skład ogórka askorbinaza niszczy witaminę C, dlatego nie należy łączyć go w sałatkach m.in. z pomidorem. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z ogórkiem i makaronem. W sam raz na podwieczorek lub kolację. ... . Wchodząca w ...

dawno temu

Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?

... i zawsze zachwyca. Poznaj dwa przepisy na serową zapiekankę. Przepis na zapiekankę z serem i boczkiem Jest to proste i efektowne danie, które nie wymaga wcześniejszego gotowania makaronu ... , szczypty pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej, 1/2 ...

dawno temu

Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... A co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie ...

dawno temu

Co jeść kiedy trenujesz?

... sosami. Świetnie wpływają na mięśnie i dobrze je jeść na kilka godzin przed treningiem. 5. Makaron pełnoziarnisty: nie jest wysokokaloryczny (180 kcal w 100 gramach). Zawiera dużo wapnia. Powoduje ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... , przyrządzając je z owocami, szpinakiem, pieczarkami albo mięsem. Część potraw jednak nie zawsze kojarzy się nam z łatwością dostosowywania ich do naszych upodobań kulinarnych. Z czasem jednak tradycyjne ... serwowanie klopsików może być ...

dawno temu

Zupa krem – czyli jak rozgotować, żeby było smacznie

... Zupa znów rozgotowana? A może tym razem, dla odmiany, niedogotowana? Nie możesz się zdecydować, co do niej dodać – ziemniaki, ryż, makaron, lane ciasto? Poniżej podaję rozwiązanie dla tych z Was ...

dawno temu

Kasza w diecie

... Dietetycy często apelują, aby wymieniać tuczące i nic nie wnoszące do naszego organizmu makarony na zdrowsze kasze. Powód? Są one o wiele bardziej pożywne, a do tego są cennym źródłem błonnika ...

dawno temu

Potrawy z buraków

... propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. Wydaje się, że idealnym sposobem na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, jest jedzenie kolorowych i smacznych buraków. Jeżeli jesteś ciekawa, czy buraki są zdrowe oraz co można z nich zrobić ...

dawno temu

Spaghetti bolognese

... i podniebienie. Prosta, szybka, doskonała. Przygotuj: opakowanie makaronu do spaghetti30 dag mięsa mielonego2 cebule2 ząbki czosnkupuszkę pomidorów bez skórkimały słoiczek koncentratu ... ugotuj także makaron do spaghetti. Dodaj do niego łyżkę ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... z ugotowanym makaronem, najlepiej spaghetti i ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

+ Pokaż więcej