Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ... się z wyrazistymi w smaku potrawami. Gatunków ...

dawno temu

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... Ocet jabłkowy jest substancją często docenianą nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na właściwości odżywcze i lecznicze. Jest niezastąpionym elementem sałatek i surówek ...

dawno temu

Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały. ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ... to jednak mistrzów kuchni od ...

dawno temu

Krewetki

... i chcielibyście odtworzyć ich smak we własnej kuchni? Krewetki to rarytas, który pasuje do zup, sałatek, makaronów, ryżu. Można je smażyć, grillować, gotować. Albo jeść bez dodatków. No, nie zaszkodzi kieliszek ...

dawno temu

Deska zamiast oponki?

... Uzyskanie płaskiego brzucha jest równie łatwe jak skropienie sałatki oliwą z oliwek, rozsmarowanie na krakersie masła orzechowego czy nawet - o tak! - oblizanie palców z roztopionej czekolady ...

dawno temu

UVaga na słońce

... czynnik zaliczany jest do bezpośrednich przyczyn raka? Za fotostarzenie odpowiedzialne jest..? Jaki element łączy leki przeciwcukrzycowe, antybiotyki, dezodoranty i perfumy oraz rośliny takie jak dziurawiec, pietruszka, seler z przebarwieniami, ...

dawno temu

Dania z grzybami

... coraz to wymyślniejsze przepisy kulinarne z grzybów. Mogą więc być spożywane jako surowe, smażone, pieczone, gotowane, duszone, grillowane lub marynowane. Z reguły ze szlachetnych gatunków grzybów ...

dawno temu

Kiełki uprawiane w domu – zdrowo i pożywnie

... zadbania o ich transport) powoduje jednak, że nie zawsze uda nam się kupić je wtedy, kiedy mamy ochotę na pożywną sałatkę. A kiełki możemy przecież mieć też we własnym domu – zwłaszcza zimą, jest to doskonały sposób, by do naszego menu dodać ...

dawno temu

Potrawy z kurczaka

... sosem grzybowym i podajemy, najlepiej z młodymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka z kurczaka i mangoMoja druga propozycja to lekka sałatka, której przygotowanie zajmie nam zaledwie 20 ... na talerze, na wierzchu układamy mięso. ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ... właściwości odchudzających. Jest ona ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... . Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. Przygotuj: po 30 dag białej i czerwonej kapustycebulękawałek marynowanej papryki2 kiszone ogórki2 pomidory3 łyżki oliwek bez pestek2 ząbki czosnku2 łyżki ...

dawno temu

Lekkie dania na czerwcowe upały

... . Więc, jak zawsze, przychodzimy z pomocą. Oto przepisy:   Sałatka królewska  8 liści sałaty,4 cienkie plastry boczku,½ piersi z kurczaka,2 kromki razowego chleba,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,oliwa z oliwek,sos ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... odmładzają i odchudzają. Można je spożywać same, bądź w postaci dodatku do kanapek, sałatek czy past. Co takiego kryją w sobie kiełki? ... odmładzają i odchudzają. Można je spożywać same, bądź w postaci dodatku do kanapek, sałatek czy past. Co ...

dawno temu

Wielkanocne smakołyki i ich kaloryczność, czyli jak odchudzić święta?

... Jaja z majonezem, półmiski wędlin, białe pieczywo, rzeżucha, sałatki z nutą ostrego chrzanu i ciasta - to część z produktów na wielkanocne śniadanie, które tradycyjnie pojawiają się w polskich domach ... , aby na naszym stole znalazło się jak ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... , a ziemniaki sprawią, że danie choć niskokaloryczne, będzie na długo pozostawiało uczucie sytości. Sałatka z czerwoną kapustą – lekkostrawna, smaczna i niezwykle prosta. Jedyne czego potrzebujemy to ser ... feta, pomidory, oliwki, czerwoną i ...

dawno temu

Zielony groszek

... Najbardziej popularną sałatką z groszkiem jest oczywiście sałatka warzywna. Aby ją przygotować należy więc połączyć takie składniki jak: ugotowaną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, jajko, pokrojone ...  i odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki ...

dawno temu

Poznaj nieznane dotąd właściwości zdrowotne zielonego ogórka

... Wbrew pozorom, zielony ogórek to nie tylko doskonały w smaku dodatek do sałatek. Warzywo to stanowi źródło cennych dla organizmu składników. Regularnie spożywane może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? ...

dawno temu

Grzane piwo

... tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów ...

dawno temu

Pokrzywa – zdrowe ziółko na wiosnę

... i krzem. Ze względu na doskonałe wartości odżywcze, listki młodych pokrzyw można polecić jako ciekawy dodatek do wiosennych sałatek, zup lub omletów. ... również w skład licznych suplementów poprawiających kondycję włosów i paznokci. Ze względu ...

dawno temu

Właściwości sałaty

... się nie tylko do kanapek, ale także świetnie smakują wkomponowane do pożywnych sałatek podanych z pysznym dressingiem. Można także serwować na nich ryby, jajka czy roladki. Jakie dobra dla naszego organizmu skrywa ... śmietanowym. Odmiana ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ...

dawno temu

Co można zrobić z mango?

... i aromatyczny owoc można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z mango robi się soki, dżemy, galaretki a suszone owoce dodaje się do sosów. Mango dobrze smakuje także w sałatkach, z łososiem i z potrawami mięsnymi. Co jeszcze można ...

+ Pokaż więcej