Sałatka z suszonych pomidorów

... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem bądź pieczonym schabem. Wydaje się, że nic nie ogranicza nas bardziej w kuchni jak niewiedza. To właśnie wiedza leży u podstaw wyśmienitych potraw każdej ...

dawno temu

Ciasteczka korzenne

... . I tak trudno wyobrazić sobie dziczyznę bez dodania odrobiny owoców jałowca albo świąteczny bigos bez ziela angielskiego, a także kminku. Dość wspomnieć, że do tego grona zalicza się także czosnek, tymianek ...

dawno temu

Unikamy kaca kulinarnie

... ). Koreczki z żółtego sera, bigos oraz chipsy to całkiem niezłe połączenie. Duża ilość wody Nieprzyjemne skutki nadużycia alkoholu wiążą się też z odwodnieniem organizmu (alkohol działa moczopędnie). Pamiętaj ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... , suszone śliwki i wino stanowią nieodzowny składnik pysznego i zarazem sycącego bigosu z dziczyzny. Pojęcie dziczyzny jest bardzo szerokie i zawiera się w nim wiele odmian omawianego mięsa ...

dawno temu

Surówka warzywna

... , a do tego wkomponować w nią posiekaną natkę.  Surówka warzywna z kapusty pekińskiej Kapusta pekińska to ten rodzaj składnika, z którego powstają takie dania jak sałatka grecka, bigos czy nawet chińska zupa ...

dawno temu

Danie z tuńczykiem

... w żaroodpornym naczyniu z wcześniej ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy. Wierzch potrawy posypujemy parmezanem i tartą bułką. Risotto z tuńczykiem - można je wykonać łącząc rybę z cukinią i pomidorami ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... rzadkie warzywa (tj, cukinia, bakłażan, szparagi itp.). Całość wstaw do parownika na 30 minut i delektuj się delikatnym obiadem. Powyższe przepisy należą do tych najczęściej wykorzystywanych w moim domu. Może któraś z mam podzieli się swoimi ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... przekąskę.   Cukinia lub bakłażan– warzywo można ponacinać nożem i powtykać w dziurki ząbki czosnku, dzięki czemu całość nabierze aromatycznego smaku.   Jakie specjały z ogniska podpisalibyście do tego zestawienia? ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... w młodej kapuście jest jej trochę więcej. Kiszona kapusta jest podstawowym składnikiem kapuśniaka, surówki z jabłkiem oraz cebulą i tradycyjnego bigosu. Poza tym stanowi nieodzowny dodatek do pasztecików ...

dawno temu

Pomysł na gulasz

... z cebulką przez kilka minut. Do tak przyrządzonej mieszanki wrzucamy pokrojoną paprykę (możemy wykorzystać kilka odmian), pomidory i cukinię. Całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają walory chleba. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs w formie sosu śliwkowego do pieczeni albo farszu. O ile dodanie śliwek do mięsa jest dość ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... przygotowywania wielu potraw. Doskonale wiedzą o tym osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez chociażby kawałka mięsa na talerzu. I tak, kiełbasa to nieodzowny element takich specjałów jak bigos ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku ...

dawno temu

Smażone grzyby

... oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... . Jeżeli jednak robimy ciasto na bazie warzyw, np. z dyni, marchewki czy cukinii, dlaczego by nie wykorzystać tych pysznych plonów natury do stworzenia pięknych ozdób? Słodkie marchewki czy wspomniane ...

6 miesięcy temu

Pieczone warzywa

... z tego, że te niezwykle bogate w witaminy i minerały produkty spożywcze bardzo łatwo jest ugotować, usmażyć, wysuszyć, a nawet upiec. Dzięki temu otrzymamy pyszną zupę ogórkową, wyśmienite leczo, zapiekankę z cukinii ... . Nie czekaj zatem i ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... i metali ciężkich,duże ilości tłuszczu, a więc wszelkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu (naleśniki, bigos) oraz fast foody, pasztety, konserwy,drób i ryby,pieprz, chrzan, ocet, musztarda ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... sobie również bigosu bez dodatku jałowca. I nic w tym dziwnego, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, po którą warto sięgać, jak robiły to nasze babcie. Cząber ogrodowy Należy do grona przypraw o bardzo intensywnym ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... , i w jaki sposób możesz urozmaicić dobrze znane tradycyjne przepisy. Rodzaje kotletówKotlety zna chyba każdy z nas, bo niezwykle często goszczą na naszych talerzach. To obok kiełbasy i bigosu jedna ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... na lepsze trawienie. Warto pamiętać, że swojego ciężkostrawnego działania słynie kapusta, zwłaszcza podana w postaci tłustego bigosu oraz rośliny strączkowe. Negatywnie na trawienie wpływa także kawa ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie suszone grzyby wykorzystałyśmy do przyrządzania świątecznego bigosu i gotowania rozgrzewającej zupy grzybowej, zaczynamy doceniać dostępne w sklepach przez okrągły ...

dawno temu

Surówka z papryki

... już o kiszonej kapuście albo bigosie, natomiast coraz większą ochotę mamy na coś zielonego na talerzu. Należy jednak zaznaczyć, że nie warto jest kusić się na kupowanie pierwszych truskawek w marcu, ponieważ ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... . Zanim jednak dowiemy się, jak kisić kapustę, warto poznać kilka przepisów z kiszonej kapusty. Otóż na pierwszym miejscu trzeba wskazać tradycyjny polski pyszny bigos, kwaśnicę po góralsku ...

+ Pokaż więcej